home MASS MEDIA Monica Ghiurco în conflict cu Claudiu Lucaci. Miza: şefia Ştirilor TVR

Monica Ghiurco în conflict cu Claudiu Lucaci. Miza: şefia Ştirilor TVR

Share

Reporter Virtual publică contestaţia făcută de Monica Ghiurco la rezultatul concursului pentru şefia Ştirilor TVR, câştigat de Claudiu Lucaci. De ceva timp nu mai preluăm decât în cazuri excepţionale ce publică alte surse. Acesta este unul dintre aceste cazuri.

“CONTESTAŢIE

Subsemnata Monica Simona Ghiurco, jurnalist senior în cadrul Direcţiei Ştiri din TVR, înscrisă la concursul de selecţie al managerilor din cadrul SRTV în temeiul Regulamentului privind selecţia managerilor şi evaluarea managementului executiv în cadrul Societăţii Române de Televiziune, aprobat prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al SRTv nr. 55/2013, pentru funcţia de “Coordonator cu atribuţii de Director Ştiri”, formulez următoarele:

1. Contest modul de respectare a procedurii privind organizarea şi desfăşurarea concursului, conform prevederilor Regulamentului privind selecţia managerilor şi evaluarea managementului executiv în cadrul Societăţii Române de Televiziune, Secţiunea 5, Art.21 (1).

2. Contest rezultatul concursului pentru Director Ştiri, Selecţia I şi invoc lipsa condiţiilor egale de concurs pentru candidaţi, acest lucru reprezentând o încălcare a Art. 5 alin. 1 şi a Art. 39 alin.1 lit. d) din Codul Muncii.

Precizez faptul că la data de 18 iulie 2013, ora 12.05, am făcut o solicitare la adresa selectie.manageri@tvr.ro, în baza dispoziţiilor Art. 13 din Regulamentul aprobat prin HCA nr. 55/2013, pentru a mi se comunica oficial „informaţii suplimentare, necesare elaborării proiectelor de management.”

Menţionez că până la data oficială de închidere a perioadei de înscriere la concurs (19 iulie 2013, ora 14.00) prin depunerea Proiectului de management şi al Memoriului de activitate, nu mi s-a comunicat oficial niciun fel de informaţie suplimentară legată de acest concurs/selecţie internă şi nu mi s-au adus la cunoştinţă datele economico-financiare solicitate, absolut necesare pentru completarea Proiectului de management (am specificat de altfel acest lucru şi în cadrul Proiectului depus).

În contrast evident cu situaţia mea, aceea de a nu avea acces la informaţii esenţiale pentru întocmirea Proiectului, s-a aflat contracandidatul meu care a îndeplinit în ultimele 12 luni interimatul pentru funcţia scoasă la concurs, cea de director al Direcţiei Ştiri, respectiv director DEIS.

În toată această perioadă, chiar şi în calitatea de interimar pe care a deţinut-o, dl. Claudiu Lukacsi a fost unica persoană care a fundamentat toate propunerile şi deciziile în privinţa bugetului şi a altor indicatori economici ai Direcţiei.

Mai mult, el este şeful direct al resurselor umane specializate, depozitare ale acestor informaţii, de la care, ca o consecinţă firească, nu am reuşit să le obţin. Este un alt element de natură să creeze discriminare între candidaţii pentru a această funcţie, la condiţii de concurs egale fiind necesare oportunităţi egale.

3. Contest prezenţa dnei conf. univ. dr. Diana Cismaru (SNSPA) în Comisia de Concurs de la Ştiri din motive de incompatibilitatea cu calitatea de membru al unei comisii de concurs menite să judece obiectiv şi să nu-l favorizeze pe niciunul dintre candidaţi, dată fiind relaţia de colaborare strînsă (profesor-asistent în cadrul Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA) pe care o are de ani buni cu contracandidatul meu, acesta fiind co-autor al unora dintre lucrările ştiinţifice publicate de dna Cismaru:

http://dianacismaru.files.wordpress.com/2008/01/lucrari-publicate-feb-2012_ro.pdf:

“Comunicări ştiinţifice publicate în volumele conferinţelor naţionale şi internaţionale[1]:

(…) 5. Cismaru, Diana-Maria; Lucaci, Claudiu (2010).„Dezbaterile finale în campania electorală din toamna 2009: receptarea în mediul real şi în mediul online”, în Securitate şi apărare europeană în contextul crizei economico-financiare (pp. 20-32), Bucureşti: Universitatea Naţională de Apărare Carol I (ISBN 978-973-663-815-2).6. Cismaru, Diana-Maria; Lucaci, Claudiu (2009).„The Institution of the Spokesperson – Status and Configuration in the last Ten Years in Romania” în Ionescu Mihaela & Pricopie Remus (coord.) R&D Perspectives. Promoting innovation through Education, culture and Communication (pp. 479-487), Bucureşti: Comunicare.ro, (ISBN 978-973-711-220-0). 487), Bucureşti: Comunicare.ro (ISBN 978-973-711-220-0).”

4. Solicit să mi se comunice notele primite de cei doi candidaţi (Claudiu Lukacsi şi subsemnata) de la fiecare membru al Comisiei, pe criterii şi subcriterii ale Proiectelor de management, precum şi motivele depunctării proiectului meu în raport cu cel al d-lui Claudiu Lukacsi în raport cu aspectele descrise mai sus.

5. Solicit anularea celei de-a doua probe de concurs care s-a desfăşurat cu participarea unui singur candidat, dl. Claudiu Lukacsi şi contest continuarea concursului după retragerea dnei Lucia Hossu Longin în cursul zilei de 30 iulie 2013, cu o zi înainte de proba a II-a, conform unei scrisori adresate Secretariatului Comisiilor de concurs, scrisoare preluată de presă din care citez: “Nu pot să girez un concurs care este atacabil lesne în justiţie, fie şi pe baza documentelor de comunicare internă din concurs, care probează conflictul de interese în cazul multor persoane”, Regulamentul nespecificând cine suplineşte lipsa din Comisie a unui membru.

6. Solicit anularea concursului din motive de încălcare a prevederilor Regulamentului privind selecţia managerilor şi evaluarea managementului executiv în cadrul Societăţii Române de Televiziune de către contracandidatul meu, dl. Claudiu Lukacsi, afirmaţie pe care o susţin cu următoarele argumente şi documente:

Hotărârea Guvernului României nr. 345 din 2013 -06-12, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 354 din 2013-06-14, prin care dl. Claudiu Lukacsi este numit “consul general, şef al Consulatului General al României la New York, Statele Unite ale Americii”.

Regulamentul privind selecţia managerilor şi evaluarea managementului executiv în cadrul Societăţii Române de Televiziune, Art.4. – (1) “Pentru a putea participa la concursul de proiecte de management în conditile prezentului Regulament, persoana fizică trebuie să indeplinească următoarele condiţii: (…) e) nu are incompatibilităţi cu funcţia pentru care candidează.”

Statutul ziaristului din Societatea Română de Televiziune, Anexa: “membrii Comitetului Director al Societăţii Române de Televiziune; celelalte functii de conducere din cadrul directiilor TVR 1, TVR 2, Productie Editorială, Ştiri, TVR International” fac parte din categoria ziaristilor de televiziune.

Statutul ziaristului din Societatea Română de Televiziune, Capitolul I: DEFINIŢII, INCOMPATIBILITĂŢI, Art.3 (b): (…) nu pot face parte din rândul ziariştilor din televiziunea publică “persoanele care sunt salariate sau fac parte din organismele de decizie ale statului sau din alte instituţii direct dependente de puterile publice.”

În particular, situaţia d-lui Claudiu Lukacsi este una atipică, motiv pentru care vă solicit şi o analiză specifică a situaţiei de la Ştiri, el fiind numit consul general la New York, o poziţie de autoritate publică a cărei exercitare în paralel cu funcţia de director la Ştiri nu este posibilă.

Mai mult, vă solicit să clarificaţi, în aceste condiţii, cine a participat la concurs: un jurnalist din Televiziunea Publică sau consulul general al României la New York? Întrucât suspiciunilor de incompatibilitate li se adaugă astfel suspiciuni de politizare a funcţiei de Director Ştiri în Televiziunea Publică, consider că situaţia este fără precedent şi necesită o examinare riguroasă.

În concluzie, vă solicit analizarea obiectivă şi transparentă a modului şi contextului în care s-a desfăşurat concursul pentru “Coordonator cu atribuţii de Director Ştiri”, având în vedere că e vorba de o poziţie publică şi orice viciere a procesului de selecţie ar afecta major prestigiul instituţiei noastre, atât în plan intern, cât şi internaţional.

Concursul pentru ocuparea funcţiei de Director de Ştiri al Televiziunii Publice trebuie să fie în afara oricăror suspiciuni de incompatibilitate şi în condiţii de maximă transparenţă.

Cu deosebită consideraţie,
Monica Simona Ghiurco
02.08.2013″

Citeşte şi
Piaţa de media valorează aproape 514 milioane de euro

Piaţa de media din România va creşte, în acest an, cu 5,5%, comparativ cu anul Read more

Ameninţări asupra presei. Poliţia Constanţa cere dezvăluirea sursei!

Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis Read more

MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB Read more

Ben Oni Ardelean, din aripa PNL/USL, a sărit la gâtul jurnaliştilor

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să Read more

Jurnalişti ucişi anul acesta, mai mulţi decât în anul 2017

După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018. Read more

Mălin Bot, ca şi toată familia acestuia, are toate conturile blocate

Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor Read more

Cozmin Guşă îi cere lui Rareş Bogdan să-şi ceară scuze ca să intre pe post

Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de Read more

PSD mituieşte iar presa cu bani de la ministere, ca acum 15 ani

Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile” Read more

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul Read more

Micky Şpagă iese la rampă împotriva televiziunilor (Stenograme PSD)

Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă Read more

Share