Licheaua îi adresează un mesaj preşedintelui Traian Băsescu

Share

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Eu sunt acela, domnule preşedinte. Eu sunt licheaua la care vă referiţi sau cel puţin una dintre ele. O lichea profund dezamăgită de evoluţia dv. politică de după episodul de un deceniu, de la Cotroceni.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

Datoria oricărui jurnalist este să caute adevărul, chiar cu preţul de a fi subiectiv. Singura condiţie este să fie de bună credinţă. Cam aşa glăsuieşte licheaua la care vă referiţi, domnule preşedinte. Aşadar, luaţi aminte.

• citeşte şi: Băsist. Voi rămâne întotdeauna astfel, un băsist

Licheaua era jurnalist acreditat pe Guvernul României pe vremea Cabinetului Victor Ciorbea. Ea, licheaua, este cea care v-a întrebat în 1997 de ce Ministerul Transporturilor (pe care îl conduceaţi atunci) nu face concesiuni pentru construcţia de autostrăzi. Era un briefing al dumneavoastră de la Guvern. Mi-aţi răspuns:

Pentru că nu rentează. Dacă am face autostrăzi, taxa ar fi de 35 de dolari la suta de kilometri şi nu ar merge nimeni pe autostradă.

Realitatea economică v-a contrazis, domnule președinte. Licheaua a constatat apoi felul cum, ca un excelent om politic, aşa cum deja eraţi. negociaţi cu FMI şi BM într-un mare fel şi, simultan, subminaţi cu succes cabinetul din care făceaţi parte.

Eu sunt licheaua care v-a întrebat, în conferinţă de presă la Ministerul Transporturilor, ce veţi face dacă data viitoare, pe Defileul Jiului, o să deraieze un tren de persoane, nu un marfar, pentru că infrastructura feroviară din România e la pământ, apoi, când am ajuns în redacţie, am aflat de la redactorul-şef că l-aţi sunat pe patronul meu (Călin Popescu-Tăriceanu), să vă plângeţi că am fost obraznic.

Dumneavoastră aţi inventat sintagma batjocoritoare CoCoPo, după ce tot dv. aţi provocat formarea Comitetului de Coordonare Politică al Coaliţiei. Dumneavoastră aţi fost unul dintre vectorii de forţă ai PD (FSN) în apărarea drepturilor chiriaşilor din casele naţionalizate, în dauna proprietarilor dinainte de venirea comuniştilor.

Vă spune licheaua astea. Apoi aţi devenit primar general al Capitalei, într-o blitz-campanie tipică. Am primit alegerea dv. cu scepticism, după ce v-am votat, alegând mireasa cea mai puţin urâtă din sat. Apoi am fost alături de dv., ca o lichea ce sunt, pentru că am considerat că vreţi binele comunităţii noastre.

Licheaua v-a susţinut din tot sufletul ei şi pentru un al doilea mandat, apoi, ca şi pe Victor Ciorbea, v-a susţinut şi când aţi candidat la preşedinţie. Apoi, licheaua a trecut prin zece ani în care a răspuns la injuria că e băsist, şi-a transformat porecla în renume şi a fost acuzat pe nedrept că ia bani de la dv. sau de la interpuşii dv..

Licheaua asta este cea care a crezut în discursul dv. despre statul de drept, lupta anticorupţie, orientarea pro-Vest a României, Axa Bucureşti – Londra – Washington. Licheaua asta nenorocită a fost alături de dv. de la Scandalul bilețelului roz, trecând prin două lovituri de stat, la tăierea salariilor bugetarilor şi impozitarea pensiilor, teoretizând de fiecare dată.

V-am susţinut în toţi acei ani necondiţionat, chiar cu preţul jobului la care lucram.

Licheaua este jurnalist şi caută adevărul. V-am criticat atunci când aţi vorbit despre o anumită slugă la ruşi, într-o manieră parcă scoasă din istoriografia comunistă, atunci când v-ați însoțit cu bastardul Paul şi consoarta lui, când aţi făcut o jurnalistă ţigancă împuţită şi în multe alte situaţii, precum cele în care diluiaţi cu Elena Udrea.

Una peste alta, v-a convenit în toţi aceşti ani să vă critice licheaua, decât să vă linşeze mediatic vuvuzelele lui Voiculescu şi Sorin Vântu, dar acum, cu o totală lipsă de scrupule, în 2016, vă aliaţi cu vuvuzelele, vorbiţi despre lupta anticorupţie ca Şerban Nicolae şi mă numiţi lichea. Pe mine şi pe cei ca mine.

Uitaţi probabil că în 1990 un şef de stat în funcţie i-a numit pe unii golani şi aceştia şi-au transformat porecla în renume. Eu sunt mândru că, după atâţia ani în care am fost consecvent de partea cea bună a lucrurilor, dv. acum mă faceţi lichea.

Licheaua vă întreabă:

De ce, de fiecare dată când vă înteţiţi atacurile asupra procurorilor, urmează un nou dosar asupra unui apropiat al dv.?

De ce o mulțime de dosare, în care acești apropiați și companioni politici ai dv. foști și actuali se țin de braț cu Sistemul Ticăloșit, s-au pus în mișcare fix după terminarea celui de-al doilea mandat al dv.?

De ce omul pe care  îl lăudați acum, contrapunându-l Codruței Kovesi, Daniel Morar, este exact cel care a determinat decizia Curţii Constituţionale care încetineşte mult anchetele anticorupţie?

De ce nu aţi suflat, cât timp eraţi preşedinte al României, un cuvinţel despre drepturile omului (lectura dv. asupra drepturilor omului). Să nu-mi spuneţi că aţi greşit, că mă pufneşte râsul…

De ce nu v-aţi dat de ceasul morţi în 2012 să numiţi pe altcineva, şi nu pe Victor Ponta, premier? Să nu-mi spuneți că nu mai aveați argumente politice, că mă pufnește râsul. Sunteţi un politician prea bun ca să nu găsiți argumente și acolo unde nu există și să le mai și faceți viabile.

Mă opresc aici cu întrebările. Ele oricum au fost retorice. Aș putea scrie o carte de întrebări incomode adresate dv. Ele demonstrează un lucru simplu: înseamnă că fac ce trebuie şi că scriu bine.

Share