Gabriela Firea vorbeşte despre “gripa chinezească”, sintagmă trumpistă

Share

După ce a fost susţinută pe faţă de China, când era primar general, Gabriela Firea se suceşte şi muşcă mâna care a mângâiat-o înainte.

Prim-vicepreședintele PSD Gabriela Firea a denumit noul coronavirus „gripă chinezească”, un termen care este considerat ofensator și chiar rasist de către guvernul de la Beijing.

Același termen l-a folosit și Donald Trump acum șase luni, stârnind furie la Beijing.

„Statistica oficială era făcută în bătaie de joc! Așa e și cu noua gripă chinezească! Autoritățile guvernamentale habar nu au de capul lor! Prefectul PNL spune una, șefa INSP confirmă cu totul altceva, grupul de comunicare strategică – cel condus ilegal de un personaj care a sfidat legea pentru a se cocotă cât mai sus -, transmite cu totul altceva.

O adunătură de politruci care a venit la putere doar cu scopul îmbogățirii!”, a scris Firea pe Facebook, încercând să atace PNL.

Însă mesajul lui Firea va fi perceput negativ, cu siguranță, de către Ambasada Chinei. Când Donald Trump a vorbit despre „virusul chinezesc”, au existat reacțîi dure de la Beijing.

Virusul „a venit din China. Cred că este o formulare foarte exactă”, a spus Trump în luna martie, în replică la acuzațiile Chinei.

„China difuza informații eronate, potrivit cărora armata noastră le-ar fi transmis virusul. În loc de lansarea într-o polemică, am spus: o să-l numesc folosind țara de unde vine”, a explicat el.

Trump a fost acuzat chiar și de rasism atunci. „Nu am fost rasist deloc. Nu, deloc! Vine din China, de asta l-am numit așa. Vine din China, vreau să fiu foarte clar”, a replicat Trump atunci.

În România, Gabriela Firea a fost deseori invitată de onoare la Ambasada Chinei și chiar a fost ajutată de chinezi să își facă imagine, ei aducând ajutoare pentru bucureșteni, în timpul stării de urgență.

Share