home MASS MEDIA MediaSind: Nu distrugeţi Radio România Internaţional!

MediaSind: Nu distrugeţi Radio România Internaţional!

Share

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, prin Filiala Radio România, îşi exprimă îngrijorarea faţă de intenţia preşedintelui-director general al SRR, Georgică Severin, de a suspenda emisia pe unde scurte a postului Radio România Internaţional.

Din cauza superficialității cu care factorii responsabili din instituţie au tratat problema bugetului alocat, Societatea Română de Radiodifuziune a pierdut, la ultima rectificare, 10 milioane lei, sumă fără de care nu poate fi asigurată buna funcționare a societății.

Pentru a acoperi aceast deficit consistent, conform unor declaraţii publice ale Preşedintelui – Director General, ar urma să fie tăiate, în principal, cheltuielile cu emiţătoarele de unde scurte, deţinute de Radiocom, care difuzează emisiunile Radio România Internaţional (RRI) în 13 limbi şi dialecte.

“Soluţia” închiderii emisiei pe unde scurte, chiar dacă este cea mai la îndemână, având efect imediat, este una total greşită. Într-adevăr, aşa cum, în mod ipocrit, îşi motivează decizia Georgică Severin, aceste emiţătoare nu sunt folositoare în ţară, odată cu extinderea reţelei FM.

Gravitatea hotărârii conducerii Radioului este, însă, una uriaşă, aducând atingere chiar interesului naţional, cu care nu are dreptul să se joace nici măcar Georgică Severin. Să nu uităm că România are a doua diasporă din lume, ca procent din populaţie, după Siria.

Din estimările recente al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în afara ţării trăiesc circa 9,7 milioane de conaţionali pe care trebuie să-i tratăm ca români cu drepturi depline, care au dreptul la informare, inclusiv prin Radio România Internaţional.

Şeful SRR, Georgică Severin, trebuia să facă, din vreme, demersuri energice şi repetate la Guvern pentru a obţine fonduri suficiente pentru buna funcţionare a instituţiei, inclusiv pentru antene, ţinând cont de viitoarele alegeri prezidenţiale din 2019 şi parlamentare din 2020.

De ce să fie desfiinţat, oare, principalul mijloc de transmitere a mesajelor către românii de peste hotare exact în această perioadă preelectorală? Să considerăm acest gest doar ca un semn de desconsiderare a diasporei?

Pe de altă parte, trebuie precizat faptul că RRI emite programe pentru comunităţile de aromâni din lume, ca şi pentru străinii interesaţi, în general, de România şi zona geografică în care ne aflăm, RRI fiind, astfel, un instrument poliglot eficient de soft diplomacy.

Să nu uităm apoi că emisia pe unde scurte are caracter strategic, pentru că, în caz de necesitate, de dezastre, de calamităţi, dar şi de suspendare, prin decizii ostile României, a Internetului, statul român poate comunica cu românii de peste hotare şi cu lumea în general. După cum se ştie, Internetul este extrem de vulnerabil la decizii politice. De asemenea, în cazul inundaţiilor catastrofale, al seismelor, al unor conflicte, undele scurte rămân singurul mod fiabil de a comunica cu lumea.

Aşadar, ideea de a opri emisia pe unde scurte, cuplată cu o altă idee simplistă, că RRI va emite cu succes pe Internet, pot produce efecte grave, periclitând siguranţa naţională a României.

Ieşirea doar pe Internet înseamnă, de fapt, închiderea postului RRI, ceea ce contravine Legii 41. Potrivit art. 1 din lege, SRR realizează emisiuni pentru străinătate, nu conţinuturi online; emisiune înseamnă emisie hertziană, nu online!

Ieşirea RRI de pe frecvenţele de unde scurte (este vorba de un patrimoniu de circa 7.000 de frecvenţe care se negociază bianual de către radiodifuzorii internaţionali) va duce la pierderea frecvenţelor în favoarea altor ţări. Totodată, staţiile Radiocom de la Ţigăneşti, Săftica şi Galbeni, unde se află cele 5 emiţătoare folosite pentru RRI vor fi închise şi angajaţii Radiocom vor fi relocaţi sau chiar concediaţi.

Şi cum potrivit unei păguboase tradiţii româneşti orice hotărâre provizorie devine definitivă, este greu de crezut că se va reveni la situaţia anterioară, la emisia pe unde scurte, chiar dacă Guvernul ar aloca fondurile necesare.

Închiderea emiţătoarelor de unde scurte, fără a oferi alte mijloace de emisie la schimb, ar echivala, practic, cu dispariţia postului; radio înseamnă emisie pe unde hertziene, analogice sau digitale; un post pe Internet nu mai e radio, e doar un produs multimedia.

Pasul logic următor, după o eventuală închidere a emisiei pe unde scurte la RRI, va fi restructurarea de personal. A se vedea experienţa nefericită cu postul Radio3Net, rămas doar online şi experimental pe DAB, în Bucureşti, care are un personal subdimensionat, chiar şi în condiţiile producţiei online.

Considerăm că renunţarea la unde scurte, total sau parţial, nu este o decizie care ţine de competenţa unui preşedinte-director general deoarece vizează interese strategice ale României. În această situaţie, ar trebui cerut avizul CSAT şi schimbată, în Parlamnent, Legea de organizare şi funcţionare a SRR. Ori, Georgică Severin este departe de a avea acordul acestor instituţii.

Rolul RRI a fost şi este foarte important: promovarea ţării peste hotare şi răspândirea în lume a opiniilor României. Prin renunţarea la orice emiţător, fie el de unde lungi, scurte sau medii, se afectează, de fapt, obiectul principal de activitate al SRR, care este realizarea şi difuzarea de programe (conform art. 15 din legea 41).

Ţinând cont de situaţia gravă cea ar putea surveni ca urmare a deciziei şefului SRR, MediaSind Radio România solicită Parlamentului României intervenţia în regim de urgenţă pentru a stopa distrugerea postului Radio România Internaţional.

Departament Comunicare MediaSind
Bucureşti, 26 august 2019

Citeşte şi
MediaSind se unește cu SINDSAL SRR, în Radio România

Procesul de unificare a sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune continuă! Sindicatul Român al Jurnaliștilor

MediaSind a decis declanșarea conflictului de muncă în TVR

Delegații prezenți la Adunarea Generală a MediaSind TVR au decis astăzi, 28 noiembrie 2019, cu

Proiectul FEJ Managing change in mass-media – în sprijinul jurnaliștilor europeni

După doi ani și multă muncă, proiectul Managing change in media, organizat de către Federația

MediaSind: Conducerea politică a TVR a cenzurat dezbaterile despre moţiune

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, Filiala MediaSind TVR, condamnă decizia conducerii instituţiei de a nu

Tribunalul Bucuresti a respins încercările disperate ale conducerii TVR de a demonstra că MediaSind nu are dreptul să-şi apere membrii din instituție

Tribunalul Bucuresti a respins excepţia ridicată de către conducererea sindicatului controlat de conducerea TVR, SPUSTv,

MediaSind TVR a sesizat Parchetul pentru a cerceta faptele de corupție din TVR

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala TVR a depus mai multe plângeri și denunțuri

MediaSind cere demiterea directorului de la Radio Oltenia – Craiova

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind  -  filiala Radio România condamnă abuzurile directorului Studioului Teritorial Craiova

MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB

Apelul MediaSind TVR către colegii din Televiziunea Națională

După pierderea reprezentativităţii la nivelul SRTV, prin plecarea masivă a membrilor către MediaSind TVR, din

MediaSind se pregăteşte să facă plângere penală contra conducerii TVR

Organizaţia MediaSind din TVR convoacă Adunarea Generală Extraordinară pentru depunerea de plângeri penale împotriva conducerii

Share