Limfaticii democraţi ARD şi agilii autoritarişti USL

Share

Ieri am asistat la fragmente semnificative din lansarea programului de guvernare al Alianţei România Dreaptă. Prima concluzie este că ARD pare a fi metodistul fără excelenţe care te duce unde trebuie.

MiculPolitician

În oglindă, USL este excelatorul tipic, cu aparenţe cosmetice de performare, care însă te duce direct la crah în astfel de situaţii globale dificile şi oricum pune naţiunea într-o situaţie foarte delicată, indiferent când apare pe scena politică.

ARD are mulţi vorbitori mediocri, care “compun” poezele electorale puţin inspirate, nepricepându-se la vorbe şi pricepându-se bine la făcut ce trebuie făcut.

USL are oratori excepţionali, ca Geoană sau Crin, care însă nu transmit nimic, magnetizând electoratul clasei sărace şi guvernând bine pentru o gaşcă şi execrabil pentru ţară.

Am ascultat-o jenat pe Anca Boagiu perorând stângaci, într-un discurs în care încerca neîndemânatic să insereze sloganul ARD, “Reporneşte Inima României” – care nu mi se pare foarte inspirat, ci construit, pneumatic, făcut în laboratoare, cioplit cu dalta, slefuit cu şmirghelul cel mai abraziv, cel cu granulaţia cea mai mare.

Este acelaşi om care a fost cel mai bun ministru al Transporturilor de după 1990. Are o voce ruginită, hârâită, o dicţie să-ţi baţi copiii şi nu convinge nici microfonul să o iubească. În astfel de situaţii, acestor politicieni oneşti cineva trebuie să le spună că trebuie să ia lecţii de oratorie, altfel au de pierdut.

Vasile Blaga e bombănitor, spune ce ştim deja, înroşindu-se la faţă ca racul pus la cuptor, bolocănindu-şi ochii, dându-i peste cap şi îndoind microfonul, care nu pricepe nimic din ce spune omul. A fost probabil cel mai bun ministru al Internelor, ca şi al Dezvoltării de după 1990.

Nu trebuie uitat: Mihai Răzvan Ungureanu are charismă şi va face carieră politică dacă va fi susţinut şi va avea acoperire mediatică constantă şi susţinută.

Crin Antonescu îmi aminteşte de politicianul-orator al Portugaliei începutului de secol XX, António José de Almeida, liderul Partidului Republican Evoluţionist, fost ministru de Interne, fost preşedinte al primei republici portugheze, cea foarte instabilă, despre care scriam că a avut în 15 ani peste 40 de guverne şi vreo 15 preşedinţi.

Crin Antonescu e la fel de gol de conţinut în discursul său politic însă ca şi Almeida. Acesta era în stare să aducă “masele” în pragul isteriei cu vorbele sale sforăitoare, dar discursurile sale, transcrise şi citite, nu spun nimic. Liderul actual al PNL e la fel: nu transmite în realitate nimic.

În câteva zeci de zile, acest ins a reuşit să demonstreze clar că este incapabil să fie preşedinte, că această demnitate este mult peste competenţa sa. Şi, pentru că am dat două nume de la ARD, luaţi în contrapartidă tot florilegiul interminabil de ciungi, ologi, muţi, surzi, orbi şi chiori politic pe care i-am văzut manifestându-se de-a valma în şase luni de guvernare uselistă.

Revenind acum la ARD: este caracteristica democraţilor că discursul lor politic este mai puţin spectaculos. Frazele lor nu sunt bombastice. Când a revoluţionat Cehoslovacia, Havel nu a ţinut discursuri publice sforăitoare, Lech Valesa era împiedicat la cuvinte, iar Polonia a duduit, iar Filip Dimitrăv a setat Bulgaria pe actuala linie politică şi economică fără să fie altceva decât un tip scund, cu ochelari şi cioc şi nimic mai mult.

Întorcându-ne la USL şi figura lui Almeida: atenţie – nu acesta era creierul evoluţioniştilor portughezi, ci verosul Alfonso Costa, care, straniu, nu-i aşa? seamănă leit cu Dan Voiculescu ca profil politic.

Aceste lucruri ar trebui să ne pună pe gânduri.

Share