home EUROVISION, EVENIMENT, FESTIVALURI DE MUZICA Jessica Andersson – “I Did It For Love” impresioneaza

Jessica Andersson – “I Did It For Love” impresioneaza

Share

Iata care sunt cei 10 finalisti de anul acesta ai MelodiFestivalen. La sfarsitul festivalului, voi da pozitia obtinuta de fiecare concurent:

1. Darin – “You’re Out of My Life

O melodie frumoasa, cu zbor, dar lipsita de acea nota de originalitate si sete de absolut, ce va caracteriza, asa cum vom vedea, foarte multe succese nationale de la aceasta editie Eurovision. Darin canta bine, orchestratia si intreaga atmosfera este fantastica, dar nu, la pretentiile mele nu este indeajuns. Mai trebuie si valoare si originalitate muzicala.

2. Pernilla Wahlgren – “Jag vill om du vågar”

Nici aceasta melodie, la fel, foarte bine cantata, de o solista cu o voce de calitate, nu ma impresioneaza. Nu este o piesa de exceptionalitate. La nivelul altor editii Eurovision, probabil ca ar fi fost una dintre cele mai bune melodii insa.

3. Andreas Johnson – “We Can Work It Out”

Melodia lui Andreas Johnson este, la fel, foarte frumoasa, dar lipsita de foarte multa originalitate. Imi este greu sa agreez mai mult un astfel de “We Can Work It Out” mai mult decat melodia cu acelasi nume a Beatlesilor.

4. Timoteij – “Kom

Dintre toate piesele intrate pana acum in concurs, cu tot cu ritmica orientala, “Kom” mi se pare cea mai reusita. Strategii din spatele acestui cvartet feminin mizeaza mult pe spiritul ABBA, si in privinta armoniilor piesei, si in ce priveste aspectul fizic al fetelor, care par toate diferite versiuni glosate pe aspectul fizic si facciesul Agnethei Faltskogg. Plus vocile superbe.

5. Peter Jöback – “Hollow”

Piesa aceasta este o miscare mai lenta, dupa mai multe piese zbuciumate. Nu pot sa spun ca, pana acum, am auzit la vreun concurent cea mai mica falsare. In schimb, nici piese superbe nu am auzit pana acum. Componistica suedeza mi se pare intr-un moment de lipsa de imaginatie muzicala.

6. Ola Svensson“Unstoppable”

O melodie tipica PopDance-ului nordic european. Foarte bine scrisa, ardenta, insa lipsita de acel ceva in plus care ar putea sa o faca mare hit. Scrisa pe reteta succesului occidentala foarte bine vandut azi in toate marile charturi. Din pacate, am pretentii si nu sunt satisfacute de ceea ce aud. Show-ul este mult peste valoarea muzicii interpretate, ca si calitatea foarte buna a vocilor, ce poate fi un exemplu pentru noi.

7. Jessica Andersson – “I Did It For Love” (remarcata mea!)

Alcazar a fost eliminata in Andra Chansen (ultima sansa) de catre aceasta Jessica Andersson, ca si Salem Al Fakir, ce urmeaza dupa ea. Foarte frumoasa melodie! Peste “Kom”, ca respiratie si amploare.

O miscare lenta, cum, vom vedea, vor cateva extrem de frumoase anul acesta.

Depinde ce urmeaza (si cu aceasta cititorul poate vedea si modul meu de discernere si gandire in timp real).

Dar deocamdata, strict valoric, imi doresc sa castige aceasta piesa splendida, care s-a calificat din… Andra Chansen! Incredibil… Se intampla si la ei!

8. Salem Al Fakir – “Keep On Walking

Exista niste armonii usor orientale in background, dar, nu stiu cum, la MelodiFestivalen nreusesc sa nu fie deranjante. Poate pentru ca ele sunt grefate pe armonizari tipice ABBA, cum este cazul aici, ori tipice fostului grupurilor olandeze de fete din anii ’80, gen  Luv sau A La Carte, ca la Timoteij. Piesa aceasta are frumusetea sa, dar ceva mai putin reusita.

9. Anna Bergendahl – “This Is My Life

Foarte frumoasa voce, cu un tremolo la foc automat gen Kelly Family. O melodie insa ceva mai putin reusita, cu o linie melodica solistica tipica miscarilor medii-cadentate din muzica nordica europeana comerciala. Vocea mai buna decat melodia interpretata.

10. Eric Saade – “Manboy

Iarasi se vede memoria muzicala suedeza incarcata cu armoniile reflexe tipice ABBA. In schimb, melodia in sine, dincolo de refrenul foarte cantabil, in ardenta muzicii suedezo-olandeze de discoteca a anilor ’80, nu impresioneaza din cale afara. AHa! Compozitorul este constient de aceasta, pentru ca revine cu un re-refren scurt, care lanseaza in modulatie o repetare a refrenului in finalul melodiei.

Sincer: ma asteptam la mai mult si ma intreb daca din peste 2800 de melodii nu cumva sunt altele care s-au piedut din celelalte semifinale si sunt foarte frumoase. Ma astept si la acest scenariu.

Draw Artist Song Lyrics (l) / Music (m) Votes Total Place
Jury Intl. Jury Televote
1 Darin You’re Out of My Life Henrik Janson (m & l), Tony Nilsson (m & l)
2 Pernilla Wahlgren “Jag vill om du vågar” Pontus Assarsson (m & l), Jörgen Ringqvist (m & l),
Daniel Barkman (l), Pernilla Wahlgren (l)
3 Andreas Johnson “We Can Work It Out” Bobby Ljunggren (m), Marcos Ubeda (m), Andreas Johnson (l)
4 Timoteij Kom Niclas Arn (m), Karl Eurén (l), Gustav Eurén (l)
5 Peter Jöback “Hollow” Anders Hansson (m & l), Fredrik Kempe (m & l)
6 Ola Svensson “Unstoppable” Dimitri Stassos (m & l), Alexander Kronlund (m & l),
Hanif Sabzevari (m & l), Ola Svensson (m & l)
7 Jessica Andersson “I Did It For Love” Lars “Dille” Diedricson (m), Kristian Wejshag (l)
8 Salem Al Fakir Keep On Walking Salem Al Fakir (m & l)
9 Anna Bergendahl This Is My Life Kristian Lagerström (l), Bobby Ljunggren (m)
10 Eric Saade Manboy Fredrik Kempe (m & l), Peter Boström (m)
Share