home EVENIMENT MOAB nenucleară a fost lansată de Donald Trump în Afganistan

MOAB nenucleară a fost lansată de Donald Trump în Afganistan

Share

Pentagonul a anunţat că forţele americane în Afganistan a lansat o bombă uriaşă. Bomba aceasta poreclită MOAB (mother of all bombs) a fost lansată în jurul orei locale 19.00 (17.30 ora României).

 

Este vorba despre cea mai mare bombă non-nucleară lansată vreodată de Statele Unite ale Americii, transmite CNN. Bomba aceasta e supranumită ”mama tuturor bombelor”. Ea cântăreşte aproximativ 10.000 de kilograme, fiind ghidată de un sistem GPS.

 

Bomba a fost lansată de pe o aerovană MC-130, care aparţine Comandamentului de Operaţiuni Speciale al Statelor Unite. Potrivit surselor militare, MOAB a avut drept ţintă o serie de tuneluri ale jihadiştilor Statului Islamic din provincia Nangarhar.

Armata americană evaluează în acest moment daunele provocate de MOAB

 

Este pentru prima dată când o asemenea bombă este utilizată pe câmpul de luptă. Muniţia aceasta a fost dezvoltată în timpul războiului din Irak. Generalul John W. Nicholson este comandantul forţelor americane în Afganistan. Oficialul militar a spus că această MOAB a fost muniţia potrivită la locul potrivit. Ea ar fi fost folosită de data aceasta contra daesh, arată Washington Post.

 

Este prima dată când această supranumită MOAB, numită în termeni militari GBU-43, a fost folosită vreodată într-o dispută militară. GBU-43 este una dintre cele mai mari bombe aruncate vreodată în luptă de sistemul militar american. Ea a fost gata să fie folosită la începutul Războiului din Irak, în 2003.

 

Această bombă  nu este deloc cea mai mare bombă din arsenalul non-nuclear al Pentagonului. Mai există cel puţin o bombă de 13.000 de kilograme. Ea este numită GBU-57 MOP (Massive Ordnance Penetrator). Este proiectată pentru a distruge complexe de buncăre fortificate.

 

Ea nu a fost niciodată folosită în altă parte decât în mediu de testare. În timp ce GBU-57 este mai grea, GBU-43 este mai destructivă. are un focos mai mare și un randament exploziv superior.

Share