home EUROVISION, EVENIMENT EUROVISION: Daniel Diges cu “Algo Pequenito” s-a auzit de doua ori

EUROVISION: Daniel Diges cu “Algo Pequenito” s-a auzit de doua ori

Share

Eveniment iesit din comun, fara precedent poate la Eurovision: Spania a solicitat sa intre din nou pe scena si sa interpreteze piesa, pentru ca un spectator a navalit pe scena!

Acesta este un avantaj enorm acordat unuia dintre granzii concursului. Nu stiu care este motivul, dar acesta ar putea fi modul in care aceasta nestemata muzicala sa castige.

Rezultatul este ca la cei doi interpreti de culoare ai gazdelor, de dupa terminarea votului, bodyguarzi extrem de agresivi, cu castile pe urechi, iau cu fulgi insii din multime care ar putea sa intersecteze traseul facut prin public de solisti.

live commentary

1. flag Azerbaijan – SaFura, “Drip Drop”

SaFura este peste melodia pe care o interpreteaza, care are o secventa de refren (cu jocul de sonoritati din secventa “drip-drop”) foarte reusita, in rest fiind construita pe principii tipice R&B-ului american.

Cred ca melodia este in acest moment supraapreciata totusi. Vom vedea ce va iesi la vot. Se pare ca a castigat a doua semifinala. Din punctul meu de vedere inexplicabil.

2. flag Spania – Daniel Diges, “Algo Pequenito”

Extraordinara aceasta melodie. Avem parte de un regal muzical cu aceasta melodie si cu cea a Norvegiei. Nu stiu insa ce impact va avea la fanii Eurovision aceasta melodie superba, interpretata fara greseala.

In cazul lui Diges, a fi prezent numai in finala este un dezavantaj, pentru ca nu are timp sa fixeze melodia in mintile iubitorilor de muzica.

3. flag Norvegia – Didrik Solli Tangen, “My Heart Is Yours”

Urmeaza urmatoarea mare reusita creativa a acestui concurs, de anul acesta. “My Heart Is Yours”, o balada pop superba, care iti ridica parul pe tine. Observ mici inexactitati de ordinul comelor si la Didrik, ca si la Daniel Diges, probabil din cauza emotiei.

Aceasta melodie trebuie sa joace in liga mare a primelor clasate. E construita pentru acest scop si e deja un hit. Absolut grandios!

4. flag Moldova – Sunstroke Project & Olia Tira, “Run Away”

In spatele acestei melodii de discoteca se observa cu usurinta o mare cantitate de cunoastere muzicala si mult cosmopolitism benefic. Ca prezenta scenica, moldovenii nostri sunt peste regiunea geografica pe care o reprezinta. Cei doi solisti au calitati vocale remarcabile si ma impresioneaza in mod deosebit vocea baiatului.

Melodia nu este insa printre preferintele mele si, ca si in cazul Romaniei, mult din efectul obtinut este datorat profesionalismului interpretarii, ca si in cazul cuplei Paula & Ovi.

5. flag Cipru – Jon Lilygreen & The Islanders, “Life Looks Better In Spring”

Insularii galezi ce reprezinta Ciprul anul acesta au venit la Eurovision cu o melodie din eposul baladelor pop anglo-saxone. Incerc sa ma gandesc cu ce trupa foarte buna seamana John Lillygreen & The Islanders si deocamdata imi vine in minte numai Wet Wet Wet.

Sunt insa convins ca este vorba despre un curent muzical, de un grup de band-uri. Cat despre Lilygreen, apoi canta excelent baiatul.

6. flag Bosnia & Herzegovina – Vukašin Brajic’, “Thunder And Lightning”

O melodie draguta, insa eclipsata de precedentele (cel putin) trei concurente, Norvegia, Spania si Cipru. Tema este mai putin emblematica si originala decat altele aflate in proprietatea unor melodii concurente anul acesta.

7. flag Belgia – Tom Dice, “Me And My Guitar”

O melodie de aceeasi factura si venita din acelasi spatiu cultural ca in cazul reprezentantilor Ciprului prezinta in concurs Belgia, cu flamandul Tom Dice. Arderea interioara melodica este insa inferioara celei de la precedenta piesa la care ma raportez.

8. flag Serbia – Milan Stankovic’, “Ovo Je Balkan”

Melodia sarbului Milan Stankovici, care falfaie cu vocea peste ton (fara scuze), probabil din cauza emotiei, a inceput sa ma plictiseasca. Nu pentru ca nu ar fi frumoasa. Ba chiar sectiunea de alamuri de dupa refren, facand fundalul sonor, este placuta, tipica Bregovic.

In ansamblul sau, aceasta melodie este un compromis muzical, facut comercial spre a vinde bine la occidentali. Nu ma asteptam de la Goran sa prefere compromisul exaltatiei.

9. flag Belarus – 3+2, “Butterflies”

“Zburatoare de unt” sau “Untul zboara” – aceasta melodie a rusilor albi de la Minsk mi se pare una dintre cele mai slabe compozitii din finala. Imi atinge coarda sensibila faptul ca unul dintre baieti se numeste Ninel Karpovitch, ceea ce ma duce cu gandul ca ar putea fi din romani rataciti prin Belarus.

Melodia este un imn simplu, dar tin minte un alt imn pe care l-am ascultat anul acesta: “Come As One”. Stiu, sunt subiectiv, dar sunt si constient de aceasta.

10. flag Irlanda – Niamh Kavanagh, “It’s For You”

Lui Niamh “i-am cam fugit vocea” joi, cum spune Leonard Miron si pot confirma acest lucru. Melodia aceasta este o a doua balada irlandeza, dupa piesa cu care s-a prezintat Norvegia. Hopa, iar am auzit niscaiva imperfectiuni!

Nu prea are Niamh la ea controlul pe acuratetea vocii in registru acut. Oricum, este mai relaxata decat in semifinala. Acum sa te vad, Niamh, la modulatie. Calca putin pe voce la acute si se aud niste come sub ton, dar se descurca foarte bine.

11. flag Grecia – Giorgos Alkaios & Friends, “OPA”

Din punctul meu de vedere, fara istoric. Nu ma intereseaza prizele de karate-do pe care le caricaturizeaza pe scena, imbracati in alb ca niste arhangheli. Sabiile, baieti, n-ati inteles inca nimic din criza si v-ati uitat sabiile de recuzita la Atena (HU!).

12.flag Marea Britanie – Josh Dubovie – That sounds good to me

Alaturi de melodia din Belarus, una dintre cele mai slabe prezente din finala. Ba chiar mai slaba decat a belarusilor. Am fost intrebat de cineva ce inseamna aceea “muzica tuntz”. Este muzica disco la care in permanenta in spate se aude o ritmica din percutie, care face asa: tuntz-tuntz-tuntz…. Ca sa nu mai vorbesc ca falseaza si backing-vocals-ul e dezacordat, de ma dor timpanele.

13. GeorganFlag Georgia – Sofia Nizharadze, “Shine”

Sofia are o voce mult mai buna decat melodia. Cum am mai explicat, sunt roman si prin urmare am pretentii mari de la o melodie numita “Shine”.

Este totusi un progres: faptul ca anul acesta avem o mare concentratie de voci feminine foarte valoroase. Asa de valoroase ca nu au existat destui compozitori pe masura lor.

14. flag Turcia – maNga, “We Could Be The Same”

Eu cred ca aceasta este una dintre surprizele acestei melodii, dupa ce ani in sir Turcia m-a intoxicat cu anti-muzica, culminand cu horror-ul Dum-Tek-Tek de anul trecut.

Aceasta melodie face parte, alaturi de multe altele, din slotul gros de piese bune pe care le-am remarcat inainte de concurs si carora le-am dedicat postari distincte.

15. flag Albania – Juliana Pasha, “It’s All About You”

O alta melodie surprinzatoare este cea care reprezinta anul acesta Albania, complet desprinsa de cultura revoluta cu care ne-a obisnuit in anii trecuti. Si da, Leo Miron are dreptate: vocea fetei seamana in armonii cu cea pe care o poseda Anastacia.

In schimb, melodia nu este foarte originala si vine dintr-o intreaga specie de muzica, din care pot aminti, de exemplu, “Knock On Wood” a americancei “Amii Stewart”.

16. flag Islanda – Hera Björk, “Je Ne Sais Quoi”

Hera Bjork umple scena (si nu ma refer la dimensiunile ei fizice, ci la frumusetea si prestanta interpretarii). Si aceasta melodie (am obosit sa o tot scriu) nu este foarte originala si nu iese dintr-o anumita arta reproductiva si multiplicativa tipica vremurilor noastre.

17 . flag Ucraina – Alyosha, “Sweet People”

Alyosha probabil este cea mai mare surpriza placuta din aceasta seara pentru mine. A aparut din nimic, dupa un concurs cu mare scandal la nivel national si canta exceptional. Iar melodia (o repet mereu, pentru ca mi se pare un lucru foarte interesant) este adusa direct din eposul AlternativeRock, in care canta Bjork (si ma refer la Bjork Guðmundsdóttir de data aceasta).

18. flag Franta – Jessy Matador, “Allez Olla Olé”

Fara cuvinte. Sub orice critica. Paula si Ovi sunt avantajati de aceasta melodie premergatoare foarte-foarte slaba.

19. flag Romania – Paula Seling & Ovi, “Playing With Fire”

Interpretare absolut perfecta. Inca odata remarca calitatile vocale si stiinta de cant, care fac toate paralele si transmit mult mai mult decat poate melodia. Se pare ca avem o cadenta a Paulei, inainte de final, care este foarte apreciata de public, care striga la nota imposibila scoasa de Paula Seling.

Iar cameramanii si, in general, echipa de la Telenor, cu profesionalismul ei incredibil, ofera exact aceeasi prestatie ca in semifinala, cu o punctualitate matematica. O prestatie care ii avantajeaza mult pe concurentii nostri.

20. flag Rusia – Peter Nalitch & Friends, “Lost And Forgotten”

La fel cum ne-a avantajat faptul ca inaintea noastra au fost penibilii francezi, ne dezavantajeaza foarte mult faptul ca dupa noi este frumoasa balada ruseasca a lui Peter Nalitch, care are charisma si canta foarte bine, cu o voce excelenta.

21. flag Armenia – Eva Rivas, “Apricot Stone”

O melodie care debuteaza cu o strofa foarte frumoasa, iar la refren cade in locuri comune muzicale. Eva Rivas canta foarte bine si salveaza mult cu expresivitatea sa deosebita. S-a “guruit” putin la voce, ca tuba, in final, ca si in semifinala.

Sunt atat de multe piese care anul trecut ar fi fost printre favorite, iar anul acesta vor trebui sa se claseze pe pozitii foarte joase, fata de locul meritat in alti ani…

23. flag Germania – Lena, “Satellite”

Sincer, chiar daca o fi favorita aceasta melodie, mi se pare o pacaleala muzicala. Probabil ca a fost promovata intens prin cluburi si este fixata in mintile eurovisionistilor de pana la 16 ani de ceva timp, de are un astfel de succes. Hannah Montana rullez! Anormal fata de valoarea scazuta a melodiei.

22. flag Portugalia – Filipa Azevedo, “Há Dias Assim”

O alta melodie lipsita (de data aceasta complet) de originalitate, cantezuita de o fata care a ascultat prea mult R&B la viata ei, apoi nu a stiut sa-si deschida noi orizonturi muzicale.

Pacat, pentru ca Portugalia inseamna si tara Amaliei Rodrigues. Si nu numai.

24. flag Israel – Harel Skaat, “Milim”

Reprezentantul Israelului a fost protagonistul celei mai vizibile falsari din semifinale. Melodia este frumoasa, dar nu foarte originala. Voi fi foarte atent in finalul acestei melodii, sa vad daca omul duce pana acolo unde trebuie sa ajunga, pentru ca partitura solo este extrem de pretentioasa si plina de volute si puncte de inflexiune vocala.

Nu, clar, vocea acestui solist nu are registru interpretativ pana acolo pana unde ar fi trebuit sa aiba, dupa cum a fost scrisa melodia. Nu are ambu=itus decat cu un semiton mai jos decat nota pe care trebuie sa o atinga. Eu cred ca aceasta este o mare greseala de compozitor, care trebuia sa aleaga efectiv un alt solist.

25. flag Danemarca – Chanée & N’evergreen, “In A Moment Like This”

Urmeaza danezii, iar N’evergreen intra cu o falsare. Apoi se vadesc la fel de clar ca de obicei inexactitatile de interpretare la Chanee, pe notele grave. Totul intra in regim de turbo la refren. Piesa devine frumoasa, se deschide. “Slagaroasa”, vorba lui Leo Miron.

Share