Kazahstan, protocol de cooperare pe informaţii militare cu Turcia

Share

Kazahstan a aprobat un protocol de extindere a cooperării în domeniul informațiilor militare cu Turcia. Turcia este stat NATO.

Kazahstan face parte dintr-o alianță politico-militară înființată de Rusia, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), cu state ex-sovietice.

„Protocolul anexat dintre guvernele kazah și turc, privind cooperarea în domeniul informațiilor militare, care a fost semnat la Ankara, la 10 mai 2022, este aprobat”, a declarat guvernul kazah, citat de KazTAG, într-o rezoluție din 10 august, informează Caspian News.

Documentul, deja în vigoare, se referă la cooperarea în domeniul informațiilor militare în trei domenii.

„Părțile vor coopera în următoarele domenii: 1) schimbul reciproc de informații militare și evaluări ale experților în probleme de actualitate; 2) monitorizarea evoluției situației politico-militare într-o regiune (țară) care reprezintă o amenințare la adresa securității celor două state; și 3) schimbul reciproc de informații despre organizațiile teroriste internaționale și alte organizații care reprezintă o amenințare la adresa securității lor”, se arată în protocol.

În timpul unei vizite de stat a președintelui kazah Kasym-Zhomart Tokayev, în Turcia, pe 10 mai, s-a convenit să se impulsioneze relațiile kazah-turce, la nivelul unui parteneriat strategic extins.

Vizită lui Tokayev a avut loc după ce Turcia a încercat să joace un rol diplomatic activ în rezolvarea tulburărilor care au izbucnit în Kazahstan, în ianuarie, din cauza unei creșteri bruște a prețului la combustibil.

În marja vizitei, ministrul kazah al Apărării, Ruslan Zhaksylykov, și omologul său turc, Hulusi Akar, au purtat discuții și au discutat despre modalitățile de consolidare a cooperării bilaterale în domeniul Apărării, precum și despre chestiuni de securitate regională.

Share