home EVENIMENT Contrainformaţiile NATO au primit ausvaisul Parlamentului să acţioneze

Contrainformaţiile NATO au primit ausvaisul Parlamentului să acţioneze

Share

Contrainformaţiile NATO vor putea acum să activeze oficial în România. Parlamentul României a aprobat înființarea pe teritoriul României a Detașamentului NATO de profil.

Exerciţiu militar NATO-SUA de amploare în luna iulie, în România

Înființarea detașamentului și dislocarea acestuia pe teritoriul țării noastre fac parte din efortul aliat.

, conform raportului comun de admitere. Este vorba despre…

… implementarea (…) măsurilor de sporire a capacității de reacție la provocările mediului internațional de securitate, constituind o obligație a Comandamentului Aliat.

, se arată în raportul comun de admitere aferent scrisorii șefului statului.

Solicitarea privind Contrainformaţiile NATO a fost făcută de Klaus Iohannis

În scrisoarea șefului statului se arată că Contrainformaţiile NATO vor acţiona,…

… în baza deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia, din 2016. Aceasta în cadrul pachetului de măsuri pentru asigurarea prezenței înaintate adaptate pe flancul sud-estic NATO. S-a stabilit constituirea unor structuri de comandă și control NATO pe teritoriul României.

Structurile NATO responsabile au notificat România despre…

… aprobarea înființării pe teritoriul țării noastre a Detașamentului de Contrainformații NATO (ACCI Bucharest Detachement — BuDET).

, se precizează în scrisoarea lui Iohannis.

Pe teritoriul României, în Bucureşti

Detașamentul de Contrainformații NATO își va desfășura activitatea pe lângă Comandamentul Diviziei Multinaționale de Sud-Est din București. CSAT a avizat deja înființarea acestui detașament pe teritoriul României.

Parlamentul a fost informat despre participarea României la Grupul de luptă privind prezența înaintată a NATO din Polonia. Senatorii și deputații au luat act, în ședința plenului comun de marți, de scrisoarea președintelui Iohannis. Prin aceasta, parlamentarii au fost informați că România va participa, din 2017, la Grupul de luptă pentru asigurarea prezenței înaintate consolidate a NATO din Polonia cu o subunitate de 120 de militari și capabilitățile aferente.

Grupul de luptă are rolul de a contribui la asigurarea securității, complementar forțelor naționale de apărare, în situații de criză sau conflict. România va asigura rotirea a două contingente naționale cu un tur de misiune de șase luni, în vederea contribuției la acest Grup de luptă. (…) Ministerul Apărării Naționale va desfășura demersurile necesare punerii în aplicare a responsabilității specifice privind generarea, angajarea, pregătirea, participarea și susținerea la misiune, în afara teritoriului național, a structurii participante.

, se arată în scrisoare. Fondurile financiare necesare participării forțelor și mijloacelor Armatei României la această misiune vor fi asigurate din bugetul MApN pentru anul 2017.

Share