Henry Kissinger despre cauzele eşecului SUA în Afganistan

Share

Henry Kissinger, unul dintre artizanii înfrângerii URSS, în Războiul Rece, şi-a exprimat punctul de vedere asupra retragerii şi eşecului SUA în Afganistan.

Mai jos, pe scurt, spusele lui Kissinger.

„Nu a fost posibil să transformăm țara într-o democrație modernă, dar diplomația creativă și forța ar fi putut învinge terorismul”, scrie Henry Kissinger, în calitate de invitat special al The Economist, pe tema retrageri SUA din Afganistan, conform Deschide.md.

SUA nu au putut defini obietivele realizabile  şi nu le-a legat de procesul politic american:

Statele Unite au fost sfâșiate în eforturile de contrainsurgență din cauza incapacității de a defini obiective realizabile și de a le lega într-un mod sustenabil de procesul politic american. Obiectivele militare au fost prea absolute și de neatins, iar cele politice prea abstracte și evazive. Eșecul de a le lega unele de altele a implicat America în conflicte fără puncte terminale definibile și ne-a determinat să dizolvăm un scop unificat într-o mlaștină de controverse interne.

Statele Unite au pierdut concentrarea strategică:

Ne-am convins că în cele din urmă restabilirea bazelor teroriste ar putea fi prevenită doar prin transformarea Afganistanului într-un stat modern cu instituții democratice și un guvern care să guverneze constituțional. O astfel de întreprindere nu ar putea avea un calendar compatibil cu procesele politice americane.

Afganistanul nu a fost niciodată un stat modern:

(…) pentru ca o ordonanță a guvernului să parcurgă uniform toată țara e nevoie de mulți ani, chiar decenii și e în contradicție cu esența geografică și etnoreligioasă a țării. Tocmai fracturarea, inaccesibilitatea și absența autorității centrale a Afganistanului au făcut din acesta o bază atrăgătoare pentru rețelele teroriste.

Ce s-ar fi putut face:

Cu siguranță, India, China, Rusia și Pakistan au adesea interese divergente. O diplomație creativă ar fi putut distila măsuri comune pentru învingerea terorismului în Afganistan.

Această strategie este modul în care Marea Britanie a apărat abordările terestre către India din Orientul Mijlociu, timp de un secol, fără baze permanente, dar cu disponibilitate permanentă în a-și apăra interesele, împreună cu susținători regionali ad-hoc. Dar această alternativă nu a fost niciodată explorată.

Share