Mafia pariurilor a infectat cel puţin două cluburi de fotbal din România

Share

Atunci când te uiţi la un meci de fotbal, trebuie să te gândeşti că mai există şi mafia pariurilor care face lucrurile să fie infinit mai complicate.

Marian Neagu (29 de ani), mijlocaș care a contribuit la promovarea Stelei din Liga 4, a povestit în direct la GSP Live două episoade din carieră în care a simțit că partidele erau trucate pentru pariuri: primul în Cipru, al doilea în România.

Marian Neagu a debutat în Liga 1 în 2013 la Concordia Chiajna, apoi a jucat în Liga 2 pentru Clinceni, Berceni și Balotești, înainte de a ajunge la Steaua, în Liga 4. Între 2014 și 2015 a evoluat în Cipru, la Othellos Atheniou și Karmiotissa.

În timp ce juca pentru Karmiotissa, în liga a doua, Neagu a fost martor la un meci de “cascadorii râsului”, un 0-5 cu Omonia Nicosia în sferturile Cupei Ciprului.

În direct la GSP Live, a dezvăluit culisele partidei: “La pauză, 0-0. Intră președintele Papas (n.r. – Nikos Papas, un tip bine conectat în fotbalul românesc) și începe să vorbească în greacă. La un moment dat, îi sună telefonul. Soneria, o manea: «Nu te las, nu te las, moare lumea de necaz!».

Mie mi s-a părut un pic ciudat. A vorbit la telefon și auzeam că tot spunea «tessera gol», adică patru goluri. Unii dintre jucători și-au scos imediat telefoanele. Eu eram obișnuit din țară, unde nu ai voie să scoți telefonul.

Înainte de a intra Pappas, antrenorul îmi spusese deja: «Marian, e 0-0. Putem să ne ducem peste ei, să le dăm gol». După ce a vorbit Pappas, antrenorul a venit înapoi la mine și mi-a zis:

«Mai joci 10 minute pentru că sâmbătă avem meci de promovare. Trebuie să fii odihnit». Am zis ok. A început repriza a doua, m-a scos pe mine, apoi a scos și un fundaș central. A făcut niște schimbări pe care nu le-am înțeles.

M-am dus la vestiare și auzeam de acolo cum vuiau tribunele. Era un televizor la vestiar și vedeam fazele. Nu înțelegeam ce se întâmplă pe teren. Mă amuza cum se luau golurile, erau de cascadorii râsului. Era ca la Eurosport, cu Watts.

S-a terminat 5-0 pentru Omonia. Noi luam la Karmiotissa salariile pe cecuri. Așa ne dădeau banii. Un cec pe care îl schimbam la bancă. Când m-am dus la antrenament, după meciul ăsta, colegii mei stăteau și așteptau la coadă la un birou.

Am întrebat un coleg ce se întâmplă și mi-a zis că se dă salariul. Am întrebat: «Nu trebuia să luăm săptămâna viitoare?». El: «Nu, îi luăm acum». Ok, m-am așezat la coadă.

Am intrat în birou, un domn mi-a dat un plic, am semnat. Credeam că în plic era cecul, așa îl primeam de fiecare dată, dar plicul ăsta era mai greu. Când m-am uitat, înăuntru erau bani cash, echivalentul unui Logan pe la mâna a doua.

Erau vreo 3-4.000 de euro. Cam atât era salariul meu. Am întrebat un coleg de ce luăm banii în mână și mi-a zis că nu știe. Mi-a spus că nici măcar nu-l știe pe omul care dădea banii. Nu era din club”.

În 2017, Karmiotissa a fost amendată de Federația cipriotă cu 50.000 de euro după ce UEFA a avertizat că partida de Cupă cu AEK Larnaca a avut toate semnalmentele unui joc trucat pentru pariuri.

Un an mai târziu, Gazeta Sporturilor a dezvăluit cum Pantelis Andronikou, un vicepreședinte al clubului Karmiotissa, organiza prin firma sa meciurile amicale suspecte la care oficia o rețea de arbitri români deghizați.

Alin Stoica, jucător profesionist de Liga 2 care se dădea arbitru, a mărturisit implicarea sa în trucarea de meciuri. Potrivit unor surse credibile, compania Androsports, deținută de Andronikou, era partneră cu grupul chinez de aranjori de meciuri condus de Eric Mao.

Berceni, Clinceni, ciudăţeni, parieni, mafieni

E același Mao care, potrivit unor rapoarte confidențiale ale UEFA, s-a aflat în spatele cluburilor Berceni și Clinceni. Exact în acea perioadă, Marian Neagu a evoluat pentru ambele cluburi.

“Da, se auzise că în spate era mafia pariurilor. Am simțit lucruri. Am văzut un chinez la Berceni, în tribună. E posibil să fie unul dintre cei pe care i-am văzut prin presă. Probabil avea vreun om cu un laptop”.

În pozele arătate de reporterii Gazetei, Neagu l-a recunoscut pe Xiaolong “Bruce” Ji, mâna dreaptă a lui Eric Mao. Mijlocașul român a povestit și un episod din perioada Berceni când a simțit că lucrurile nu sunt în regulă:

“Am început antrenamentele de luni, sâmbătă trebuia să avem meci. Aveam ceva probleme cu banii, nu ne băgaseră salariile. Noi ne ceream salariile, respectivii din conducere nu ziceau nimic. A venit ziua meciului. Jucam în deplasare, era o distanță mai scurtă.

Din ce am înțeles, antrenorul deja plecase înaintea noastră. El se dusese înainte, nu era cu noi la autocar. Mi s-a părut ciudat Înainte de a ne urca în autocar, am mai avut o ultimă discuție cu un reprezentant al clubului.

Ne-a zis: «Suiți-vă în autocar și veniți!». Eu și alți trei-patru băieți am decis să nu mai mergem la meci. Ne-am pus în fața ușii și am zis: «Cine se urcă și-o dă cu noi!» Și nu ne-am mai dus la meci. Nu s-a mai jucat”.

Meciul care nu s-a mai disputat este Dunărea Călărași – Berceni, programat în noiembrie 2016. Antrenorul celor de la Berceni era Mugur Bolohan, care tocmai venise de la Clinceni. Ambele cluburi erau atunci sub influența mafiei chineze a pariurilor.

Share