Kaczynski a fost ucis de Putin? (Petru Bogatu)

Share

Oricare ar fi cauzele accidentului aviatic în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Lech Kaczinski, vina pentru moartea sa o poartă Kremlinul.

Nu poate fi exclusă ipoteza, potrivit căreia liderul de la Varşovia este victima unui asasinat.

Dar chiar şi în situaţia în care avionul prezidenţial s-a prăbuşit în urma unei erori de pilotaj sau a unei defecţiuni tehnice, responsabilitatea morală pentru cel de-al doilea Katyn îi revine Moscovei. O inculpă istoria.

VECINĂTATEA BLESTEMATĂ

Aprilie 1940. Peste 22 mii de polonezi, crema intelectuală şi militară a ţării, sunt masacraţi de NKVD-ul sovietic în pădurea de la Katyn. Aprilie 2010. Zeci de înalţi demnitari, spuma politică şi militară a statului, care vin, în frunte cu preşedintele Lech Kaczynski, să comemoreze victimele genocidului de acum 70 de ani, mor într-un accident aviatic. Ambele tragedii au loc lângă Smolensk, în Rusia.

“E un loc blestemat.“, zice înmărmurit Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei.

“Al doilea Katyn loveşte Polonia. Elita ţării noastre a pierit”, spune Lech Walesa, primul preşedinte polonez de după căderea comunismului.

Este Rusia un blestem pentru polonezi? Un rău fatal? Dincolo de vrăjelile şi urgiile de natură supranaturală pe care nu avem căderea să le discutăm, necum să le probăm, cred că lucrurile au o explicaţie logică.

Rusia este o vecinătate nefericită pentru Polonia. Acum 500 de ani, cea dintâi era o ţară mică şi înapoiată în comparaţie cu cea de-a doua. Uniunea polono-lituaniană, Republica Celor Două Naţiuni, se constituise într-o mare putere democratică a Europei.

Conducătorii ţării nu moşteneau tronul, ci erau aleşi. Privită din acest unghi, Polonia a fost un timp o insulă a libertăţii într-un ocean al monarhiilor absolute din Europa. Ţara a avut cea de-a doua constituţie modernă din lume. Toate acestea trezeau ranchiuna şi furia knejilor de la Răsărit. Dar şi repulsia urmaşilor acestora.

Până şi Putin a recunoscut că Stalin a ordonat masacrul de la Katyn din ură. Era marcat, zice-se, de înfrângerea Armatei Roşii în faţa polonezilor. Nu întâmplător, în prezent, Ziua Naţională a Rusiei este celebrată la 4 noiembrie.

Cu alte cuvinte, cea mai importantă sărbătoare oficială a ţării este prilejuită de o victorie medievală a moscalilor în faţa leşilor. Astfel, oricum ai da, Polonia, chiar şi la nivelul protocolului, este pentru Rusia întruchiparea inamicului istoric.

Este adevărat că astfel de resentimente şi prejudecăţi au existat şi între alte popoare. Dar tot atât de adevărat este şi faptul că ruşii, ahtiaţi de un apetit imperial nemăsurat, nu şi le-au putut tempera. Kremlinul are un complex faţă de Polonia.

NECAZUL VINE DE LA RĂSĂRIT

Pentru slavii de vest, preponderent catolici, relaţia cu Moscova ortodoxă, de-a lungul timpului, s-au constituit într-o istorie plină de nenorociri care nu întârzie să se repete. Ruşii, bunăoară, împreună cu austriecii şi prusacii, au participat, în 1772, la prima împărţire a Poloniei.

Tot ei au pus umărul la cea de-a doua şi cea de-a treia împărţire din 1793 şi, respectiv, 1795. Dar nu s-au oprit aici. În 1832, Rusia a anexat cea mai mare parte a regatului polonez.

În 1940, Uniunea Sovietică a înfipt Poloniei un cuţit în spate, vorba lui Lech Kaczynski, împărţind ţara, împreună cu Germania nazistă, în urma Pactului Stalin-Hitler din 1939… citeste tot aici

~~~

Petru Bogatu s-a născut pe data de 12 iulie 1951. Bunicul său, Efrim, fiind acuzat că ar fi chiabur, a încercat să fugă în România şi, în timp ce trecea Nistrul, a fost omorât de grănicerii sovietici. Petru Bogatu a absolvit Institutul pedagogic din Bălţi şi Şcoala de înalte studii politice din Rostov pe Don, Rusia. Unul din fondatorii Frontului Popular, a fost vicepreşedinte al FPM (1990-1992), din 1994 până în 2002 redactor şef la ziarul Ţara. Ulterior, editorialist al cotidianului Ziua (Bucureşti), editorialist şi redactor şef al cotidianului naţional Flux (2004-2006). Din 2000 este profesor la Catedra de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la USM, autor de articole, studii şi manuale. Din 2006 este editorialist la Jurnal de Chişinău, iar din 2009 şi la postul de radio Vocea Basarabiei. Se menţine constant în vârful topurilor jurnalistice. Din 1995 până în 2000 a fost desemnat cel mai popular jurnalist din Republica Moldova. Potrivit ghidului „50+1 jurnalişti”, editorialele lui Petru Bogatu sunt considerate un model de referinţă în peisajul mediatic al Republicii Moldova. Este căsătorit cu cunoscuta ziaristă Viorica Cucereanu, are doi copii.

~~~

Share