home MASS MEDIA Mi-e dor sa fiu iar jurnalist

Mi-e dor sa fiu iar jurnalist

Share

Mi-e dor sa spun ce se intimpla. Nu ce cred eu ca se se intimpla. Nu ce cred eu ca ar fi bine sa stiti despre ce se intimpla. Nu ce cred unii si eu am senzatia ca e bine sa va spun. Nu ce cred altii si eu zic ca e mai bine sa nu aduc vorba.

Reporter Virtual

Mi-e dor sa fiu iar jurnalist. Sa ies din redactie, sa iau autobuzul, sa caut faptele si sa ma intorc cu ele in carca, murdar de sensul lor si convins ca aveti nevoie de ele.Sa nu-mi mai pese de intrebarea chelnerului de presa, a zilierului cu mintea: ce prostie v-ar placea sa va confirm?  Ce adevar stramb v-ati bucura sa va aduc din China (le faceam pe vremuri in tara, acum nu mai renteaza)? Ce abjectie vi se pare potrivit sa cred, sa simt, sa urlu?

Nu-mi spuneti inca. Sa va mai spun eu.

Mi-e dor de zilele in care adevarul se confunda cu dreptatea si amandoua puteau sa tina piept, sa zicem, unui scandal de budoar intre o femeie si fiica ei, jucatoare norocoase la bursa prostului gust. Mi-e dor de ziua in care moderatorul parea angajat la pompieri si nu la piromani, de ziua cind analistul aduna faptele si tragea concluziile si nu invers, de ziua cind stirile le facea norocul si soarta si nu agenda si lista de preturi.

Mi-e dor cel mai ades sa nu mi se faca scarba. Scarba cind citesc. Cind aud. Cind vad. Cind mi se spune, cu reprosul surd al unei generatii care ne-a aruncat deja la gunoiul digital al vremurilor “voi jurnalistii ati adus lucrurile unde sunt”.

Asa e. Noi. Noi am ajuns din stapanii lumii titlurilor si pixelilor, micii ei satrapi inchipuiti. Noi am ales intr-o buna zi sa nu ne mai impiedicam de fapte si sa mergem mai departe, unde aveam bilet. Noi l-am ascultat cu prea mare atentie pe prietenul meu Brucan si-am decis ca morala e rau-venita si in jurnalism, nu doar in politica.

Fireste, noi e un termen generic. Cifrele spun cu mult mai bine povestea: din 10 ziare, 2 abia sunt asa-zisele quality. Din 10 useri de internet, 3 abia se opresc in locurile despre care cu totii stim ca se mai practica indoiala si bunul simt. Din 10 romani, toti stiu cine e Irinel si nici unul cine e Lucian Boia (indiciu: nu boxeaza!). Din 20 de milioane de barbati… citeste tot pe Blogul lui Lucian Mandruta

 

Share