Mubarak gata sa plece din fruntea Egiptului

Share

Dupa doua saptamani de manifestatii, Egiptul se pregateste sa treaca de la regimul de forta al lui Hosni Mubarak la un fel de autoritate militara de tranzitie, speram, spre democratie.

foto: bikyamasr

Evenimentele se desfasoara cu rapiditate. Fiul lui Hosni Mubarak, Gamal, care parea a fi destinat sa-l urmeze pe Hosni la conducerea Egiptului, dupa retragerea acestuia, si-a dat demisia din partidul de guvernamant.

Este foarte interesant ce vedem pe CNN despre cum s-au organizat in Piata Tahrir manifestantii anti-Mubarak: in mijlocul pietei sunt corturile cu provizii, locuri de dormit pentru seniorii protestului, punt sanitar, iar acest nucleu dur al manifestatiei este protejat de un zid viu urias de manifestanti, care da pe-afara din piata si se duce in profunzime, pe strazile care duc spre piata.

citeste si Mubarak may address nation amid Egypt unrest (CNN)

Pe de alta parte, informatiile asupra plecarii lui Mubarak din fruntea Egiptului sunt contradictorii. Unele surse spun ca Hosni isi va anunta demisia intr-o alocutiune televizata pe care o va tine in aceasta seara, in timp ce oficialii ministerului egiptean de interne neaga ca Mubarak va pleca de la putere.

citeste si Mubarak Will Step Down, Transfer Power to Military Council (FoxNews)

Este clar ca adeptii liniei dure din jurul lui Mubarak sunt politia sa militara, grupata in ministerul de interne, care de altfel a facut majoritatea nenorocirilor pana acum:

interventii in forta asupra manifestantilor anti-Mubarak;

o camioneta care a intrat in plin in demonstranti;

arestarile si presiunile facute asupra jurnalistilor straini din Egipt;

presiunile si amenintarile facute asupra liderilor manifestantilor;

diversiunile si intoxicarile, conform carora manifestantii ar fi finantati de forte straine, cand de catre americani, cand de catre integristii musulmani iranieni siiti, prin Fratii Musulmani.

Intre timp, in Piata Tahrir manifestantii sarbatoresc entuziasti plecarea dictatorului, chiar daca aceasta sarbatoare, dansul, zambetele, starea extatica sunt putin cam deplasate, pentru ca deocamdata sunt numai zvonuri, nimic oficial.

Un simptom important al politicii actuale a Statelor Unite fata de Egipt este ce a devenit in aceste zile CNN: un adevarat post de televiziune anti-Mubarak, organ de presa care transmite manifestatia in direct aproape minut cu minut, dedicandu-si aproape in exclusivitate programele celor ce se petrec in capitala statului nord-african.

Dar manifestantii deja nu sunt de acord asupra lucrurilor ce vor urma dupa demisia lui Mubarak. Unii accepta ideea unui regim militar de tranzitie, iar altii nu, sustinand ca regimul de tranzitie trebuie sa fie civil, nu militar.

Pe langa de-acum cunoscutul diplomat egiptean Mohammed ElBaradei, a mai aparut un protagonist la postul de presedinte interimar al Egiptului, dupa plecare lui Hosni: profesorul Hossam Badrawi, laureat al Premiului Nobel, care este noul secretar general al partidului de guvernamant si care pare a fi replica Partidului National Democrat la propulsarea in evul acesta politic egiptean framantat a disidentului Baradei.

Share