FOTBAL: Ce a trebuit sa fac ca sa ma dea astia afara (de la Nationala), by Victor Piturca

Share

35 drugombrie 2023, spre toamna

Aceasta este ultima fila a jurnalului meu de selectioner al Nationalei de fotbal a Romaniei.

Lupescu s-a ramolit, nu cred ca o sa reuseasca sa vina in locul Nasului (care pare sa fie nemuritor) la Federatie, iar Iovan… iar l-am batut la poker! Nu e bun de selectioner.

Asa ca cred ca echipa de dupa mine va fi cu Mircea Sandu presedinte, normal. La federatie vor fi adusi niste fosti jucatori din Nationala (mea) de Argint. Nu stiu de ce ii zice lumea asa, ca doar si a mea, si a lui Iordanescu s-au dus la turnee finale: a lui la trei, a mea la unul. Si care-i problema? Daca n-am baza de selectie!

La Nationala, cred ca Traian il va aduce in locul meu pe Claudiu Keseru, baiat destept, tocmai s-a retras din fotbal, dupa ce l-am jucat la Nationala pe toate posturile defensive si ofensive, dar mai ales defensive, iar secunzi Adi si Lobby.

In sfarsit, Adi a inteles ideile mele tactice, profunzimea lor. A recunoscut ca a gresit, in pofida faptul ca a castigat cinci titluri ca antrenor la Dinamo, dar sanchi, asta conteaza mai putin, daca nu imi dadea dreptate nu ajungea secund la Nationala niciodata.

Si-asa nu stie poker, dar am trecut peste asta, ca e talentat la altele. Iar am avut un meci aseara cu Ivanovici si Cartianu pe Telesport. Nu s-au mai saturat astia, de 30 de ani incoace, sa-mi ceara demisia! Nu se lasa, si pace! Ba nu, de 16 ani. Sau cine stie… Vorbesc despre generatiile de aur pierdute din cauza lui Piturca.

Si? Cui ii pasa? Si-asa nici unul dintre ei nu stie poker. Ce joc destept, ce putini il inteleg. Uneori mi-a iesit si in fotbal! M-am ramolit. Ce-a trebuit sa fac sa scap de astia? Mi-aduc aminte?

De exemplu, am luat bataie de la Franta in 2008 cu 10-0, la Constanta, si n-au vrut sa ma demita, sa-mi dea un milion de euro! Apoi m-am suparat, si am batut Serbia la Belgrad cu 1-0. Fraierii au luat gol in minutul 91 din lovitura libera. Cum cine l-a inscris? Nu e clar? Goian, din ofsaid, desigur! Sunt genial? Sunt!

Cu 15 minute inainte sa inceapa meciul, a inceput ninsoarea si vantul. Ce-am mai facut? A, da, mi-am adus aminte! Am batut si Franta pe Saint Denis, dupa ce arbitrul le-a anulat doua goluri valabile, ne-am asezat cu curu’n poarta si am inscris.

Cum cand? In minutul 89, desigur, pentru ca spectacolul nu ma intereseaza. Din 11 metri, gol Adi Mutu! Am fost asteptat in tara ca un erou al neamului. Sa ne calificam?

Nici vorba, doar aveam a treia sansa. Si pe urma ce poti sa faci cu Lituania, la ea acasa? Greu meci! Daca am mai avut victorii la scor, in ultimii 15 ani? Desigur! Cu Kazahstan, Insulele Feroe, Azerbaidjan, Islanda, un meci amical cu Porto Rico si inca unul cu nationala Chinei.

Cum de ce? Sunt echipe puternice, azi nu mai exista echipe slabe. Toti folosesc cam aceleasi mijloace tehnico-tactice: se apara si asteapta contraatacul salvator. Pana si Ajax face asta acum, nu ati vazut? Ideile lui nea Pisti au dat gres.

Dar ce n-am facut in toti anii acestia!… Am incercat, de exemplu, sa joc poker la casino cu trei camere distincte de luat vederi, puse in cinci pachete de tigari, aruncate pe masa de joc la harneala.

Odata, aveam cinci camere de luat vederi diferite: una intr-un pachet de tigari din trei, doua pe bombeuri, una pe varful nasului si una pe urechea stanga. Alta data m-am legat cu niste rotile de copertina de deasupra tribunei si am pedalat asa, in timpul jocului, spre uimirea adversarului, iar in acest timp baietii mei, care ingropasera mingea in gazon, au dezgropat-o in careul advers si au inscris.

Adversarul, echipa prestigioasa a Muntenegrului, a contestat golul la FIFA si cazul a fost judecat timp de o saptamana, asa ca am devenit celebru in intreaga lume. (Daca nu eram deja) Am fost simultan, pedaland pe tavanul stadionului, pe CNN, Euronews si Eurosport. Si pe Al Jazeera TV!

Iar acum, in sfarsit, fara un rezervor de talente veritabile, las Nationala altuia, dupa atatia ani de glorie. Veti vedea ca sapte-opt ani dupa mine nimeni nu va reusi sa o califice la un turneu final. O sa suspinati voi dupa Victor Piturca…

Share