home MASS MEDIA Mai multe ziare chinezeşti au încălcat cenzura

Mai multe ziare chinezeşti au încălcat cenzura

Share

Într-un gest de sfidare fără precedent, mai multe importante publicaţii chinezeşti au decis să ignore interdicţia autorităţilor privind publicarea de articole cu tentă negativă despre accidentul de tren din provincia Wenzhou.

Chinahearsay

Ziarele din China fuseseră instruite, în prealabil, de organizaţiile de partid să evite orice menţionare a accidentului şi, cel mult, să publice informaţii pozitive sau ştiri oficiale, difuzate de regimul de la Beijing.

Unele ziare au trecut peste limitele impuse de cenzură şi au publicat amănunte şocante despre incidentul petrecut pe 23 iulie, în care 40 de persoane au fost ucise şi alte câteva zeci rănite.

Observatorul economic, cel mai faimos săptămânal de gen din presa chineză, a publicat un editorial zguduitor, conceput sub forma unei scrisori către o fetiţă de doi ani ai cărei părinţi au fost ucişi în accident, dar şi un reportaj de opt pagini, acuzând tentativele de muşamalizare făcute de autorităţi.

Editorialul, nesemnat, a fost scos însă după doar câteva ore de pe site-ul de internet al ziarului. Interesant e faptul că severa cenzură de la Beijing a intrat în acţiune după ce premierul Wen Jiabao a vizitat locul accidentului, cerând “transparenţă şi deschidere” şi promiţând pedepsirea vinovaţilor.

Este al doilea caz în care jurnaliştii chinezi încalcă interdicţia oficială de a scrie despre unele subiecte delicate, primul fiind criza laptelui otrăvit, care a provocat o furtună de mânie şi proteste în China.

sursa: Reporter Virtual

Share