home CORUPTIE, POLITICA Adrian Severin îl acuză pe Bogdan Aurescu de înaltă trădare

Adrian Severin îl acuză pe Bogdan Aurescu de înaltă trădare

Share

Un fost puşcăriaş, Adrian Severin, are tupeul să-l acuze pe Bogdan Aurescu de trădare, anume pentru că nu a făcut recurs la CEDO, în Dosarul Kovesi.

„Nici în timpul Anei Pauker diplomaţia română nu a trădat interesul naţional, cum o face sub conducerea lui Bogdan Aurescu.

Decizia MAE de a nu utiliza toate mijloacele în apărarea statului român, parte în procesul Kovesi împotriva României, aflat pe rolul CEDO, este un act de trădare care se încearcă a fi acoperit prin argumente asociind incompetenţă, servilismul, reaua credinţă şi prostia patentă.

Nu poţi întări autoritatea procurorilor transformându-i în altceva decât sunt; respectiv în agenţi ai statului care acţionează, în limitele unei anumite autonomii profesionale, sub autoritatea şefilor ierarhici şi a Ministrului Justiţiei. Independenţi sunt judecătorii.

Nu poţi confunda statutul procurorului, care se bucura de autonomie în raport cu factorul politic, cu cel al şefilor unor structuri organizatorice ale Ministerului Public, numiţi şi revocaţi pe criterii de oportunitate politică / managerială.

Nu poţi trata decretele Preşedintelui Republicii, emise în exercitarea atribuţiilor sale constituţionale, şi de aceea supuse controlului CCR, atunci când sunt direct producătoare de efecte juridice, cu actele administrative ordinare, emise în aplicarea legilor infraconstitutionale, şi care pot fi atacate în contenciosul administrativ. (Miniştrii ar putea, oare, ataca în justiţie decretele privind revocarea lor? Ar fi un haos constituţional. De ce ar putea-o face şeful unei direcţii a Ministerului Public?!)

Nu poţi invoca, pentru justificarea deciziei de a abandona apărarea statului român în fata instanţelor europene, avize sau recomandări ale unor instituţii suprastatale care neagă prevederile Constituţiei României. Aceasta cu atât mai mult cu cât conţinutul acelor avize şi recomandări face chiar obiectul procesului în cauză.

(…) Ca fost ministru de externe, mândru de diplomaţii cu care am lucrat, nu pot spune celor care au pus umărul la consumarea acestui act de trădare, decât ‘Sa vă fie ruşine!’. În calitate de cetăţean roman nu pot decât să sper ca trădătorii vor plăti pentru faptele lor”, a scris Severin pe Facebook.

Share