home EUROVISION, EVENIMENT EUROVISION MALMÖ Grecia, Koza Mostra şi Agathon Iakovidis – „Alcohol Is Free”

EUROVISION MALMÖ Grecia, Koza Mostra şi Agathon Iakovidis – „Alcohol Is Free”

Share

16 mai 2013. Vor vota şi nu vor participa finalistele Germania, Franţa şi Spania. Cele mai bine plasate 10 ţări vor intra în finală.

09. Grecia, Koza Mostra şi Agathon Iakovidis – „Alcohol Is Free”

traducere nume în limba română: “Alcoolul e gratis”

Grecii se întorc la folclorul naţional. Cred că este o melodie bazată pe o mişcare de sirtaki, unul dintre dansurile lor naţionale. Apoi “înnebunesc”, modernizând într-o manieră care îmi aduce aminte de Zdob şi Zdub, prin instrumentaţie, inclusiv prin trompeta care anunţă metamorfoza.

Melodia este scrisă în gamă minor armonică şi aerul popular se păstrează. O prezenţă exotică, originală în contextul popului european linearizat şi linearizant, dar aş fi dorit să văd mai multă originalitate în tema propriu-zisă, pentru că în rest melodia aceasta-concurent are toate ingredientele. Mai ales pentru că, dacă nu ştiaţi, alcoolul e gratis!

10. Israel, Moran Mazor – „Rak bishvilo”

traducere nume în limba română: “Doar pentru el”

Israelul vine anul acesta cu o baladă frumoasă şi simplă în expoziţie, care evoluează frumos, până când ajunge să ardă artistic destul de sus. Cel puţin ca procent de piese lente, pare a fi anul baladelor triste, scrise “doar pentru el”.

Da, dar ne-am fi dorit mult mai mult. Pentru că se poate. Să vedem ce ne rezervă ultimele 11 piese participante, că dacă e numai atât e tristețe mare.

11. Armenia, Dorians – „Lonely Planet”

traducere nume în limba română: “Planeta singuratica”

Culmea este că această trupă, cu un solist parcă scos din povestirile eroice ale lui Raffi, cântă o chestie PopRock de emulaţie britanică, din care aflăm că guristul, Gor Sujyan, are gâtlej sănătos.

Îmi amintește puțin la cântare de Stevie Wonder și ca tehnică interpretativă se duce spre vocalii negrii americani de pop. Nimic altceva, nici o legătură cu modul popular dorian. Poate că nici ei nu ştiu.

12. Ungaria, ByeAlex – „Kedvesem” (Zoohacker Remix)

traducere nume în limba română: “Scumpo”

O melodie surprinzător de bună, faţă de cât de slab se prezintă de obicei maghiarii în Eurovision. Piesa este însă, în valoare absolută, plată, banală şi în planul general al competiţiei Eurovision neinteresantă.

E bună poate de condus pe autostrăzile maghiare, spre Veszprem. Puţin în continuare de la cei care au dat, de exemplu, o mare formaţie rock ca Lokomotiv GT.

Share