home EUROVISION, EVENIMENT Cea mai slabă ediţie Eurovision România ever (live commentary)

Cea mai slabă ediţie Eurovision România ever (live commentary)

Share

La începutul finalei ESC 2014 România, organizatorul, TVR, amestecă Eurovision nu numai cu lansarea grilelor de primăvară, pe planul mare, al întregii zile, ci şi cu Cerbul de Aur, festival concurs de muzică pe care chiar TVR l-a făcut praf.

Paula Seling şi Ovi – Miracle
Cele două voci, foarte bune, cum ştim. Paula Seling şi tehnica ei interpretativă impecabilă. Ascult acest debut de concurs şi văd piesa menită a câştiga anul acesta. În mod evident, acest concurs e făcut pentru cei doi.

Piesa este trei clase sub valoarea interpreţilor. La Paula aud însă ceva nou: inexactităţi, note sub ton. Nu este o piesă care să merite mai mult decât o consemnare într-o asemenea cronică.

Bere Gratis – Despre mine şi ea
Aici avem de-a face cu o mişcare lentă pop tipică Bere Gratis. Sigur va fi o piesă bună. După cum începe, dotată cu o doză frumuşică de banal tipic acestei muzici. Şi lui Miţă îi joacă vocea. Ce se-ntâmplă?

Îmi este greu să înţeleg de ce toţi apar în clipul de prezentare parcă ar fi extratereştri, când până acum nici unul nu se află nici la piciorul broaştei lui Michael Jackson (paregzamplă). Această melodioară nu transmite nimic.

The dAdA – Unpredictable
Iarăşi banal, am mai auzit asta de 100 de ori, este mixul tipic de pop şi rock care se face acum prin Occident, ca să dea bine la noua generaţie de fani. Dar trupele care o fac chiar fac muzică, aduc ceva nou. Melodia asta face somn. A, intermezzo hip-hop. Degeaba, nu transmite nimic.

The Zuralia Orchestra – You Know
Solista are voce foarte bună, să vedem ce va face cu ea. Haoleo, mânca-ţi-aş! Incomentabil. R’n’B american amestecat greţos cu manea la clarinet şi cu hip-hop. Sună cumplit. Clarinetul se aude ca din butoi, iar percuţia de pe fundal este penibilă. Fata revine cu o dovadă palpabilă că ştie solfegiu. Oribil. Aceşti concurenţi parcă se iau la întrecere care e mai slab.

Vizi Imre – Kind of girl
Acest domn cu joben imită un anumit tip de interpreţi negri din State. Cântă bine, dar piesa am mai auzit-o de 500 de ori. Disco soul american din anii ’80. Şi cum e îmbrăcat: a furat pijamaua neveste-sii! Săriţi! Hoţii!

A, gata, mi-am dat seama: piesa este din spiţa lui Barry White…

Anca Florescu – Hearts collide
Poate hearts colitis! Fata falsează de la primele măsuri. Melodia, banală. Interpretarea lipsită de forţă şi alonjă. Negresele de peste Atlantic care cântă în această manieră îţi mănâncă urechile când emit sunetul.

Fata asta, săraca, de-abia ajunge cu glasul până la microfon şi după trei minute deja se sufocă. Deci nu ai ce alege, să se ducă Paula şi Ovi. Au curăţat de valori, probabil, competiţia, din preselecţie.

Silvia Dumitrescu – Fiorul iubirii
Să acordăm tuturor o şansă. Şi Silviei Dumitrescu, dar şi desuetului Virgil zis Popescu… Gata, m-am hotărât: “tum-tum-tururum“. Penibil. Nici o şansă.

Renée Santana feat. Mike Diamondz – Letting Go
A, deci avem un mix de hip-hop cu R’n’B, în care Renee evoluează cu obişnuita ei voce foarte bună, dar altceva nimic. Hopa! Discotecă! Renee scapă nişte suneţele ciudate.

Mai bine, decât să pierd timpul cu aceste debree-uri muzicale, mă întorc la Arco Iris, să-mi spăl creierii. Au! Rene Santana cântă jalnic, incoerent, iar pe Mihai Alexandru, ca valoare componistică, nu îl mai recunosc.

Întrebare-ntrebătoare: unde este Camera verde?

Interesant: toţi sunt prezentaţi ca în “Tânăr şi neliniştit”. Vânt-n pleteee! Altă sursă de inspiraţie nu aveaţi, beeeeei?

Ştefan Stan feat. TeddyK – Breathe
Fapt: Ştefan Stan este nepotul lui Mădălin Voicu? Mădălin Voicu, care a ales piesele. Nu că nu ar cânta bine, dar… ce caută Medelin în juriu? Cam la fel ca şi incompatibilitatea Lianei Stanciu.

Ştefan Stan cântă bine o piesă proastă, greu de interpretat, foarte construită. Solista cu nume de peste Ocean nu spune nimic. Poate că are o voce bună, dar piesa nu o ajută. Ce cârcotă a făcut Eduard de data asta, mamă, Doamne…

Întrebare: de ce nu ne-a fost prezentat juriul? Sau la final ni se spune că sunt declaraţi câştigători, prin ucaz, Paula şi Ovi, şi gata?

Naomy – Dacă tu iubeşti
Probabil cea mai bună voce din acest concurs jalnic, dar nestăpânită şi necizelată. Am putea să mergem să şocăm cu Naomy. Piesa este absolut banală. Am mai auzit asta.

Probabil că Naomy este singurul interpret din concurs care trăieşte ce cântă (cel puţin până acum) şi transmite ceva. Şi cel mai bun de până acum.

Vaida – One more time
Singurul vălsuleţ din competiţia de anul acesta. Cred că primul şi ultimul. Interesant. Cafe concert, merge bine la restaurant, la o cafeluţă, după o zi grea de muncă, de băgat ştiri pe site.

Dar în rest nimic altceva, în pofida intenţiilor de construcţie şi de angajare a sinergiilor melodice, ori a înşurubării unei modulaţii la re-refren.

Ahahaaaaa! Şi Mircea Dinescu joacă în “Tânăr şi neliniştit”!

Marcel Şăl Crăciunescu – Hardjock
Marcel duce cu gândul la Zdob şi Zdub, în combinaţie cu Phoenix. În felul său, omul e onest, simplu, spune ce are de spus. E un cântec popular pus pe ritmuri rock. Prefer aşa ceva păcălelilor dinainte.

Share