home MASS MEDIA MediaSind către Guvern: Nu distrugeţi Sectorul Mass-Media!

MediaSind către Guvern: Nu distrugeţi Sectorul Mass-Media!

Share

FAIR MediaSind adresează o scrisoare deschisă premierului Sorin Grindeanu. Ea este intitulată “Nu distrugeţi Sectorul Cultură şi Mass-Media!”. Tendinţele de distrugere a Sectorului Cultură şi Mass Media sunt mai vechi.

FAIR MediaSind este solidară cu jurnaliştii din Turcia

Ele se manifestă încă de la apariţia sindicatului jurnaliştilor MediaSind. Şi chiar dinainte de acest moment, când mogulii presei române făceau eforturi ca acest sindicat să nu eiste. Apoi, ca acest sindicat să fie cât mai slab. Apoi, să fie cât mai puţin puternic. Şi tot aşa.

Cele mai explicite eforturi pentru distrugerea Sectorului au fost vizibile sub ultimul Cabinet Boc. Acesta a făcut o mulţime de lucruri bune. Cel mai bun: scoaterea României din criză. Cel mai prost: modificarea Codului Muncii şi dinamitarea Secorului Mass-Media.

Mai jos scrisoarea deschisă MediaSind.

Scrisoare deschisă adresată premierului Sorin Grindeanu

Nu distrugeţi Sectorul Cultură şi Mass-Media!
Domnului Sorin Grindeanu, Prim Ministru

Spre știință:
Dlui. Liviu Dragnea, Președinte Partidul Social Democrat,
Federația Internațională a Jurnaliștilor,
Federația Europeană a Jurnaliștilor,
Federația Internațională a Muzicienilor,
Federația Internațională a Actorilor,
UNI Global Union,
UNI Media Entertaiment & Arts
Confederația Sindicală Națională Meridian

MediaSind. Stimate Domnule Prim Ministru,

Federația Cultură și Mass-Media FAIR MediaSind este singura organizație națională reprezentativă. Conform Legii Dialogului Social, pentru Sectorul Cultură și Mass-Media. Fiind afiliată pe plan național la Confederația Sindicală Națională Meridian.

Iar pe plan international, la Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor. Federația Internațională a Actorilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor, UNI Global Union și UNI Media Entertaiment & Arts.

Am aflat, cu stupoare, că, la propunerea Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social, se va supune aprobării o Hotărâre de Guvern privind modificarea structurii sectoarelor de activitate.

Domnule Prim Ministru,

vă solicităm să nu aprobați această Hotărâre. Care, odată adoptată, va determina o diminuare a drepturilor si garanţiilor de securitate ale angajaţilor din acest sector.

Vă aducem la cunoștință că Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social a refuzat să țină cont de poziţia organizaţiei noastre și a organizațiilor internaționale la care suntem afiliați. Față de intenția acestei instituții de a desfiinţa Sectorul Cultură și Mass-media.

Şi de a-l diviza în mai multe așa -zise sectoare, care nu au nici o legătură nici cu domeniul și nici cu activitățile angajaților.

MediaSind: Guvernul a decis împărţirea Sectorului Cultură şi Mass-Media

Fără să precizeze motivele desfiinţării acestui important sector, reprezentanții Ministerului, ignorând observaţiile organizatiilor noastre. Neluînd în seamă anumite experienţe europene care au demonstrat viabilitatea conlucrării culturii cu mass-media în acelaşi sector, au decis împărțirea domeniului Cultură și Mass -media în mai multe sectoare.

Fapt care nu numai că va face imposibilă apărarea drepturilor salariaților din acest important domeniu de activitate. Dar poate influenţa negativ activitatea de formare profesională şi perfecţionare a angajaţilor.

În afara logicii

Din păcate, redefinirea sectoarelor este făcută, de cele mai multe ori, după criterii din afara logicii. Spre exemplu, agenţiile de ştiri sunt introduse în Sectorul 97 – Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei.

Fără să se țină cont că jurnalismul este o profesie care implică norme deontologice, clauză de conștiință. Nu are nici un fel de tangenţă cu profesiile lucrătorilor din IT şi telecomunicaţii.

FAIR-MediaSind consideră că desființarea Sectorului Cultură și Mass-media va genera un lant de efecte negative. Pornind de la desfiinţarea actualelor comitete sectoriale. Până la determinarea imposibilităţii negocierii contractelor colective de muncă. Astfel, drepturile angajaților vor fi grav afectate.

MediaSind: Autorul mizeriei, ministerul înfiinţat de Violeta Alexandru. Transformat într-o porcărie

Este de neînţeles faptul că, în condiţiile în care tocmai au fost demarate la Ministerul Culturii procedurile de negociere a Contractului Colectiv de Muncă pentru Sectorul Cultură şi Mass Media, Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social, instituţia chemată să promoveze şi garanteze dialogul dintre partenerii sociali, este acum cea care genereazădezbinarea, creind premisele declanşării conflictelor de muncă.

Menționăm că pe plan international, în cadrul Comitetelor de dialog din cadrul Comisiei Europene, Parlamentului European și chiar în cadrul Parlamentului României, cultura, artele și mass-media se află unite în aceeași comisie.

Nu în ultimul rând, atragem atenția că majorarea sectoarelor de activitate de la 29 la 122, va crea mari probleme în toate sectoarele de activitate. Organizatiile sindicale nu vor mai avea reprezentativitate în noile, atât de multe, sectoare. Astfel, negocierile colective vor dispărea, iar drepturile tuturor angajaților români vor fi afectate.

Respectaţi artiştii şi jurnaliştii!

În aceste conditii, Federatia FAIR MediaSind, cu sprijinul organizațiilor la care este afiliată, va întreprinde toate demersurile necesare atât pe plan național, cat și international, pentru ca domeniile Cultură și Mass Media să fie respectate, inclusiv de către guvernanții români.

Ataşăm adresele oficiale (vezi aici reactia FAIR MediaSind şi aici reacţia SRJ MediaSind) , precum şi moţiunea Congresului Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (vezi aici).

Federația Cultură și Mass Media FAIR MediaSind
Leonard – Octavian Pădureț,
Președinte
Cristi Godinac
Preşedinte Executiv
Bucureşti, 7 iunie 2017

nota: intertitlurile aparţin redacţiei Starea Presei

Share