Minoritarii din armata Rusiei vorbesc în limba lor, să nu fie bombardaţi

Share

Bloggerii militari ruși au început să afirme pe Telegram că etnicii tuvani și ceceni din armata Rusiei folosesc un şiretlic.

Ei au început să vorbească în limba nativă, pentru a nu fi înțeleși de unitățile ucrainene de interceptare, în condițiile în care armata rusă duce lipsă de mijloace de comunicații securizate.

Unul dintre bloggerii militari din Rusia afirmă că unitățile tuvane care au participat la cucerirea localității Lîman, care a fost capturată de forțele armate ruse, la finalul lunii mai, și-au codificat comunicațiile, vorbind între ele în limba nativă, „astfel încât mișcările și planurile lor să nu fie dezvăluite inamicului”.

„O, acest multinaționalism rusesc insidios!”, notează el cu satisfacție. Tuvanii sunt un grup etnic turcic, care trăiește în sudul Siberiei. Aceștia, din punct de vedere istoric, sunt cunoscuți ca unul dintre „Uriankhai”, de la denumirea mongol.

Un altul afirmă că și luptătorii ceceni au apelat la această practică, deși Ramzan Kadîrov a anunțat pe 9 iulie că și-a retras luptătorii din Ucraina, după căderea Lîsîciansk și eliberarea regiunii Lugansk.

Este probabil însă că bloggerul să facă referire la luptele ce au avut loc anterior, în cursul războiului, cecenii participând la atacurile asupra Mariupolului, Severodonețk și a altor orașe și localități ucrainene.

Share