home EUROVISION, EVENIMENT, MASS MEDIA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI O idee proasta: Eurovision in loc de Revelion

O idee proasta: Eurovision in loc de Revelion

Share

Uneori, am impresia ca Marina Almasan are o problema de perceptie a realitatii lumii in care traieste. Alteori, ma gandesc ca face intentionat. Cert este ca, de cateva saptamani, am urmarit interzis stupidele sale emisiuni “Ne vedem la… TVR”, dedicate finalei Eurovision din noaptea de Anul Nou.

Cred ca sunt bune de inscris la un concurs pentru cel mai prost program de televiziune din lume. Glume rasuflate. Adriana Trandafir dandu-se printesa-n balansoar si balastiera-n albia majora a Siretului. Gianina Corondan, imbracata-n stea de mare cu paiete, deconspirata pe deplin in femeie de serviciu miliardara aciuata in suburbia Beverly Hills.

Concurentii la Eurovision, pusi sa mimeze ca sunt zebre care si-au pierdut dungile. Daca mai erau multe saptamani pana la “Marea Finala”, cred ca biata Dalma Kovacs era pusa sa mearga in maini, iar Elvin Dandel sa cante FreeJazz.

Aveti aici comunicatul de presa privind finala. O finala stupida, cu cateva vedete care totusi s-au decis sa se compromita, din idealism si patriotism probabil, participand la aceasta shusha penibila, in care ar fi implicate 700 de persoane, care ar urma sa inceapa la ora 21.00 si sa ia sfarsit la ora doua dimineata.

Adica fix in prime-time-ul celor ce nu sunt interesati de Eurovision. Care raman acasa si se aseaza la masa, ca sa manance iepure cu masline si sa bea vin rosu de butuc, pana cand se fac beleleanga beanga la cap, care vorbesc mai tare decat televizorul (da-l, ma, mai incet, ca urla aia, sa vorbim) si numai la facut scoruri la televoting nu se gandesc in noaptea de Anul Nou.

Va imaginati ca in noaptea de Revelion stau in fata televizorului niste sfinti, care hipnotizeaza ecranul, asteptand sa cante Distinto, care-i si intrece? Nu numai ca nu e cazul, dar iubitorii, consumatorii de Eurovision sunt oriunde in alta parte.

FOTO: Kudika

Defapt, numarul lor in Romania va scadea drastic in noaptea de Revelion, dupa parerea mea, pana la nucleul lor dur. Un mic grup de insi va sta la cumpana dintre ani si va asculta muzica (proasta) de la finala Eurovision, putin cunoscuta, pentru ca nu au existat semifinale, pe un post de televiziune pe care de-abia acum bietul Andi Lazescu incearca sa-l aduca mai sus in audienta, dupa ce Alexandru Sassu si inaintasii sai s-au straduit parca sa-l duca in groapa de audienta, mult-dorita de rivalii privati.

Majoritatea consumatorilor de Eurovision va fi plecata pe la petreceri private, sunt oameni tineri, in noaptea de Revelion au treburi. Daca unii dintre ei s-au gandit sa deschida sampania in piata centrala a orasului in care locuiesc, concurentii nu trebuie sa-si faca iluzii: in acele piete centrale vor fi alte evenimente mult mai interesante, formatii si solisti angajati.

Este putin probabil ca in piata centrala din Vaslui, de exemplu, sa se puna o mare plasma, pe care sa se transmita TVR de la 9 seara la 2 dimineata. Iar cei veniti in piata mai mult ca sigur, daca vor vedea fata Marinei Almasan pe ecran, isi vor lua talpasita si se vor duce in clubul preferat, schimbandu-si planurile.

De aceea spuneam ca uneori am impresia ca Marina Almasan are o problema de perceptie. Adica: stimata doamna, dumneata faci Eurovision in noaptea cu cel mai mic rating pe astfel de programe? Nu stii ca e noaptea in care Internetul se opreste?

Trecand peste faptul ca traditional de la inceputul lunii decembrie si pana la jumatatea lunii ianuarie traficul pe Internet se duce in jos cu pana la 60-70%. Sa luam de exemplu traficul meu intre 28 noiembrie 2009 si 15 ianuarie 2010, adica exact acum un an (foto 2).

Sa tinem cont de asemenea ca am lansat acest site pe 10 noiembrie 2009.  Dupa cum se observa, am un grup de varfuri de trafic, pe 6 (585), 7 (594), 10 (856), 12 (634), si 14 decembrie (630). Cele mai proaste momente sunt in prima zi de Craciun (125), in ultima zi a anului 2009 (129) si pe 2 ianuarie 2010 (151).

Dar revenirea spre normalitate incepe de-abia de la jumatatea lunii ianuarie, cand varfurile de trafic sunt sustinute de restul rezultatelor, mai putin bune.

Care este principalul motiv de enervare al organizatorilor Eurovision in ultimii ani? Gherila pe Internet, cea care le-a adus o notorietate negativa proeminenta. Cine este actorul scos din joc de Marina Almasan acum? Presa pe Internet.

Exista un partener media? Nu, competitia de anul acesta nu are un astfel de partener. Mediatizarea este la cote minime. Comunicatele sunt fade, lipsite de vlaga, fara informatii, de parca scopul urmarit ar fi obtinerea unei expuneri media cat mai mici.

O finala dominata de anonimat ar fi ideala pentru organizatorul Eurovision. Expunerea publica a aranjamentelor va fi la cote minime, ca si oprobriul public de feed-back rezultat.

Tactica de anul trecut, cu partener media cointeresat, nu a dat rezultate. Acum organizatorul incearca, cred eu, alta metoda: un concurs stupid, slab, mic, pricajit, necunoscut.

Hai sa ne mai uitam odata la privirea Marinei Almasan. Mie mi se pare totusi ca are o cautatura inteligenta.

Share