Fundul gol al presei române. Mesaj pentru CT Popescu

Share

Şi Daniel Capatos, şi Mircea N. Stoian mi-au fost colegi la Evenimentul Zilei în anii 1992 – 1993. Bazele porcăriilor pe care le fac acum au fost puse atunci. Nu am avut măsură şi nu am înţeles gravitatea multor lucruri.

Gandul

Vreau să fie clar un lucru: este o mare diferenţă între jurnaliştii de atunci Capatos şi Stoian şi ce au devenit astăzi. Sub cravaşa lui Cristoiu, tipii făceau presă. Ei ştiu meserie. Derdeluşul pe care am intrat, în lipsa autoreglementării breslei, a continuat cu nenumărate cazuri.

Printre ultimele sunt şantajul făcut de doi jurnalişti la adresa unui înalt funcţionar sau afirmarea de către un jurnalist a faptului că fratele preşedintelui face contrabandă cu armament şi muniţie cu un stat end-user de pe lista celor interzise pe plan internaţional.

Astă-seară, la emisiunea “Sub semnul întrebării”, Robert Turcescu a început prin a discuta foarte corect despre porcăria făcută de Intact şi a ajuns să dezbată cu invitaţii despre o eventuală lege a presei sau despre o lege de reglementare a website-urilor de Internet şi alte nebunii de acest gen.

Astfel, acum, din cauza acelorași inși, precum Capatos şi Stoian, care ne fac de râs meseria și breasla, politicienii nu vor rata poate ocazia să reglementeze în sfârșit, așa cum își doresc de mult, presa.

• Blogary: Alina Gorghiu şi Ecaterina Andronescu, două caractere (Cristian Pătrăşconiu)

Primii care vor avea de suferit vor fi jurnaliștii independenți, care sunt incomozi, apoi organele de presă independente, care sunt și ele incomode, iar cei ca Felix și slugile lor își vor continua porcăriile nestingheriți.

Nu asta e soluția. Trebuia să ne facem ordine în interiorul breslei de mult. Din anii 90. Sau de când Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac șantajau un înalt funcționar, ori de când CT Popescu făcea temenele în fata puternicilor zilei.

Același CT Popescu, care acum se extrage din această poveste, făcând-o pe deontologul şi publică pe acest subiect un editorial ok, însă cu un titlu criminal: “Imagini cu un politician obscen“.

Repet: editorialul este foarte bun, dar titlul este o măgărie, în care CT Popescu afirmă că Emil Boc este un politician obscen, indiferent de ceea ce se regăseşte în text. Aşa că, domnule Popescu – acum e un mesaj direct către dumneavoastră, oriunde vă aflaţi şi ce faceţi acum este prea târziu.

Trebuia să vă manifestaţi şi să acţionaţi corespunzător când eraţi preşedintele Clubului Român de Presă şi lingeaţi de mac tălpile pantofilor lui Adrian Năstase, criticându-l cu mânie proletară pe Traian Băsescu. Dând un exemplu crunt de părtinire politică, în dispreţul meseriei noastre.

Trebuia să vă manifestaţi şi să acţionaţi corespunzător atunci când marile noastre cotidiane, în frunte cu Adevărul, unde eraţi redactor-şef, luau bani de la Guvern sub formă de sponsorizări ca să nu critice puterea politică. Dând un exemplu teribil de mercenariat nedeontologic.

Trebuia să vă manifestaţi şi să acţionaţi corespunzător atunci când au început concedierile jurnaliştilor care înţelegeau să-şi facă meseria şi să nu răspundă la comenzile patronatelor, nu să diabolizaţi realitatea meseriei noastre, într-un mod total nedeontologic.

Şi (în fine, dar nu cronologic) trebuia să vă manifestaţi corepunzător şi să acţionaţi asemeni atunci când erau în toi negocierile pentru Contractul colectiv pe Ramura Mass-Media, nu să iniţiaţi sindicate galbene în redacţii, împreună cu prietenii dv., pentru a zăpăci breasla ca să vă apăraţi interesele.

Dar, repet: acum orice faceţi este prea târziu. Nu vă faceţi iluzii: este prea târziu pentru dumneavoastră, nu pentru presa din România.

Share