home POLITICA Marea Britanie se îndepărtează de Uniunea Europeană

Marea Britanie se îndepărtează de Uniunea Europeană

Share

23 ian, ora 15:31

UPDATE: Premierul britanic David Cameron promite un referendum pentru ieşirea din UE în 2015 (EvZ)

“Premierul britanic David Cameron a cedat în cele din urmă în faţa euroscepticilor din partidul său, luând decizia de organizare, în intervalul 2015-2017, a unui referendum privind rămânerea Marii Britanii în interiorul Uniunii Europene.

Cameron ar urma să declare că doreşte rămânerea ţării sale în Uniunea Europeană, dar cu două condiţii – ca UE să se reformeze şi ca forul european să accepte o renegociere a relaţiilor sale cu Londra.”

22 ian, ora 20:44

Premierul britanic David Cameron va avea un discurs public pe 23 ianuarie, în timpul căruia va pune pe tapet viitorul relaţiei dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Fragmente din acest discurs care au ajuns la presă sugereauă că prim-ministrul Regatului Unit va critica dur UE, iar aceasta va reprezenta o componentă foarte importantă a discursului său.

Dar şi  mai important: fragmentele ajunse la mass-media indică o scindare politică fără precedent: renegocierea rolului Marii Britanii în Uniunea Europeană. Londra a negociat exceptarea de la unele reglementări europene în trecut, obținând chiar unele concesii de la Bruxelles. În acest moment, Regatul Unit încearcă să fie mai puțin integrat în UE… tot pe Stratfor

Share