Mike Martin, expert militar: Prăbuşirea trupelor Rusiei din Ucraina pare aproape

Share

Expertul militar Mike Martin a scris pe Twitter, la sfârșitul săptămânii trecute: „Se pare că ultimele câteva zile au fost cele mai importante din războiul din Ucraina”, adăugând:

„După ceea ce am văzut în ultimele 72 de ore, prăbușirea forțelor armate rusești din Ucraina nu pare să fie departe”.

Președintele Statului Major Întrunit al SUA, generalul Mark Milley, a avertizat duminică: „Războiul nu merge prea bine pentru Rusia, în acest moment. Așa că este de datoria noastră, a tuturor, să menținem o stare de pregătire ridicată”.

Remarcile sale au urmat unei vizite la o bază militară din Polonia, unde a îndemnat la o vigilență sporită, în rândul trupelor americane, potrivit Reuters, via AK24.

„În desfășurarea războiului, pur și simplu nu știi sigur ce se va întâmpla în continuare”, a adăugat el.

Moscova a respins teoriile că ar opta pentru arme nucleare tactice, în războiul din Ucraina, dar lucrurile pe câmpul de luptă merg atât de prost pentru Rusia, încât mulți observatori sunt din ce în ce mai îngrijorați de modul în care va reacționa președintele Vladimir Putin, arată revista Fortune.

Președintele Joe Biden, întrebat ce i-ar spune lui Putin, dacă acesta ar lua în considerare folosirea de arme nucleare (sau chimice), a răspuns:

„Nu o faceți. Nu. Nu. Ar schimba fața războiului cum nu s-a mai întâmplat de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”.

Între timp, iscusința Rusiei pe câmpul de luptă a fost pusă sub semnul întrebării, în acest weekend, de către Institutul pentru Studiul Războiului, un important grup de reflecție.

În loc să se apere împotriva contraofensivei Ucrainei în estul Regiunii Harkov, a remarcat think tank-ul, trupele lui Putin au dat prioritate unor operațiuni ofensive lipsite de sens, în diverse sate, care aveau „o semnificație emoțională pentru locuitorii pro-război din Republica Populară Donețk, [dar] puțină importanţă”.

Forțele ucrainene au înfrânt recent trupele ruse, într-o contraofensivă fulgerătoare, în nord-estul țării. Ministerul rus al Apărării a descris-o ca pe o regrupare, dar un expert militar a numit-o o debandadă.

Share