Generaţia de jurnalişti neterminaţi şi gafele lor de presă

Share

Zilnic, de mult, mult timp, tot tezaurizez gafele de presă şi ezit să le dau. Voi explica în continuare de ce nu am făcut-o până acum, apoi voi da câteva exemple.

În primul rând, nu cred că este atât de important acum acest lucru. Indiferent dacă sunt agramaţi sau nu ştiu a citi în cele limbi străine şi astfel dau posibilitatea să râzi gros de ei, unii dintre confraţii mei au acum alte priorităţi.

Prima este să supravieţuiască. A doua e, dacă-i posibil, să încovoaie spinarea sub vremi cât mai puţin posibil. Pentru că vremile sunt îngrozitoare şi starea presei pe potrivă.

A treia este că sunt mulţi oameni pe care îi respect pentru profesionalismul lor, care demonstrează sistematic că, aşa cum ştiu unele lucruri foarte bine, nu le ştiu pe altele mai deloc.

Uilfred, Tibilisi, Tecşeira, Aidalton, Turkmenkistan…

Altfel nu se explică faptul că-i spui preşedintelui PPE Uilfred Martens (şi nu o dată, ci de mai multe ori, insistent), ori că, informând că avionul lui Saakaşvili s-a reîntors pe Otopeni la un minut după decolare, afirmi că el îşi începuse zborul spre Tibilisi. Iar acestea sunt numai două exemple dintr-o galerie întreagă, ilustră, de nume străine stâlcite.

Un fotbalist portughez de la Rapid este poreclit săptămânal de aproape toţi comentatorii sportivi Tecşeira. Corect se pronunţă Teişeira, pentru numele lui Dumnezeu. Anterior, un brazilian cu o notorietate destul de serioasă, Adailton, era numit cu nonşalantă Aidalton. Nu ştiu dacă sportivul este daltonist, dar sună ca naiba.

Pe un alt post de televiziune, care între timp a început să facă eforturi (uneori reuşite, alteori ba) să fie obiectiv, echidistant, un om cu care am stat la acelaşi birou m-a tâmpit la creier zeci de minute cu o ţară stranie, numită Turkmenkistan.

Mamă, m-am lovit la operaţie! Oare cum se vor fi numind, prin urmare, cetăţenii acestei ţări? Turkmenki? Şi înainte vreme se va fi numit Republica Sovietică Socialistă Turkmenkă? Daaaa! Esteeeee!

“Fraţii noştri, turkmenkistanezii ăştia. Nu mă puneţi să pronunţ numele preşedintelui, că altfel ajung pe la Cronica Cârcotaşilor”

, zice amicul nostru, exact când ne gândeam: cum le va spune cetăţenilor Turkmenkistanului ăsta. Dragul meu, eşti deja la Cronica Cârcotaşilor.

Epopeea pocirii numelui preşedintelui Comisiei Europene

Bietul Jose Manuel Durão Barroso, portughez de felul lui, a fost făcut în toate felurile: Hosé, Hozé, José, numai Jozé, cum e corect, nu. Halio, măi confraţilor! Omul sughiţă intens de câte ori îi pociţi numele. Dacă era de limbă spaniolă, da, era Hozé, dar aşa nu. Check this out. Şi nu e Baroso, ci Barozu. Ce aţi zice dacă un străin i-ar pronunţa Andreei Creţulescu numele Ondriiia Criţuliascou? Ar fi revoltător, nu? Atunci nu face altuia ce ţie nu-ţi place.

B1 TV: “Incendiu în litiera unei păduri”

Pe 6 septembrie 2012, B1 TV a dat îndelung, în fluxul de ştiri din burtieră, informaţia trăsnitoare:

“Alba: Incendiu puternic în litiera unei păduri”

Cred că redactorul de burtieră de la B1 TV e un om foarte stresat, a cărui preocupare extra-job este să grijească de o pisică sau de un motan.

Spun asta, pentru că îndeobşte litiera este un fel de lighean, în care felina face treaba mică şi treaba mare. Dar şi treaba mijlocie, dacă ai ghinion.

OTV, televiziunea ciucure şi Victor Ponta Mickey Mouse

OTV se remarcă prin numărul indecent de burtiere suprapuse pe care le foloseşte: trei jos şi două sus. La acestea, se adaugă trei ferestre medalion paralele, pe orizontala ecranului.

Să citim dară, de sus în jos, ce scria pe ecranul OTV în timpul puciului parlamentar cu jurişti de az’-vară:

(burtiera 1 – sus – fixă) VINERI, NOUL PREŞEDINTE AL ŢĂRII CRIN ANTONESCU ÎL VA GRAŢIA PE ADRIAN NĂSTASE?!?

(burtiera 2 – sus – rulantă) TRU DEMOCRAŢIE. GITENSTEIN: E IMPORTANT DE ŞTIUT

(burtiera 1 – jos – fixă) Daţi SMS la 1333: La referendum o să votaţi pentru sau contra suspendării lui Băsescu?

(burtiera 2 – jos – rulantă) ♦ BASE ♦ VĂ ARDE DE MICKY MOUSE. MIE NU. SUNT T

(burtiera 3 – jos – fixă) TIMP DE 12 ANI, PONTA ŞI-A FALSIFICAT CV-UL

Am revăzut timp de câteva minute acest ecran, ca să reproduc hălămuşteala de pe dânsul şi deja mă doare capul.

Mai aveam o chestie asemănătoare, de la locul doi cu coroniţă de argint, pe care i-l decernez postului RTV, pentru o performanţă cu patru burtiere, trei jos, una sus, dar mă stăpânesc, pentru că, dacă mai văd încă o dată şi reproduc alte patru burtiere mi se taie definitiv maioneza.

Cât de jos aţi decăzut, măi, cu televiziunile voastre. Acum 20 de ani până şi conţinutul publicistic din Infractoarea era mai puţin jegos…

Share