LuJu cere eliberarea lui Liviu Dragnea, că e în grupa de risc Covid-19

Share

Site-ul Lumea justiţiei, patronat de Răzvan Savaliuc, solicită ca fostul şef al PSD, Liviu Dragnea, să fie eliberat din închisoare.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Luju.ro afirmă că „persoanele trecute de 50 de ani sunt cele mai vulnerabile la coontractarea virusului care declanşează COVID-19”.

Site-ul lui Savaliuc aduce ca argument o solicitare a Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, care „le-a solicitat ţărilor lumii eliberarea urgenţă a tuturor deţinuţilor vulnerabili, care pot fi oricând răpuşi de nouă gripă”.

„Autorităţile romane ar face bine că măcar acum, în timp de criză, să asculte de vocea raţiunii şi să rezolve problema supraaglomerării din închisori. Altminteri, statul român risca nu doar să primească în continuare condamnări la CEDO, ci şi să aibă pe conştiinţă un număr inimaginabil de decese în rândurile deţinuţilor vulnerabili la coronavirus.

După cum Lumea Justiţiei v-a prezentat deja aici (citând un raport oficial din Italia), persoanele trecute de 50 de ani sunt cele mai vulnerabile la coontractarea virusului care declanşează COVID-19. În aceeaşi grupă de vârstă se afla şi fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, actualmente încarcerat în Penitenciarul Rahova.

Dar nu doar despre Dragnea este vorba, ci despre toţi deţinuţii care risca cel mai mult să fie afectaţi de coronavirus. Ne referim la persoanele trecute de 50 de ani şi/sau care suferă deja de alte afecţiuni.

Liviu Dragnea mai are o şansă, chiar dacă extrem de tardiva: Înalta Curte a stabilit următorul termen în dosarul contestaţiei la executare abia pentru 14 mai 2020 (cauza nr. 65/3/2020).

Dar în afară de Dragnea, în închisorile din România sunt circa 20.000 de deţinuţi, iar Autoritatea Naţională a Penitenciarelor nu a oferit până în clipa de faţă vreo statistică privind problemele de sănătate ale acestora şi mai ales vulnerabilitatea lor la coronavirus. De aceea, n-ar strica măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, să ceară ANP o situaţie detaliată şi să propună o ordonanţă de urgenţă care să elibereze deţinuţii cu probleme de sănătate şi care nu prezintă un pericol social ridicat”, scrie luju.ro.

 

Share