home MASS MEDIA Ion Cristoiu si “fatucile” din presa

Ion Cristoiu si “fatucile” din presa

Share

La BookFest, jurnalistul Ion Cristoiu si-a lansat doua volume. Unul dintre acestea, “Rolul sanilor in presa libera“, despre care a si vorbit la ultima editie de saptamana trecuta a emisiunii “Evenimentul zilei”, de la B1 TV, ne-a atras atentia.

Doctrina fundamentala a presei de investigatie promovate de Ion Cristoiu de la inceputului anului 1993, la Evenimentul zilei, este concentrata in aceasta carte extrem de interesanta.

Teoria lui Cristoiu a fost ca mai mult scoate o femeie frumoasa de la un politician decat un jurnalist de investigatie. Aceasta a si fost platforma pe care (fac legatura de-abia acum) a desfiintat sectia de reporteri speciali, din care faceam parte la inceputul anului 1993.

foto: uamenii

In debutul acelui an, aici lucrau niste jurnalisti foarte buni, care faceau uneori trei sferturi din EvZ cu anchetele si investigatiile lor. Nu, acestea nu erau despre gaina care a nascut pui vii. Cristoiu a desfiintat sectia, i-a imprastiat pe reporterii speciali pe la alte sectii, apoi a promovat sanii unor dudui sub nasurile libidinoase ale politicienilor.

Intr-un fel, exagerand proportiile, se poate spune ca astfel a inceput decaderea presei romane. Cel putin prin faptul ca investigatia de profunzime a fost inlocuita cu folosirea nurilor tipeselor care ii inlocuiau pe ziaristi seriosi pentru a scoate subiecte de presa.

Dar este de la sine inteles ca una scoate un jurnalist de investigatie, care se adreseaza ratiunii politicianului sau inaltului functionar public, pe cand alta scoate o fetiscana, dincolo de ceea ce iese uneori din shlitz.

In opinia mea, acesta a fost cumva inceputul decaderii presei, dintr-un anumit punct de vedere. In acest moment, presa este plina de astfel de pitzifelnice care nu au nici o legatura cu meseria de jurnalist.

Imediat dupa ce Cristoiu a introdus la ziarul sau aceasta politica, timp de doi ani, daca nu ma insel, titlul de cea mai buna jurnalista romana a anului a fost castigat de doua fete de la EvZ care, nefiind profesional chiar la standardele unui jurnalist de investigatie pursange, erau maestri emeriti ai presei fata de actualele “fatuci”: Magdalena Manea si Anca Alexandrescu (fata lui Horia Alexandrescu).

Voi sari acum la cu totul altceva.

Fara sa fiu misogin, nu recomand oricum nici unui manager de presa ca numarul de femei dintr-o redactie sa-l exceada pe cel de barbati, pentru ca atunci in acea redactie va fi o stare de tensiune, se vor face jocuri de birou si tupeul va prevala in fata competentei. Asta e.

Ironia face ca, contradictoriu cum il stim, maestrul Ion Cristoiu insusi a vorbit ani in sir despre “fatucile din presa” care fac de ras jurnalismul. Dar acesta este Cristoiu.

In C0rul Sound avem o vorba despre un alt maestru, dirijorul nostru, Voicu Popescu: “Asta e Voicu, de-asta il iubim”. La fel, cu convingere, spun: “Asta e Cristoiu, de-aia il respectam”.

Share