Front comun. 25 de ONG cer demisia judecătorilor CCR păpuşaţi de PSD

Share

Un număr de 25 de organizații non-guv3rnamentale din România și străinătate solicită demisia judecătorilor CCR controlaţi de PSD.

Este vorba despre academicienii care au votat zilele trecute respingerea ca neconstituțională a hotărârii Curții Europene de Justiție, privind Secția Specială.

Momentul este unul de apogeu al crizei în care PSD a aruncat Curtea Constituțională din România, instanță pe care a politizat-o sufocant, până când a transformat-o într-o caricatură fără prestanță, autoritate și relevanță.

Începând cu anul 2017, după ascensiunea la putere a PSD-ului lui Liviu Dragnea, Curtea Constituțională și-a pierdut complet busola, înlocuind principiile de drept care ar fi trebuit să fie reperul fix cu ordinele venite de la partid.

Așa s-a ajuns la decizii pe persoană fizică, la imixtiuni în sentințele instanțelor, la o implicare toxică în blocarea măsurilor împotriva pandemiei doar pentru că la putere se afla alt guvern decât PSD.

Anul trecut, CCR a primit o primă lovitură devastatoare când CEDO a constatat că înșiși judecătorii constituționali au încălcat Constituția când i-au interzis Laurei Kovesi dreptul la apărare.

Aproximativ în același timp, Valer Dorneanu, președintele CCR, a declarat neconstituțională o lege pe care chiar el o elaborase, semnase, promovase și votase în 2004, pe când era președintele Camerei Deputaților.

Diferența: la momentul respective, legea privind instituirea stării de urgență favoriza PSD, iar acum nu mai era în avantajul social-democraților, aminteşte Ziariştii.com.

CCR le cere instanțelor din România să respingă dreptul european, care prevalează asupra legislației naționale. Totul, pentru a salva secția înființată de Dragnea și Tudorel Toader

Acum, din disperarea de a salva Secția Specială înființată de Liviu Dragnea și Tudorel Toader, CCR a cerut, nici mai mult, nici mai puțin, decât sfidarea unei sentințe a Curții de Justiție a Uniunii Europene – for care prevalează în fața instanțelor interne.

Săptămâna trecută, Curtea de Apel Pitești a decis, în baza deciziei CJUE din18 mai 2021, că Secția Specială funcționează contrar legislației europene.

Share