home EUROVISION, EVENIMENT Zmeurovision. Inca o scrisoare la EBU despre

Zmeurovision. Inca o scrisoare la EBU despre

Share

Foarte rar, atunci cand in comentariile care apar pe blogul meu gasesc un post-eveniment, pot alege sa-l public.

Acum voi face astfel cu acest mesaj, apartinand dlui. Calin Paul (CP) Racataianu din Nurnberg, datorita continutului sau extrem de important pentru evolutia cazului in speta si modului principial extrem de bine pus la punct in care este pusa problema.

Inaintea mea, “Putregai” a publicat acest text deosebit.

Mai exista inca un astfel de mesaj, multumesc userului Alcaro pentru continutul incantator al acestuia. Nu-l voi publica, pentru ca este mai curand o meditatie asupra a ceea ce s-a intamplat, dar marturisesc ca am fost placut impresionat de expresivitatea acelui mesaj.

Intertitlurile la textul dlui. CP Racataianu imi apartin.

“Stimabililor,

Va anunt ca parte din demersul inaintat dumneavostra a fost cuprins intr-un document foarte amplu, ce a fost trimis atat la EBU, cat si altor institutii abilitate sa faca lumina in cazul acestui urat si nemeritat pentru Romania scandal.

Nu mai zabovesc sa ma enumar toate cauzele care stau la baza dezamagirii mele fata de TVR ca insitutie. ci doar a catorva.

Eu locuiesc in afara tarii, iar TVR International era unul dintre posturile pe care le priveam constant, prin internet, dar am renuntat la acest provilegiu, si nu doar datorita faptului ca ne reprezinta Nico şi Mirita la Eurovision, si nu Biondo…

Preferam alt cantec, dar m-am simtit jignit

Eu preferam de fapt alt cantec, nici unul din cele doua, asta pentru a nu ma acuza de subiectivism.

Personal, m-am simtit profund jignit de institutie, la emisiunea de dupa finala Eurovision, de toti cei denumiti de lume “dinozauri”. Eu nu imi permit sa pun etichete, o fac altii, neinvatand in atatia ani dupa revolutie ca in Romania trebuie respectata parerea fiecaruia, toti avand dreptul la opinii.

Cum poti sa inchizi gura public acelora care au alte pareri decat ale dumneavoastra? Iar cireasa de pe tort este fara echivoc momentul in care am fost denumiti, grobian si abject, frustrati.

Pai domniile voastre nu respectati niciun telespectator, functionati in continuare pe comunistul principiu de “uber alles”, considerand ca aveti puterea cuvantului, prin simplul fapt ca va numiti TVR!

Nu m-a fortat nimeni sa semnez vreo petitie

Sunt foarte neplacut surprins. Este opinia noastra de simpli spectatori, asa am considerat de cuviinta sa actionam, pe mine personal nu m-a fortat nimeni sa semnez nicio petitie, dar am facut-o.

Probabil ca ea nu va schimba viitorul, permiteti-mi sa fiu ironic, “luminos” al celor doi reprezentanti ai [nostri la] Eurovision, dar ideea era alta, nu stiu daca ati prins exact substratul.”

Zmeurovision. Ne-ati jignit

“In definitiv, continuati sa va complaceti intr-un adevar fals, Eurovision fiind un concurs de cantece, si nu de natiuni, “Eurovision Song Contest”, si continuati sa indepartati lumea de dumneavoastra intr-un mod constant si agresiv.

Pana mai ieri o faceati din umbra, acum o faceti agresiv, jignindu-ne. Suntem probabil cu totii niste frustrati si indolenti, noi, cei care nu impartasim adevarul dumneavostra.

Este liberatea cuvantului si a opiniei. Ati auzit de aceste reguli de baza ale democratiei si globalizarii? V-ati bucurat cu totii, banuiesc, ca suntem azi “ieuropieni”, precum va place sa spuneti, dar nu dovediti decat contrariul.

Nationalismul, antisemitismul, xenofobia si ura au apus demult in Europa, UE functionand pe principii total diferite de cele ale dumneavoastra. Nu realizati asta?

Puteati sa va cereti scuze

Un lucru puteati sa faceti sa va spalati rusinea, pe care si dumneavoastra o recunoasteti indirect – aceea a masluirii votului. Puteati veni in fata lumii sa cereti scuze publice pentru “micile erori” si “scapari” din timpul finalei, dar si scuze acelora pe care i-ati jignit si sa va deziceri de ura si rasism.

Macar atat, iar lumea intelegea ca sunteti totusi o institutie cu coloana vertebrala. Dar nu ati facut-o si nici nu o sa o faceti. Eu personal nu pot intelege cum dumneavoastra, angajati ai TVR, acceptati sa luati partea unor personaje din afara institutiei, in detrimentrul imaginii acesteia?

Si nu in ultimul rand, va intreb: dumneavoastra ati urmarit interviurile celor doi “crai de la rasarit” in Grecia? Nu v-ati simtit facuti de ras in fata a milioane de telespectatori? Domniile lor nu sunt in stare sa lege doua cuvinte in limba engleza!

Zmeurovision. Limba engleza? Si un copil de clasa I…

Limba pe care si un copil de clasa I trebuie sa o cunoasca, este elementar ca macar limba engleza sa o cunosti. Mie mi-a stat inima in loc, vazandu-i cum se fac de ras, implicit cum fac natia noastra de ras.

Si nu doar lipsa cunostintelor elementare de limba engleza frapeaza, dar si comportamentul degradant al acestora. Va intreb: va reprezinta? Nu va simtiti putin frustrati, nu sunteti tentati sa spuneti, cand ii vedeti dand aceste interviuri, ca acestia nu va reprezinta?

V-ar fi facut placere sa aduceti Eurovisionul in Romania?

Si ultima intrebare, deloc retorica: Nu v-ar fi facut placere sa aduceti Eurovisionul in Romania? Prin orice mijloace? Conta atat de mult cu ce melodie vine Eurovisionul la noi? Biondo erau creditati pe toate site-urile straine in primii 3 sau chiar pe locul 1-2.

Ati urmarit sa vedeti preferintele tuturor fanilor din Europa, pe cele mai vestite site-uri de acest gen, fata de melodia “Pe o margine de lume”? Dezastruoasa, suntem creditati cu cele mai mici sanse posibile, ar fi umilitor sa nu iesim nici din semifinale.

Atunci va veti simti cu adevarat romani? Conta ca o melodie straina ar aduce Eurovisionul in Romania? Nu conta, caci, de vreme ce era aici, le puteam demonstra tuturor ce inseamna Romania cu adevarat!

Puteam arata lumii intregi de ce lucruri minunate sunt in stare romanii si puteam de asemenea concepe cea mai buna melodie posibila pentru acea editie, se puteau reuni toti compozitorii si “dinozaurii” la un loc, si sunt sigur ca aveam o melodie trasnet.

Asa, vom ramane doar cu o necalificare in semifinale, cu rusinea unui scandal ce este perpetuat an de an la noi, cu rusinea neputintei. Voi ne acuzati de tradare de tara? Aveti idee ce spuneti? Cum puteti sa ne jigniti in asemenea hal?

Zmeurovision. Tradatorii sunteti dumneavoastra

Romania este tara unde ne-am nascut, crescut si format! Nu este alta tara in lume ca Romania! Dar noi nu ne tradam tara, dimpotriva: nu acceptam ca mediocritatea sa se lege de numele tarisoarei noastre.

In cele din urma, tradatorii sunteti chiar domniile dumneavoastra. Calcati pe cadavre pentru orgoliul personal, neluand in calcul faptul ca aceasta actiune a dumneavostra aduce Romaniei doar critici, imagine negativa si multa rusine in afara.

Eu locuiesc in Germania, are rost sa va descriu ce spun nemtii despre acest scandal? Sau ce scriu ziarele? Nu o fac, v-ar crapa si domniilor dumnevoastra obrazul de rusine! Mie unul mi-a fost mare rusine, sincer, dar sunt roman si ma mandresc cu asta, indiferent de situatia jenanta in care ne puneti pe toti!

An de an, mi-am cheltuit o gramada de bani votand pentru Romania la concurs. In Germania, aveai posibilitatea sa trimiti 20 de voturi de pe un singur numar! Eu trimiteam cate 40 – 60 de pe numere diferite. Aveti idee cat costa? Si asta doar pentru ca sunt roman!

Am sa votez pentru Moldova si de 100 de ori

Anul acesta nu voi vota pentru Romania, din simplu fapt ca m-ati jignit direct, public si din cauza faptului ca voi nu reprezentati Romania. Deloc. Reprezentati doar interese rusinoase.

Am sa votez pentru Moldova si de 100 de ori, daca voi avea posibilitatea, pentru ca ei sunt tot romani de-ai nostri, poate mai romani ca dumneavoastra. Asta pentru a nu fi, suburban, acuzat de dumneavoastra de tradare de tara!

Nu sunteti constienti ce inseamna tradare de tara! Voi ati tradat-o, sincer va spun si cu tot respectul. Adio, TVR, cu voi am aparut pe lumea asta, cu voi am crescut, cu voi m-am format…dar nu voi muri cu voi in brate!

Ati pierdut inca un telespectator pentru totdeauna. O fi mult? O fi putin? Probabil veti spune ca este insignifiant… o fi! Dar ca mine sunt multi altii!

Cu tot respectul ce vi-l port, va doresc… nu stiu ce ar trebui sa va doresc. Dar nu am sa cad in grobianismul dumneavostra, ci dimpotriva. Va doresc deci tot binele din lume.

Cu consideratie,
ing. dipl. geol. Calin Paul Racataianu
geolog
————————————-
Universität Erlangen-Nürnberg

Share