Lucian Pîrvoiu nu mai prezintă “Ora de Ştiri”

Share

ActiveWatch prezintă şi un extras din sinteza ştirii, aşa cum apare pe site-ul TVR:

“Ambasada Marii Britanii a ales unul dintre cele mai sărace cartiere în care să marcheze deschiderea Jocurilor Olimpice din 2012, de la Londra.

radardemedia

În cadrul «Jocurilor Olimpice» din Ferentari, Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii, muzicianul Damian Drăghici şi sportivul Marian Simion au încins o partidă de fotbal cu micuţii de la Clubul pentru Educaţie Alternativă. Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti e convins că sportul îi va ajuta şi pe oamenii din acest cartier.

«Începe numărătoarea inversă până la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra, iar mesajul pe care vrem să-l transmitem prin acest eveniment este acela că sportul este totul. Am regăsit în Ferentari spiritul de Olimpiad㻓, a spus Martin Harris”.

Potrivit sesizării ActiveWatch,

“prezentatorul (Lucian Pîrvoiu, n.r.) a deschis dezbaterea din studio, după difuzarea ştirii, întrebându-l pe invitatul său, Valeriu Nicolae, organizator al evenimentelor prezentate în ştire: «Domnule Nicolae (…) în ştirea de mai devreme ambasadorul Marii Britanii spunea că a descoperit în Ferentari spiritul olimpic. Să fim serioşi, spiritul olimpic la ce? La furat de portofele, la tras în venă?»“.

“Considerăm că întrebarea prezentatorului descrie o atitudine discriminatorie faţă de locuitorii cartierului Ferentari, promovând stereotipuri şi etichetându-i pe locuitorii cartierului şi pe tinerii implicaţi în proiect ca fiind hoţi şi consumatori de droguri.

Preocuparea prezentatorului pare să fie mai degrabă aceea de a promova senzaţionalismul şi nu aceea de a discuta o problemă de interes public (educaţia copiilor aflaţi în situaţii dezavantajate). Lucian Pîrvoiu nu se află la primul derapaj de acest fel.

O analiză a prestaţiei sale ar scoate la iveală cel puţin o situaţie în care etnia unor persoane a fost menţionată în context infracţional, fără ca acest lucru să fie justificat de necesitatea de informare a publicului”

, se mai arată în sesizarea ActiveWatch, făcându-se referire la “buletinul de ştiri din 2 mai 2011”.

Potrivit ActiveWatch, “atitudinea moderatorului Pîrvoiu încalcă etica jurnalistică”.

“Considerăm că această atitudine nu îşi are locul în ştirile televiziunii publice, care ar trebui să fie un standard pentru mass-media din România şi să promoveze jurnalismul profesionist, practicat în interes public, cu respect faţă de minorităţi şi faţă de grupurile dezavantajate”

, se mai spune în sesizare.

Totodată, ActiveWatch a solicitat Comisiei de Etică a TVR şi Rodicăi Culcer să analizeze…

“dacă Lucian Pîrvoiu a încălcat sau nu, prin prestaţia sa jurnalistică, Statutul Jurnalistului din TVR şi să comunice public concluziile cât mai curând posibil”… tot pe Mediafax

Share