EUROVISION: Telefoanele au sunat ocupat tot timpul

Share

Asadar, iata ca acum incepe Concursul National Eurovision. Nu sunt foarte incantat de malaxorizarea competitiei muzicale cu un spectacol de circ. Flacari, clovni, acrobati. In sfarsit, macar daca ar fi muzica de buna calitate.

De ce recita asa Valentina Pelinel? Dictie nefireasca. Gianina, ne bucuram ca, intr-o liniste de cristal, de pestera, constati ce atmosfera fabuloasa este in “cusca leilor”, fosta Camera Verde. Eu vad fete botoase, incruntate. Poate ca mi se pare.

Atmosfera entuziasmanta din “cusca” seamana cu coafura punk a Geaninei Corondan. Ca si veselia ei nefireasca. Urmeaza prezentarea juriului. Bucurestiul si-a trimis oamenii in toata tara. Virgil Popescu la Craiova. Daniel Iordachioaie la Iasi. Juriu cool la Timisoara. Ilie Stepan!

Bucurestiul vine cu George Natzis, Cristi Faur, Andrei Kerestely, Grigore Cartianu, Gabriela Scraba, Cristian Reicer, Laura Coroianu, Dan Teodorescu, Dida Dragan, Adrian Ordean si Mihai Traistariu. Oameni de calitate.

Nu prea sunt dinozauri, cu exceptia Didei Dragan. Inteleg ca Adevarul trebuia reprezentat in juriu, dar… chiar Grigore Cartianu? Grigore, spune-ne gama diezilor repede.

Totul e sub control. Totul e sub control? Vom vedea. Prezentarea Regulamentului, facuta de Lala in persoana, este simpatica. Da, este simpatica, na, nu ma feresc sa o sun.

Inteleg ca juriul din Bucuresti are 50% din notele finale din jurizare, iar juriile din tara, toate cumulat, restul de 50%.

Inteleg ca la balotaj va castiga melodia care are cele mai multe voturi de la telespectatori. Mai inteleg ca votul incepe acum, cu prima piesa si va dura inca 30 de minute dupa ce se termina ultima piesa.

Razvan Krivach canta foarte bine. Piesa e foarte proasta. Ma intreb pe unde respira omul, cum vede, cum emite sunetul de dupa chestia asta in care e mascat. Un lucru stiu sigur: Krivach are voce, canta printre note. Componistica nu da pe-afara la aceasta melodie.

Anghel – Tomas – Piper intra cu proiectii pe ecran, asa cum anticipa cineva pe Forumul Andrei Partos. Ma intreb daca pe cei trei solisti nu-i deranjeaza dizarmoniile despre care am vorbit. Cei trei nu se armonizeaza foarte bine, Luminita este putin peste ton, Piper este infundat din mixer si efectul este destul de dizagreabil. Singurul care se aude bine este Poptamas.

Una peste alta, la toti constat prea multi basi si prea putine inalte. Pacat, asta mai salva tema-solist, care este frumoasa. Imi plac intermezzourile de circ. Da, este bine asa. Ideea este buna, chiar daca nu am crezut in ea, asa cum se vede in debutul live script-ului.

Seling si Cernauteanu performeaza, asa cum am mai explicat. La amandoi aud mici imperfectiuni si sound-ul nu este asa de bun ca pe inregistrare, dar, avand in vedere sala, care mi se pare dificila acustic, se aude foarte bine. Iar cei doi, dupa un inceput oarecum ezitant, canta foarte bine.

Pana acum, cei mai buni mi se par Paula si Ovi. Impactul interpretarii live de calitate este foarte mare. Gianina face un lucru foarte bun, spunand terminatia numarului de telefon pentru fiecare dintre concurenti, care mai echilibreaza putin inechitatea constructiva a editiei.

Pana acum, mi s-a parut un concurs bun ca show si profesionalism in productie.

Dalma, “I’m Running”, falseaza putin, din cauza emotiei, pe prima nota acuta. Se vede ca gafaie. Asa cum am mai spus: hiperventilatie emotionala. Echilibrarea negativului cu vocea este dezavantajoasa: negativul se aude putin cam tare si intra cam in domeniul distors, in timp ce vocea este dezavantajata de conditiile acustice.

Cornel a schimbat finalul piesei, ridicandu-l pe modulatie. Frumos!

Alexandra, cu “Crazy”, intra din start gafaind si este dezavantajata de calitatea mai slaba a piesei. In continuare constat ca aranjamentul sonor pe calea de tv este favorabil instrumentatiei si defavorabil vocilor.

Se adapteaza mai bine vocile liniare, de regularitate si mai greu cele exponentiale, de exelenta. Singura care a performat in aceste conditii pana acum a fost Paula Seling. Pasager, Hotel FM sau Lulu ar putea sa fie dezavantajate in continuarea concursului, ca si, pana acum, Luminita – Tomas – Piper, de exemplu.

Pasager, “Running Out Of Time”, continua sa ma impresioneze prin vocea solistului si prin faptul ca isi fac treaba ca orice trupa de gen.

Hopa, i-a sarit putin vocea baiatului pe acute! Odata merge, hai sa vedem la a doua trecere pe sus. Am inteles, le ia greu acolo, sus, nu prea are experienta si stiinta de emisie de sunet, ce am ascultat pe inregistrare era muncit serios.

Lora & Sonny Flame, cu “Come Along”, asa cum am explicat, practica o muzica pe care nu o inteleg si pe care sunt convins ca o voi auzi la vara in Megadiscoteca Tineretului din Costinesti. Da, cei doi canta bine, nu falseaza, dar nivelul piesei este sub pretentiile mele. Si inca ceva: fata de la backing vocals falseaza.

Nota bene: toti concurentii au venit cu dansatori, cu aranjamente scenice, bravo lor.

Hotel FM, “Come As One”, ma impresioneaza in continuare. David are vocea mai plina in acustica Circului, datorita efectului de basare despre care am scris deja, care, iata, il avantajeaza.

In mixaj, vocea de backing a lui Gabriel Baruta nu se aude destul de tare. Foarte buna interpretare, David Bryan stie multa, multa meserie. Imposteaza, are ambitus, volum en gros.

Hopa! Am si eu o intrebare: se voteaza si cu SMS-uri? Ca nu le vad pe ecran afisate.

Pe de alta parte, incerc sa votez, ca e pauza si suna incontinuu ocupat. De pe Romtelecom, cineva cu care vorbesc la telefon imi spune ca suna si se intrerupe apelul de la formarea numarului 8 de dupa zero.

Odata sun de pe mobil si-mi spune: The number you have dialed is not in service. Mai sun odata. Numarul format nu este alocat. Renunt. Voi incerca mai tarziu. Ii rog pe cei care imi viziteaza website-ul sa-mi spuna cu ce probleme de votare se confrunta.

Revin si incerc iar sa sun de pe mobil. Suna ocupat in continuare. In sfarsit, reusesc sa votez de pe RomTelecomm dialing and dialing non-stop, in devalmasie.

De pe RDS reusesc sa votez imediat. Saracii Simplus, fac si ei ce le sta in putinta, in conditiile actuale. De pe telefoanele mobile suna in continuare ocupat, iar din cand in cand mi se spune ca numarul nu este in serviciu.

Zero, “Lay Me Down”, buni de pus pe rana pentru stilul profesionist de cantat, cu o piesa frumoasa, cantata cinstit, fara probleme de acordaj, armonizare si spatialitate, in primul rand probabil datorita experientei capatate la ProTV.

Lucia Dumitrescu’s tribute to Michael Jackson suna asa cum stim. Nu sunt innebunit dupa melodia aceasta, trebuie sa ma intelegeti. Remarc insa faptul ca Lucia canta aproape perfect, avand in vedere dificultatile interpretative piesele.

Hopa, ii flutura putin glasul la refren cu modulatie, dar se redreseaza rapid. Inteligenta muzicala.

Paula si Kamara, cu “It’s Not Too Late”, suna bine. Paula Seling mi se pare totusi putin obosita, intra putin sub ton la acute, iar piesa nu are zbor. Defapt, nu are aproape nimic, in afara de faptul ca beneficiaza de trilurile pe acute practicate cu profesionalism de solista. Kamara, cu secventele sale de rap francez, e din alt film.

Lulu, “Searching For Perfect Emotion”, o melodie care imi place tot mai mult. Aici se vede diferenta de experienta in acest gen de emisie de sunet intre Laurentiu si solistul de la Pasager. Nici Lulu nu are acuratete de studio, dar negociaza sunetele acute mult, mult mai bine si se descurca mai mult decat onorabil. A cantat foarte bine, avand in vedere dificultatea partiturii.

Anda Adam, in lipsa de voce, apare pe scena sus, sus de tot, cu acest comentator sub ea, intr-o cutiuta de lemn. Melodia interpretata este plata, lipsita de suflu. Nu-mi comunica nimic.

Posturile telefonice pentru televoting sunt in continuare deranjate. Eu nu inteleg deloc in ce fel se voteaza, daca sunt deranjate toate posturile telefonice simultan, daca se de-deranjeaza toate simultan si care este echitatea acestui vot, in asemenea conditii vitrege.

Tina G, “Love Is War”. Tina Geru iar are probleme de cant live, ca si anul trecut. Probabil ca problema sa cu live-ul, care s-ar putea sa o fi descalificat in ochii juriului, sa fie emotivitatea.

Daca este sa o luam pe bune, pana acum cel mai bine s-au prezentat live Hotel FM, Lulu si Paula cu Ovi. Dar la acestia din urma melodia este mult sub valoarea interpretilor.

Alexa, cu “Baby”, joaca pe voce tananika, asa cum a facut si anul trecut, coborand si mai mult sub valoarea piesei. Par nedrept, dar tema solo este extrem de pretentioasa, chiar daca aparent simpla si orice falsare se aude strident. Nu vad ce legatura are coregrafia cu melodia.

Catalin Josan, “Round Around”, incepe ezitant, falsand, apoi se redreseaza rapid. Aha, sa te vedem, Catalin, ca daca te agiti vei falsa! Aha, nu se agita si se bazeaza pe emisie, foarte potolit cu miscarea scenica.

Mama, ce-mi place buhaiul baiatului asta! Pacat ca piesa este dezavantajata de pozitia de intrare in concurs. Totusi, se aude backingul infundat. De vina este regia de emisie tv.

Share