Kovesi: Începând de azi, independenţa procurorilor este garantată VIDEO

Share

Laura Codruta Kovesi a vorbit despre victoria obţinută la CEDO, considerând că este reuşita sistemului de justiţie din România, a procurorilor şi a românilor cinstiţi care au apărat în stradă principiile în care cred.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Kovesi spune, în interviul acordat Ioanei Ene Dogioiu, la Europa FM, că este şi o premieră tristă, având în vedere că CEDO spune clar că o curte supremă a încălcat două drepturi fundamentale, dar că statul trebuie acum să ia măsuri pentru că astfel de episoade să nu mai fie posibile şi independenta justiţiei să nu mai poată fi ameninţată şi încălcată.

Kovesi a fost întrebată dacă este adevărat ceea ce a povestit Cristian Tudor Popescu despre momentul iulie 2018, când Klaus Iohannis i-ar fi cerut demisia şi, ea a refuzat să şi-o dea, iar şeful statului i-a întors spatele spunându-i că va fi informată când va fi demisa. Procurorul şef european a spus că nu poate nici confirma, nici infirma, dar că ce poate să asigure e că ea niciodată nu a luat în calcul să îşi dea demisia.

Kovesi a spus că au fost momente grele, doi ani în care s-a încercat umilirea ei, dar că susţinerea familiei, a prietenilor şi a societăţii, precum şi încrederea în Dumnezeu, au ajutat-o să meargă mai departe. Mesajul ei pentru romani este următorul: “Până la urmă, solidaritatea şi principiile au fost mai importante decât orice. (…) Această luptă continuă. (…) În continuare vă zic să nu abandonaţi!”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat marţi câştig de cauza Laurei Codruţa Kovesi, în procesul privind revocarea sa din funcţia de procuror-sef al DNA. CEDO arată că actualului procuror şef european i s-au încălcat atunci atât dreptul la libera exprimare, cât şi accesul la justiţie.

Amintim că în 2018 Tudorel Toader a cerut demiterea lui Kovesi, prezentând un raport de 36 de pagini, cu 20 de “acte şi fapte”. Ministrul a invocat atunci tot felul de argumente, printre care decizii ale CCR, obscură înregistrare a şefei DNA la o şedinţă cu procurorii, cazul Negulescu, dar şi interviurile acordate de Laura Codruta Kovesi pentru BBC sau Euronews în care aceasta îşi exprima anumite opinii.

Ulterior, CCR a dat o decizie care spunea că Iohannis trebuie să semneze decretul de revocare. Iohannis a făcut asta, însă la acel moment a ales să anunţe prin purtătorul de cuvânt de la acea vreme, Madalina Dobrovolschi, întoarsă chiar atunci din concediul de creştere a copilului. Iar în campania pentru al doilea mandat, întrebat fiind de destituirea Laurei Codruta Kovesi, Iohannis a răspuns că a “procedat rezonabil”.

Azi, după decizia CEDO, Tudorel Toader, Valer Dorneanu şi Klaus Iohannis au ieşit toţi 3 public să spună că nu ei sunt vizaţi de decizia CEDO.

Share