STATISTICA: Mai putine locuri de munca vacante, mai multi oameni fara serviciu

Share

In trimestrul I al anului 2009, rata locurilor de munca vacante a fost de 1,27%, in scadere cu 0,26 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, respectiv cu 0,87 puncte procentuale fata de acelasi trimestru al anului 2008, anunta Institutul National de Statistica.

Rata locurilor de munca este un idicator, definit ca raport intre numarul locurilor de munca vacante si numarul total al locurilor de munca. Aceasta inseamna ca, teoretic cel putin, am putea sa fim fericiti ca sunt mai putine locuri de munca vacante, deci ocuparea este mai mare. Rationament eronat.

In realitate, aceste date sunt relative, pentru ca societatile in prezent trec printr-un proces febril de micsorare a numarului de locuri de munca in scripte si in realitate. Practic, situatia ratei locurilor de munca vacante la sfarsitul trimestrului I este o fotograma a cifrelor relative, constand in diferenta intre numarul de locuri de munca din scripte si cel real.

Acesta din urma scade progresiv, in aceste luni, fiind motorul scaderii progresive ulterioare a celui din scripte. Interesant ar fi sa putem corobora cifrele acestea cu altele, precum cea a numarului total de angajati, pe sectoare de activitate, ori cea a numarului total de someri.

Avem dubvacancy pii insa si asupra relevantei acestor cifre si vom explica de ce anume. Este clar ca exista un numar foarte mare de oameni aflati azi in plina forta de munca raman fara servici si nu se duc la Fortele de Munca sa se declare in somaj, preferand sa munceasca la negru in cele mai felurite activitati cu putinta, de la mici afaceri sau taximetrie, pana la cara-spatele in depozitele din jurul conurbatiilor. Acesti oameni nu apar in scripte ca someri.

Cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in activitatile de sanatate si asistenta sociala (4,74%) si in cele din administratia publica (4,03%). Cea mai mica valoare a ratei locurilor de munca vacante s-a regasit in industria extractiva (0,06%), urmata de activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul (0,27%), respectiv de tranzactii imobiliare (0,30%).

Fapt perfect normal. In acest moment, statul ar trebui sa asigure o si mai mare cerere directa a fortei de munca, dar si indirect, prin intermediul lucrarilor in infrastructura, mult-promise.

Share