Federația Internațională a Jurnaliștilor cere Comisiei Europene să monitorizeze statele membre care nu asigură protecție jurnaliștilor

Share

Federația Internațională a Jurnaliștilor cere Comisiei Europene să monitorizeze statele membre care nu asigură protecție jurnaliștilor. SRJ MediaSind cere autorităților Române să implementeze de urgență Recomandările CE, privind protecția jurnaliștilor.

Federația Internațională a Jurnaliștilor împreună cu grupul său regional – Federația Europeană a Jurnaliștilor au salutat Recomandarea CE prezentată astăzi, 16 septembrie 2021, de către vicepreședintele CE Vera Jourova, „privind asigurarea siguranței jurnaliștilor” și cer Comisiei Europene  instituirea  rapidă a unui mecanism de monitorizare a statelor membre UE privind asigurarea protecției jurnaliștilor și a liberului acces la informațiile de interes public

De asemenea, IFJ și EFJ solicită membrilor săi afiliați să se asigure că această Recomandare este pusă în aplicare la nivel național și că sindicatele și asociațiile jurnaliștilor vor fi implicate în proces, așa cum se precizează și în documentul CE.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, în calitate de membru – fondator al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind – organizație afiliată cu drepturi depline la Federația Internațională a Jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor, susține  Recomandările CE  și cere autorităților Române să le implementeze de urgență.

Acestea sunt foarte importante pentru jurnaliștii din România deoarece, spre deosebire de alte categorii sociale, aceștia nu sunt protejați în niciun fel în exercitarea muncii lor.

Mai mult, jurnaliștii români se confruntă cu o serie de piedici din partea autorităților statului în respectarea și aplicarea Legii privind informațiile de interes public.

Chiar cea mai mare instituție de presă a statului, Televiziunea Română, este campioana nerespectării Legii privind accesul la informații publice, pe rolul instanțelor aflându-se zeci de  acțiuni depuse  de MediaSind și de membrii săi pentru refuzul conducerii de a respecta legislația națională, dar și europeană.

Prin natura meseriei, jurnaliștii prestează o muncă în interes public, iar autoritățile române trebuie să înțeleagă că jurnalismul este un bun public.

Vă prezentăm în continuare reacția Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Federației Europene a Jurnaliștilor.

Departament Comunicare SRJ MediaSind
București, 16 septembrie 2021

Share