Mii de infractori de drept comun au fost trimişi de Rusia, pe front

Share

Rusia a trimis pe front, în Ucraina, cel puțîn 3.000 de deținuți, recrutați din închisori, cu promisiunea liberării, dacă supravieţuiesc războiului.

Cei mai mulți dintre ei au murit, spune Olga Romanova, președintele unui ONG din Rusia, potrivit Kolod.

Ea spune că, din informațiile pe care le are, mulți alții vor alege această cale, pentru că opțiunile pe care le au sunt războiul sau condițiile drastice și tortura din închisoare.

Mulți sunt recrutați înainte să ajungă după gratii, când încă sunt judecați, dar semnele că vor fi condamnati sunt tot mai clare.

Cei care se ocupă de racolări sunt mercenarii din grupul Wagner, în frunte cu șeful lor, Evgheni Prigojin, şi el tot infractor de drept comun.

Zilele trecute, chiar a apărut o filmare, în care Prigojin, un apropiat al lui Putin, le explică deținuților regulile de război, amenințându-i cu execuția, dacă dezertează.

Romanova a explicat cum se desfășoară operațiunea.

„Nu există un mecanism legal care să permită trimiterea deținuților în război. Un elicopter zboară în curtea închisorii și e umplut cu bărbați în uniforme negre, adesea însoțiți chiar de Evgheni Prigojin.

Sunt selectați în primul rând deținuții condamnați pentru fapte de cruzime, crime sau violenţe, cei cu mai multe condamnări la activ.

Sunt duși apoi în Regiunea Rostov. Acolo li se dau rații de hrană uscată, au alocate cel mult 3-4 ore pentru a mânca și a dormi, în rest fac doar antrenamente. După 10-14 zile, sunt trimiși în Regiunea Lugansk”, a povestit Romanova.

Ea precizează că, deși știe cazul unei văduve care a primit 5 milioane de ruble (aproximativ 80.000 de euro), nu este ceva frecvent și deținuților li se spun multe minciuni”.

Romanova spune că zilnic primește cel puțîn 5 mesaje de la rudele deținuților, care cer ajutor, în a-i aduce acasă, de pe front.

Share