home ECONOMIE IMOBILIARE: Statistica – Scade numarul locuintelor terminate

IMOBILIARE: Statistica – Scade numarul locuintelor terminate

Share

In trimestrul I al acestui an, au fost terminate 10.595 de locuinte, in scadere cu 306 locuinte, fata de trimestrul I al anului trecut, anunta Institutul National de Statistica.

Pe medii de rezidenta, analiza constructiei de locuinte noi pune in evidenta o inversare a ponderii acestora, in trimestrul I al acestui an, fata de trimestrul I al anului trecut.

Astfel, in trimestrul I al acestui an, cele mai multe locuinte (50,8% in total) au fost construite in mediul urban, spre deosebire de trimestrul I al anului 2008, cand majoritatea locuintelor au fost construite in mediul rural (52,9%).

Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate releva faptul ca, fata de trimestrul I al anului trecut, in trimestrul I al acestui an a scazut numarul locuintelor realiz01 pate pe ambele surse de finantare, cu 197 din fonduri private si cu 109 locuinte din fonduri publice.

Distributia in profil regional (foto 1) subliniaza aceasta tendinta de scadere a numarului locuintelor terminate pe total cu 306 locuinte, scadere reflectata in principal in regiunile de dezvoltare Centru (- 672 de locuinte) si Nord – Vest (- 593 de locuinte). Cresteri mai mari s-au inregistrat in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord – Est (+ 567 de locuinte) si Sud – Muntenia (+ 453 de locuinte).

Investitiile nete in economie
s-au diminuat

Investitiile realizate in economia nationala au scazut cu 0,3%, fata de trimestrul I al anului trecut, in trimestrul I al acestui an, anunta Institutul National de Statistica.

Evolutia investitiilor realizate in economia nationala, in trimestrul I al anului 2009, comparativ cu trimestrul I al anului 2008, pe elemente de structura (foto 2), se prezinta astfel: alte cheltuieli (+23,9%), lucrari de constructii noi (+9,2%) si utilaje, inclusiv mijloace de transport (-11,3%).

Comparativ cu trimestrul I al anului trecut, in trimestrul I al acestui an se constata o scadere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) in total investitii cu 4,9 puncte procentuale.

Ponderea investitiilor in lucrarile de constructii noi a crescut cu 3,1 puncte procentuale, iar cea a investitiilor in alte cheltuieli cu 1,8 puncte procentuale.

Preturi diminuate la productia industriala

In luna aprilie, preturile productiei industriale (piata interna si piata externa) au inregistrat o scadere cu 0,2%, comparativ cu luna precedenta si o crestere cu 2,5%, fata de luna corespunzatoare din anul 2008, anunta Institutul National de Statistica.

Dupa destinatie, atat preturile productiei industriale de pe piata interna, cat si cele de pe piata externa au scazut cu 0,2%.

Pe sectoare de activitate, se constata o crestere a preturilor cu 0,9% la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare. Scaderi de pret s-au inregistrat in industria prelucratoare, cu 0,2%, dar si in industria extractiva, cu 0,5%.

Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi au avut produsele din industria energetica (+1,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,5%), industria bunurilor de uz curent (+0,3%). Scaderi de preturi se constata la produsele din industria bunurilor de capital (-0,7%), respectiv produsele din industria bunurilor intermediare (-1,8%).

Preturile productiei industriale au inregistrat o crestere totala (piata interna si cea externa) cu 2,5% fata de luna corespunzatoare din anul 2008.

Share