Gabriel Biriş: Ministerul Finanţelor nu îşi face treaba

Share

Avocatul fiscalist Gabriel Biriş a declarat pentru StareaPresei că Ministerul Finanţelor nu-şi face treaba şi colectarea are de suferit.

StareaPresei: Cum vi se pare măsura de mărire cu 50% a salariilor angajaţilor de la Finanţe?
Gabriel Biriş: Dacă au făcut-o pe şest aşa, nu e frumos. Trebuiau să anunţe, că sunt bani publici. Transparenţa în cheltuirea banului public e obligatorie, ca să poţi să asiguri încredere.

StareaPresei: Thomas Dincă de la Profit.ro dă această ştire azi.

“Salariile angajaților din Ministerul Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Direcția de Administrare a Marilor Contribuabili au fost majorate substanțial de Guvern, prin derogare de la lege, începând cu luna noiembrie, fără ca măsura să fie anunțată public. Liderul sindical Bogdan Hossu a declarat, pentru Profit.ro, că salariile acestora sunt majorate cu peste 50%. În același timp, surse din Ministerul Muncii au declarat, pentru Profit.ro, că majorarea salarială exactă este de 62,5%.”

Gabriel Biriş: Costul colectării în România – dacă media europeană este de 0,9% din ce se colectează, la noi este 1,3%. Iar randamentul colectării la noi este mult mai mic decât afră şi probabil că şi din cauza asta e procentul ăsta, că nu-şi fac treaba.

StareaPresei: Ce înseamnă “nu-şi fac treaba”?
Gabriel Biriş: Înseamnă că avem evaziune foarte mare. Şi controalele nu sunt… bine, în ultima vreme e greu să spui chestia aceasta, că au tot făcut controale, dar sunt zone de mare evaziune care sunt neatinse. E drept că nici ei nu pot să le facă pe toate o dată.

StareaPresei: S-au ocupat de mica evaziune fiscală…
Gabriel Biriş: Cam asta s-a întâmplat în ultima perioadă…

StareaPresei: Au speriat lumea cu descinderile ANAF Antifraudă…
Gabriel Biriş: Da, şi sunt câteva direcţii mari care au început şi s-au fâsâit. Una a fost cea cu bonurile fiscale, unde s-a lăsat şi cu excepţie de neconstituţionalitate.

S-au apucat să retracteze veniturile la profesii libere şi drepturi de autor, deşi acum ar trebui să muncească să-şi anuleze deciziile, că guvernanţii au înţeles că le face foarte mult rău politic şi au dat legea aceea de aşa-zisă amnistie.

Au nenorocit companii cu acuze de fraudă pe lanţ şi acum avem o decizie a curţii de justiţie care dă “la loc comanda” (exact ce spuneam eu anul trecut, în primăvară). O să trebuiască să dea dobânzi, că aşa a zis Curtea Constituţională.

Lucrurile nu sunt atât de roz cum le fac ei să pară. Maşina de propagandă funcţionează din plin, dar ce rămâne?

StareaPresei: Pe macroeconomie, ce garanţie avem că statisticile triumfaliste, cu creşteri economice ş.a.m.d., sunt acoperite de realitate, având în vedere că INS e controlat de Guvern la sânge?
Gabriel Biriş: Am un semn de întrebare: de unde creştem noi, când investiţiile au scăzut masiv?

StareaPresei: Politicienii de opoziţie şi analiştii economici cred (dar nu avem probe că aşa e) că, tăind investiţiile, creşterea asta grozavă e pe consumul populaţiei. Avem certitudinea că lucrurile stau aşa, că această creştere există? Poate că peste un an sau doi vom afla că lucrurile nu stau aşa, că erau statistici cosmetizate. Acum un an şi ceva, Eurostat ne dădea în recesiune tehnică.
Gabriel Biriş: Acum mai avem confirmări şi de la FMI, nu aş fi aşa de îngrijorat pe partea asta.

Share