IPS Calinic cere preoţilor să evite complet scufundarea bebeluşilor cu capul în apă

Share

IPS Calinic a reacţionat din nou ca un om normal şi responsabil şi ca o faţă bisericească respectabilă.

Arhiepiscopul de Argeș și Muscel, IPS Calinic, a trimis o circulară preoților din județ în care le cere să evite total scufundarea cu capul în apă a nou-născuţilor, anunță Digi24.

Reacția sa vine după ce un băiețel a murit la spital, la câteva ore, după ce a fost botezat la Biserica “Sf. Constantin și Elena”, din cartierul Zamca al municipiului Suceava, la începutul lunii.

În același timp, preoților fără experiență li se recomandă să nu mai oficieze astfel de evenimente, fără să fie asistați de alți colegi.

IPS Calinic, arhiepiscopul de Argeș și Muscel, a explicat de ce a luat această decizie.

„Am dat aceste îndrumări că preotul care nu are siguranță, nu are încredere în el, se îndoiește, neapărat nu el trebuie să facă botezul. Chemi că sunt colegi, vecini, în cuprinsul protopopiatului, și este obligatoriu că să fii însoțit și ajutat.

Preotul care e solicitat să boteze trebuie neapărat să se dumirească el ce e cu copilul – este sănătos, născut înainte de vreme, cum se manifestă. Unii spun că e copilul pe moarte și-l botează și așa. Păi dacă el e pe moarte și-l botezăm, adică hai să ne grăbim…

Cine acceptă așa ceva, graba această, nu-i de recomandat, Doamne ferește. Însă, oricum ar fi, tot e pericol cu introducerea capului în apă a copilului. Oricum toată lumea se teme, să știți. Eu m-am temut și mă tem. Decât să mă puneți să fac un botez, mai bine urc munții și fac alpinism”.

Share