EUROVISION 2011 Dusseldorf. Semifinala 1

Share

In seara aceasta incepe din nou. De la ora 22.00, voi face live comentary aici. O competitie despre care aveam, in urma cu multi ani de zile, o parere extraordinara si care era, alaturi de Festivalul de la San Remo, un eveniment pe care nu l-am ratam niciodata.

foto: EvZ

A fost un spectacol al muzicii de valoare, a devenit un show al desertaciunii, aranjamentelor, rasturnarii valorilor, intr-un cuvant, al crizei morale si de sistem pe care o traim astazi.

Am fost intrebat cum de pot sa ascult Agitation Free sau Andwella’s Dream si simultan sa scriu despre Kati Wolf sau Homens da Luta. E simplu, cele doua ipostaze sunt fatete ale aceleiasi probleme ce tine de sufletul nostru contemporan si care ma preocupa:

unii au facut o muzica fantastica, pe care insa nu au reusit sa o vanda si, din acest motiv, sistemul lor nu a fost peren, ci efemer, ca si multi dintre ei, in timp ce…

altii au facut, tot mai ostentativ, deseu sonor, pe care au reusit sa magnetizeze aproape intreaga industrie muzicala si o parte importanta din show-biz, rasturnand valorile.

Inlocuind valoarea muzicala cu eficienta. Cand canti, in ziua de astazi, nu trebuie sa ai voce, ci sa performezi, nu trebuie sa ai ambitus, ci sa dai din solduri, nu trebuie sa ai volum, ci sa ai botox, nu trebuie sa ai tehnica interpretativa, ci paiete si gesturi umplute ciucure cu aluzii sexuale.

Alt regulament

Acesta este momentul actual, de la care pornim dupa ce anul trecut satirul a rasturnat scara valorilor, punandu-l pe Didrik Solli-Tangen in coada ierarhiei, iar pe Daniel Diges lasandu-l sa inoate in mediocritatea falsei ierarhii valorice, cu mascariciul Jimmy Jump sarind cu tichie rosie odata cu el pe scena.

Anul acesta avem alt regulament. Juriul, care anul trecut a avut un rol numai la semifinale (iar la finala s-a vazut ce porcarie a iesit din exprimarea vointei poporetului) voteaza astfel: luni, adica ieri, a votat pentru semifinala din aceasta seara, dupa ceea ce a vazut la concurenti in repetitia din ziua dinaintea concursului; la fel, miercuri va vota si va puncta pentru semifinala a doua, iar vineri pentru finala. Ponderea vot juriu / televoting este de 50% / 50%.

Sa speram ca aceasta veste e de bun augur. Pe langa tarile competitoare din prima semifinala, mai voteaza in aceasta telespectatorii din Spania si Marea Britanie, lucru care ne dezavantajeaza, pentru ca Hotel FM are multi suporteri in tara de bastina a lui David si in Spania, unde avem o comunitate romaneasca puternica.

Din prima semifinala, i-am remarcat prezenta turceasca Yüksek Sadakat, cea elvetiana, a Annei Rossinelli, ca si cea lituaniana, a Evelinei Sašenko si cam atat. Eu cred ca este o semifinala penibil de slaba. Ca aproape tot concursul de anul acesta.

In continuare, lista concurentilor din aceasta seara, cu ordinea de intrare in competitie.

01. Flag of Rzeczpospolita PolskaPolonia: Magdalena Tul – Jestem
02. Flag of Kongeriket NorgeNorvegia: Stella Mwangi – Haba Haba
03.Flag of Republika e ShqipërisëAlbania: Aurela Gaçe – Feel The Passion
04.Flag of Hayastani Hanrapetut’yunArmenia: Emmy – Boom-Boom
05. Flag of Türkiye CumhuriyetiTurcia: Yüksek Sadakat – Live It Up
06. Flag of Republika SrbijaSerbia: Nina – Čaroban
07. Flag of Rossiyskaya FederatsiyaRusia: Alex Sparrow – Get You
08. Flag of Confoederatio HelveticaElvetia: Anna Rossinelli – In Love For A While
09. Flag of SakartveloGeorgia: Eldrine – One More Day
10. Flag of Suomen tasavalta/Republiken FinlandFinlanda: Paradise Oskar – Da Da Dam
11. Flag of Repubblika ta' MaltaMalta: Glen Vella – One Life
12. Flag of Serenissima Repubblica di San MarinoSan Marino: Senit Zadik – Stand By
13. Flag of Republika HrvatskaCroatia: Daria Kinzer – Celebrate
14. Flag of Lýðveldið ÍslandIslanda: Sigurjón’s Friends – Coming Home
15. Flag of Magyar KöztársaságUngaria: Kati Wolf – What About My Dreams
16. Flag of República PortuguesaPortugalia: Homens da Luta – Luta é Alegria
17. Flag of Lietuvos RespublikaLituania: Evelina Sašenko – C’est Ma Vie
18. Flag of Azərbaycan RespublikasıAzerbaijan: Ell & Nikki – Running Scared
19. Flag of Ελληνική Δημοκρατία (Ellīnikī́ Dīmokratía)Grecia: Loukas Giorkas ft Stereo Mike – Watch My Dance


Share