Inconsecvenţă. CCR: Nu e nevoie de prag la abuzul în serviciu

Share

CCR a decis că infracțiunea de abuz în serviciu poate fi incriminată și fără a se stabili un prag valoric, judecătorul fiind cel care poate decide în legătură cu gravitatea faptei.

CCR: Fără prag valoric la abuzul în serviciu

CCR a admis însă sesizarea ICCJ asupra Codurilor penale, identificând probleme la prevederea care reintroduce SRI în procesele penale.

Prin urmare, noile coduri se întorc în Parlament pentru modificări. O decizie anterioară a CCR stabilea că este nevoie de un prag valoric la abuzul în serviciu.

Comisia Europeană a publicat pe 3 mai Pachetul Legislativ Anticorupție și Directiva Anticorupție, aprobate de către Colegiul Comisarilor, aminteşte şi Aktual24.

Citeşte şi: 2 iunie 2020 – Tudorel Toader: Am fost sechestrat patru ore, ca să dau OUG pe Codurile Penale

Acestea reglementează abuzul în serviciu fără prag valoric.

„Mă bucur să constat faptul că legislația noastră națională este, în multe privințe, deja armonizată cu proiectul de Directiva, inclusiv în privința infracțiunii de abuz în serviciu, atât de discutată la noi în țară, pe care Directiva o reglementează fără prag valoric pentru întrunirea elementelor constitutive ale faptei penale și atragerii răspunderii penale”, a declarat miministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

CCR a cerut stabilirea unui prag rezonabil, însă Curtea de Justiției a Uniunii Europene de la Luxembourg a stabilit deja, în 2021, că „supremația dreptului Uniunii impune ca judecătorii naționali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a unei Curți Constituționale, care este contrară acestui drept”.

Citeşte şi: 21 noiembrie 2020 – PNL: „Prin CCR, PSD controlează CNA, Avocatul Poporului și Consiliul Legislativ”

În cazul în care acest lucru se va întâmpla, judecătorii nu sunt expuși riscului de a răspunde disciplinar, se arată în decizia CJUE.

Deputatul Ludovic Orban a anunțat pe 12 aprilie că parlamentarii Forța Dreptei, neafiliați și cei de la AUR vor contesta la Curtea Constituțională modificările la Codul de Procedura Penală făcute în Camera Deputaților.

„Considerăm profund neconstituționale, antidemocratice și împotriva drepturilor și libertăților individuale ale cetățenilor români două prevederi din Codul de procedura penală modificate de majoritatea parlamentară.

Citeşte şi: 8 mai 2020 – O judecătoare clientă Antena 3 îi face pe români meduze fără creier

Este vorba de acceptarea ca probe a interceptărilor făcute de servicii de informații, pe mandate de siguranță națională, în toate tipurile de procese, pentru infracțiunile care sunt cuprinse în articolul 139, și de articolul care limitează dreptul la apărare al cetățenilor și care obligă cetățenii români să apeleze la avocați, care au certificat ORNISS, atunci când este vorba de procese care vizează siguranța națională”, a explicat Orban.

În opinia sa, această ultima prevedere este o aberație, deoarece, prin împiedicarea alegerii avocatului dorit de către persoana care se află în cursul unui proces este afectat dreptul constituțional la apărare.

Și Înalta Curte de Casație și Justiției a sesizat CCR, privind modificări aduse celor două coduri, iar Avocatul Poporului cu privire la Codul de procedura penală.

Share