home EVENIMENT NATO s-a alăturat coaliţiei internaţionale contra Statului Islamic

NATO s-a alăturat coaliţiei internaţionale contra Statului Islamic

Share

Statele membre ale NATO au decis să adere oficial la coaliția internațională contra Statului Islamic. Decizia va fi anunţată oficial la reuniunea de joi a liderilor NATO, relatează AFP și DPA, citând surse diplomatice, via Agerpres.

Contrainformaţiile NATO au primit ausvaisul Parlamentului să acţioneze

Decizia este de așteptat să fie anunțată oficial la reuniunea de joi a liderilor Alianţei, de la Bruxelles. Este prima la care participă Donald Trump, care a ajuns miercuri după-amiază în capitala belgiană.

NATO, decizie subită

Gestul, menit să-i facă pe plac președintelui Trump reprezintă totodată o decizie politică. Toate cele 28 de state membre fac deja parte individual din coaliția contra SI. Pactul Nord-Atlantic contribuie deja la lupta antiteroristă prin schimbul de informații și instruirea forțelor locale din Irak și Afganistan.

Secretarul general Jens Stoltenberg a subliniat anterior că “nu au existat deloc discuții privind angajarea Alianței într-un rol combatant”. El a afirmat că Alianţa trebuie să facă mai mult în lupta împotriva terorismului după atacul de la Manchester.

NATO va aborda chestiunea atentatului din Manchester

Totuşi, a recunoscut că nu este sigur dacă Alianța Nord-Atlantică se va alătura coaliției internaționale.
Atentatul de luni seară, de la Manchester, ‘va fi un subiect abordat de către toți liderii într-un fel sau altul’. Aceasta în cadrul reuniunii de joi, de la noul sediu NATO de la Bruxelles, a mai spus Stoltenberg.

Donald Trump s-a arătat foarte critic la adresa Alianței. El ar urma să pledeze la summit ca pactul militarsă facă mai mult împotriva terorismulu  Dar și ca europenii să aloce mai multe fonduri în domeniul Apărării. SUA conduc coaliția internațională din 2014.

Share