Ludovic Orban explică de ce a atacat la CCR majorarea pedepselor la pedofili

Share

Ludovic Orban explică de ce a atacat la Curtea Constituţională legea care majorează pedepsele pentru violatori şi pedofili.

Prim-ministru a trimis o scrisoare către mai multe ONG-uri care au criticat decizia Guvernului. Orban spune că demersul Guvernului este unul care are scopul de a elimina vulnerabilitățile de ordin constituțional.

Dacă legea va fi atacată în viitor la CCR, aceasta nu trebuie să mai afecteze dosarele în curs, iar infractorii să scape nepedepsiți.

„Am primit scrisoarea dumneavoastră deschisă și vreau să vă asigur de la bun început că tezele transmise în spațiul public de anumiți politicieni și care v-au trezit îngrijorarea sunt în totalitate false. Acești politicieni acționează după principiul hoțul strigă hoții, pentru că după ce au eliberat din pușcării zeci de mii de infractori acum plâng, cu lacrimi de crocodil, de mila victimelor. Sesizarea transmisă de Guvernul României la Curtea Constituțională nu urmărește blocarea majorării pedepselor pentru agresorii sexuali de minori, așa cum în mod voit au lăsat să se înțeleagă anumiți politicieni care dovedesc din nou că sunt capabili să exploateze orice în beneficiul propriu, călcând în picioare adevărul și manipulând cu cinism cetățenii”, susține Ludovic Orban în scrisoarea transmisă mai multor ONG-uri.

Premierul spune că Guvernul a susținut legea în Parlament printr-un aviz favorabil și că a formulat inclusiv amendamente.

„Vreau să încep prin a aminti faptul că Guvernul României și-a adus o contribuție substanțială la procesul de adoptare a Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi pentru modificarea art.223 alin.(2) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală (Plx 101/2020), atât prin emiterea unui punct de vedere favorabil, cât și prin formularea de amendamente în cursul dezbaterilor parlamentare.

Intervenția Guvernului în procedura de verificare a constituționalității legilor înainte de promulgare nu are în vedere blocarea promovării actului normativ, ci eliminarea oricăror vulnerabilități de ordin constituțional, în scopul necompromiterii întregului demers legislativ, ca urmare a unor eventuale sesizări ulterioare ale Curții Constituționale prin intermediul excepțiilor de neconstituționalitate ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti.”, explică Orban.

De asemenea, șeful Guvernului precizează în scrisoare care este motivul sesizării la CCR.

„Concret, soluția legislativă privind imprescriptibilitatea răspunderii penale pentru infracțiunile de viol și act sexual cu un minor vine în distonanță cu soluțiile legislative existente în Codul penal în cazul celorlalte infracțiuni din același domeniu (având același obiect juridic), precum cele de trafic de persoane (art. 210 din Codul penal), trafic de minori (art. 211 din Codul penal), proxenetism (art. 213 din Codul penal), agresiune sexuală (art. 219 din Codul penal), pornografie infantilă (art. 374 din Codul penal), care ar urma să fie în continuare supuse prescripției răspunderii penale, doar violul și actul sexual cu un minor fiind imprescriptibile, ceea ce ar crea și o discriminare privind victimele unor astfel de infracțiuni.

Sunt conștient că traumele unui copil victimă a unei agreisuni sexuale lasă urme pentru tot restul vieții și acest tip de infracțiune trebuie fără doar și poate pedepsit cât se poate de aspru și cercetat și judecat în orice moment după producerea ei.

Asta nu înseamnă însă că un copil victimă a proxenetismului sau traficului de persoane este mai puțin afectat și că bestiile care comit aceste infracțiuni nu trebuie să suporte aceleași măsuri legale.

Prin sesizarea transmisă Curții Constituționale, Guvernul a urmărit respectarea principiilor constituționale, având în vedere că o lege adoptată cu vulnerabilități de ordin constituțional va genera dificultăți ulterioare în aplicarea sa, spre exemplu, declararea ca neconstituțională ulterior adoptării sale, cu afectarea dosarelor în curs şi va avea efectul opus celui scontat.”, scrie Ludovic Orban.

Guvernul a contestat la CCR legea care prevede, printre altele, majorarea pedepselor pentru infracțiunile sexuale, în special pentru cele împotriva minorilor. Printre prevederile acestui proiect de lege este și eliminarea posibilității de prescripție a faptelor de viol sau pedofilie.

Share