home EVENIMENT, POLITICA Ana Birchall a reuşit. Legea confiscării extinse a fost votată de Parlament

Ana Birchall a reuşit. Legea confiscării extinse a fost votată de Parlament

Share

După luni de zile de eforturi, Ana Birchall, fost deputat PSD, a reuşit să-şi înduplece, sub presiune electorală, foştii colegi.

Deputatul independent Ana Birchall a anunțat că în Comisia Juridică a fost adoptat în unanimitate proiectul de lege susținut de ea, privind confiscarea extinsă a averilor ilicite.

„VICTORIE și în Comisia Juridică pentru proiectul de lege privind confiscarea extinsă! S-a dat vot favorabil și raport de adoptare… în unanimitate! Merge în plen la vot! Încă un pas și reușim! Mulțumesc și felicitări membrilor comisiei juridice în special domnului deputat Gabriel Andronache (PNL) care a lupta foarte mult în comisie că să putem avea acest raport favorabil!

Este corect și fair să apreciez și contribuția lui Alfred Simonis și Florin Roman care au susținut introducerea pe ordinea de zi și adoptarea acestui proiect de lege atât de așteptat de românii cinstiți! Rămânem vigilenți până la votul final!”, a anunțat Birchall.

Ședința de plen a fost condusă de Florin Iordache.

„Ghici cine conduce ședința de plen a Camerei Deputaților de astăzi când vom discuta proiectul de lege privind confiscarea extinsă??? Ați ghicit: Iordache! Ce o fi în sufletul omului când vede că nu mai poate bloca acest proiect de lege??!”, a scris anterior Birchall.

Ce prevede proiectul de lege:

(1) Sunt supuse confiscării și alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când față de o persoană se dispune condamnarea pentru o fapta susceptibilă să îi procure un folos material și pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanța își formează convingerea că bunurile respective provin din activități infracționale. Convingerea instanței se poate baza inclusiv pe disproporția,dintre veniturile licite și averea persoanei.

(2) Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoană condamnată într-o perioada de 5 ani înainte și, dacă este cazul, după momentul săvârșirii infracțiunii, până la dată emiterii actului de sesizare a instanței. Confiscarea extinsă poate fi dispusă și asupra bunurilor transferate către terți, dacă aceștia știau sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului a fost evitarea confiscării

Proiectul de lege, inițiat în 2017, a fost adoptat deja de Senat, iar Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

Modificarea legislativă reprezintă transpunerea în legislația internă a unor prevederi din Directiva 2014/42/UE privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană.

Share