Infractorul Benny Steinmetz a fost arestat în Cipru

Share

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, condamnat în Dosarul Ferma Băneasa, a fost arestat in Cipru, în baza unui mandat de arestare.

Acesta a fost emis de România. Steinmetz are o condamnare la 5 ani de închisoare cu executare.

Infractorul Benny Steinmetz a fost arestat în Cipru

Steinmetz a fost reținut joi, „în timpul sosirii sale pe Aeroportul din Larnaca, din cauza unui mandat european de arestare (MEA) emis de autoritățile române, care a fost deja anulat în diferite țări europene, printre care Grecia și Italia”.

Beny Steinmetz a fost condamnat în România, în contumacie, la cinci ani de închisoare, într-un dosar de restituiri ilegale, cunoscut în mediul public cu numele Dosarul Ferma Băneasa.

În 2021, Steinmetz a fost condamnat de un tribunal elvețian, la cinci ani de închisoare, într-un dosar de corupție legat de obținerea unui permis de exploatare minieră în Guineea.

Citeşte şi: Steinmetz şi Silberstein fac plângere la CEDO, după condamnare

Steinmetz și doi colaboratori de-ai săi au fost acuzați de un procuror din Geneva, de dare și luare de mită în valoare totală de circa 10 milioane de dolari (adică 8,2 milioane de euro).

Banii ar fi ajuns prin conturi elvețiene, la o serie de înalți responsabili din Guineea, pentru a-i atribui grupului Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) drepturi miniere în sud-estul acestei țări sărace din Africa de Vest, bogată în resurse naturale.

În România, în Dosarul Ferma Băneasa, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein și Benyamin Steinmetz au fost condamnați la câte cinci ani de închisoare, cu executare.

Citeşte şi: Dosarul Ferma Băneasa. Condamnări cu executare pentru Truică, Steinmetz, Silberstein, Paul de România

Acuzațiile din acest dosar vizează infracțiuni comise în perioada anilor 2006 – 2013, în diferite forme de participare, în interesul obținerii unor bunuri de o valoare deosebită, printre care pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept, de prințul Paul.

Miliardarul israelian ar fi fost liderul rețelei de retrocedari ilegale și cel care dădea banii pentru a cumpără bunăvoința funcționarilor, se arată în rechizitoriul procurorilor, care mai spun că miliardarul avea mare trecere la politicieni cu greutate.

Potrivit anchetatorilor români, pentru a-și asigura susținerea intereselor membrilor grupului, inculpatul Benyamin Steinmetz a organizat petreceri private, în Israel sau la Monaco, la care a invitat persoane cu funcții importante în statul român, parlamentari sau membri ai Guvernului.

Citeşte şi: Prinţul Paul a fost prins. O flendura prin Paris

Numele acestora a fost folosit de membrii grupului pentru a-și dovedi influență, atât față de inculpatul Paul al României, cât și față de funcționarii publici cu atribuții în retrocedarea bunurilor revendicate de acesta și urmărite de grup”, potrivit rechizitoriului DNA.

De altfel, acuză procurorii, influență politică a lui Remus Truică și Tal Silberstein, foști consilieri ai unor premieri, în special ai lui Călin Popescu Tăriceanu, a fost motivul pentru care cei doi au fost cooptați în afacere.

Share