home POLITICA, Rep. MOLDOVA Intalnirea Medvedev-Ianukovici, pericol pentru romani

Intalnirea Medvedev-Ianukovici, pericol pentru romani

Share

Presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, se afla intr-o vizita oficiala la Kiev, in perioada 17-18 mai, la invitatia lui Victor Ianukovici. In cadrul acestei vizite, cei doi presedinti vor discuta despre cooperarea in domeniul energiei si aviatiei si vor face o declaratie privind problema transnitreana.

Saptamana trecuta, presa rusa a vorbit pe larg despre aceasta intalnire, ce ar putea avea efecte imediate si pe tremen mediu asupra Romaniei si Republicii Moldova.

In primul rand, este vorba despre schimbarea politicii Ucrainei fata de regimul ilegal la Tiraspol si deschiderea granitei de vest, pe sectorul transnistrean. Masura ce va submina misiunea europeana din zona.

De asemenea, este vorba si despre deschiderea unor baze militare ucrainene si rusesti in apropierea granitelor cu Romania, dupa cum scriau Segodnya si Nezavisimaia Gazeta.

Ca sa nu mai pomenim si de preconizatul acord privind colaborarea intre serviciile de securitate, FSB, respectiv SBU, potrivit caruia membrii serviciului rus de contraspionaj se vor intoarce la Sevastopol.

Seful administratiei prezidentiale ruse, Serghei Nariskin, le-a spus jurnalistilor ca vizita va fi „fara precedent din punct de vedere a intensitatii si a impactului dialogului politic la cel mai nalt nivel”.

El a mentionat ca aceasta este a saptea intalnire a celor doi presedinti, incepand cu luna martie a acestui an, relateaza RIA Novosti. Narishkin a declarat ca si problema unirii companiilor Gazprom si Naftogaz va fi atinsa in cadrul intlanirii celor doi presedinti, luandu-se in calcul crearea unei intreprinderi mixte.

Propunerea din 30 aprilie de a uni companiile gazifere este un subiect mai complex, de aceea este putin probabil sa se ia o decizie acum, sustine seful administratiei prezidentiale.

Legat de stationarea Flotei ruse la Marea Neagra, Medvedev a declarat ca baza maritima de la Sevastopol reprezinta o garantie pentru securitatea europeana, motiv pentru care Europa si NATO nu s-au alarmat din cauza acestui acord dintre Rusia si Ucraina.

De asemenea, se vor semna cateva acorduri privind reglementarea transnistreana, dar se va discuta si despre crearea unei intreprinderi mixte in sfera constructiei de avioane… citeste tot aici

Share