Florin Secureanu, fost director al Spitalului Malaxa, trimis în judecată

Share

Fostul director al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, a fost trimis în judecată de DNA. El este în stare de arest preventiv. Aceasta, pentru infracțiunile de delapidare. Este vorba despre cinci fapte penale, dintre care una cu consecințe deosebit de grave, și luare de mită.

CORUPTIE – Stiri, analize, comentarii – StareaPresei ro

În același dosar, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, trei angajați de la Spitalul ”Malaxa”. Aceştia sunt Margareta Preda, la data faptei director financiar-contabil, acuzată de complicitate la delapidare.

De asemenea, Traian Alexandru Nica, specialist IT, acuzat de complicitate la delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Apoi, Paul Stoica, șef al Serviciului tehnic-administrativ. În fine, Ștefan Lucian Nicolae, tehnician administrativ. Ultimii doi sunt acuzați de complicitate la delapidare și fals intelectual.

Florin Secureanu şi-a însuşit bani din patrimoniul spitalului

Au fost deferiți justiției şi Eugen Răsoiu, Eugenia Dumitru, Simona Trandafir, Cristian Ioniță și Mihai Mesner. La data faptelor, aceştia erau administratori ai unor societăți comerciale.

Florin Secureanu a fost manager al Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa” din București în aprilie 2007 – 29 noiembrie 2016. După numirea în funcți, până la demitere, a conceput și pus în aplicare mai multe mecanisme.

Prin acestea, și-a însușit sume semnificative de bani din patrimoniul spitalului, în cuantum de 9.144.053 de lei. Procurorii susțin că modalitățile concrete prin care a acționat Secureanu au fost diverse.

Din casieria Spitalului Malaxa. “Achit eu în numerar!”

Secureanu și-a însușit sume de bani în numerar din casieria Spitalului Malaxa. Perioada: între 4 mai 2009 şi 23 noiembrie 2016. El a spus că achită bunuri și servicii evidențiate ca fiind livrate / prestate de două societăți comerciale. Comportamentul fiscal al acestora a fost neadecvat.

În realitate, aceste două societăți nu au livrat / prestat nici un bun / serviciu spitalului. Secureanu și-a însușit 1.944.537 de lei. Florin Secureanu a folosit și alte metode mai complexe. Ele s-au finalizat cu însușirea din fondurile spitalului a unor sume semnificative de bani.

Aceasta, sub pretextul achitării altor servicii sau bunuri, de care ar fi beneficiat instituția spitalicească. S-au dovedit a fi fictive în totalitate. La inițiativa și sub controlul fostului manager, au fost create și utilizate circuite comerciale fictive de prestări servicii. De asemenea, livrări de bunuri cu mai multe societăți comerciale.

Florin Secureanu, complicitate cu ceilalţi inculpaţi

Pentru a justifica sumele delapidate, Secureanu a beneficiat de ajutorul celorlalți inculpați. Este vorba despre angajați ai spitalului. Ei au avut rol determinant în întocmirea în fals a documentelor de evidență contabilă.

Cristian Ioniță, asociat / administrator al unor societăți comerciale, a facturat fictiv bunuri și servicii. Aceasta în sumă totală de 6.181.863 de lei. Banii au fost achitaţi de spital prin virament bancar în conturile bancare ale firmelor sale.

Ulterior, 5.155.164 de lei au fost retrași în numerar de Cristian Ioniță. Apoi, au fost remise lui Mihai Mesner (mai puțin un comision de 5% – 10%). Acesta i-a restituit banii lui Secureanu, care era beneficiarul final.

Bijuterii şi coşuri de cadouri

O altă particularitate s-a constatat cu privire la modul de utilizare a fondurilor spitalului. Aceasta în relațiile cu firmele administrate de inculpații Răsoiu, Dumitru și Trandafir.

Deși sumele de bani achitate acestora au reprezentat contravaloarea unor bunuri și servicii de care a beneficiat inculpatul Secureanu Florin Adrian (bijuterii din aur, coșuri de cadouri, ș.a.), pentru sine sau pentru apropiații săi, societățile comerciale au facturat fictiv către spital, tot la solicitarea expresă a inculpatului, livrări de bunuri și prestări de servicii. Ulterior au fost întocmite, tot fictiv, documentele justificative care să creeze aparența de legalitate și realitate a operațiunilor comerciale respective.

, mai spune DNA.

Florin Secureanu a pretins cazare, masă, bilete de avion

Procurorii mai arată că, în perioada 20 mai 2011 — 24 noiembrie 2016, pentru a menține relațiile contractuale dintre Spitalul “Malaxa” și o societate comercială care avea calitatea de furnizor de consumabile medicale, Secureanu a pretins și a obținut de la firma respectivă achitarea contravalorii a 754 prestații de servicii de turism (cazare, masa, bilete de avion) în valoare totală de 1.279.402 lei.

De pachetele turistice a beneficiat în cea mai mare parte Secureanu, dar și apropiați ai săi: prieteni, membri de familie, medici și alți angajați ai spitalului. Toate pachetele turistice au fost achiziționate prin intermediul aceleiași agenții de turism, Secureanu fiind cel care decidea conținutul pachetului, când și unde urma a fi efectuată deplasarea, persoanele participante.

Serviciile turistice au constat în achiziționarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, iar destinațiile au fost variate, atât în țări din Europa (Italia, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Ungaria, Malta, Anglia, Turcia,), Statele Unite ale Americii (New York, Las Vegas, Washington), Canada, Asia (China, Indonezia), Australia, Noua Zeelandă, dar și în orașe din România.

Spitalul “Malaxa” s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 9.144.053 lei. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Share