Eurovision 2009: Posibil insider dezvaluie dedesubturile concursului

Share

Uneori, nu strica sa pui niste intrebari, chiar daca stii ca nu vei primi nici un raspuns, mai ales pentru ca stii ca uneori totusi vei primi un raspuns. Aceasta lectie paradoxala am invatat-o de mult timp. Intotdeauna exista oameni dotati cu constiinta, aparat critic si personalitate, care reactioneaza. Uneori public, alteori sub acoperirea anonimatului.

Acum cateva zile, in perspectiva conferintei de presa de devoalare a listei celor 24 de finalisti, am pus public cateva intrebari. Surprinzator, cineva care se semneaza “un simplu spectator” a raspuns la intrebari consistent, la obiect si cu mult knowledge. Voi reproduce in continuare acest raspuns. Intrebarile puse de mine sunt in aldine si, evident, nu au facut parte din raspuns, insa le-am adaugat, pentru a ajuta la inteligibilitatea textului jurnalistic.

Am scos cateva emoticoane. Nu ma pot stapani sa nu remarc faptul ca respectabilul nostru interlocutor, intr-un moment de distragere a atentiei, probabil, a vrut sa scrie Victor Socaciu si a scris Marina Almasan, spre deliciul amatorilor de senzatii tari.

[Domnule Budescu,]

Faptul ca piesele scrise de compozitori straini nu au dreptul sa participe la aceasta editie Eurovision Contest Romania nu intra in contradictie cu regulamentul European Broadcasting Union?
Nu stiu raspunsul, dar mi se pare interesant faptul ca la Selectia Eurovision din Moldova sunt acceptate (si chiar incurajate) inscrierile pieselor co-scrise de autorii moldoveni/autorii straini sau scrise exclusiv de autorii straini.

In schimb, intepretii trebuie sa fie obligatoriu cetateni ai Republicii Moldova http://www.trm.md/index.php?add_trm=11. Realist, baietii si-au dat seama ca au voci, dar nu au autori. Macar ei stau mai bine la unul din cele doua capitole.

Acest lucru este o discriminare?
Evident, este o discriminare. In acelasi timp, este si un joc de culise. Anul trecut, Biondo nu au fost descalificati de dl. Marina Almasan (sic!), pe motiv ca piesa era scrisa de autori de cetatenie suedeza. Textul suna cam asa: “cum sa accept ca niste suedezi sa ne reprezinte tara?”.

Deci, problema o aveau cu intrepretii, nu cu autorii. De altfel, din cate imi aduc aminte, din toate piesele ramase in selectia finala, numai doua-trei erau scrise de autori straini.

Cate piese s-au inscris in concurs pana la primul termen de depunere a pieselor participante, pentru ca s-a scris ca au fost inscrise doar cinci?
Pana la primul termen al inscrierilor, au fost inscrise doar cinci piese. De altfel, in prima varianta publicata a regulamentului, si intepretii trebuiau sa aiba cetatenie romana.

Nu numai ca am citit asta cu ochii mei (s.n.), dar in actualul regulament (re-modificat) au scapat ceva: la paragraful f), se cere copie dupa buletinul de identitate al autorului SI AL INTEPRETULUI/INTERPRETILOR. Nu scrie sau pasaport, sau act de identitate. Buletin. Foarte clar.

Cate piese s-au inscris pana la al doilea termen de depunere a pieselor participante? Daca pana la primul termen s-au inscris putine piese, eventual cinci: de ce anume pana la primul termen s-au inscris atat de putini participanti, apoi atat de multi?
S-a creat panica in TVR, dupa ce a rasuflat treaba cu cinci piese. Un numar de compozitori apropiati Departamentului Divertisment TVR au fost sunati si convocati.

Ce credibilitate are un concurs organizat de protagonistii scandalului de anul trecut?
Zero (carora le doresc succes si anul asta).

Ce credibilitate are un concurs jurizat de protagonistii scandalului de anul trecut?
Anul trecut, unul dintre membrii juriului parca avea si o piesa in concurs? Nevermind. Ma intreb de ce dl. Socaciu nu este si in juriul Festivalului Enescu, pentru ca dansul este un autor de muzica folk si poate emite o parere avizata.

(bis). Intrebati si dumneavoastra mai departe: de ce TVR obliga participantii sa renunte la orice remunerare de drepturi de autor si sa realizeze o cesiune totala catre TVR, fara nici o pretentie? TVR face audienta pe spinarea autorilor si intepretilor, vinde publicitate, face incasari, dar nu vrea sa plateasca nimic catre organizatiile de gestiune colectiva, desi in realitate suma este nesemnificativa.

O parte dintre membrii juriului, aceiasi care impun astfel de reguli, urla ca nu incaseaza suficient din drepturi de autor si ca muzica lor nu este protejata in fata invaziei muzicii capitaliste si a celor din generatiile mai tinere. Dreptul intelectual este inalienabil, o astfel de regula nu poate exista decat in Romania.

In alte tari mai civilizate (Franta, Germania, etc.), societatile de gestiune colectiva (care chiar isi reprezinta membrii) nu permit cesiunea a mai mult de 40% sau 50% (dupa caz) din drepturi. Cesiune 100% exista doar in Romania, pe modelul pumnului in masa: nu faci cum zic eu, nu apari.

Pentru actorii scandalului de anul trecut, organizatori si membri ai juriului: nu credeti ca ar fi mai igienic sa va retrageti din prim-planul muzicii usoare romanesti si sa-i lasati pe altii, care nu sunt compromisi?
Atata timp cat TVR va sta pe banii statului, nu se va schimba nimic. Televiziunea Romana a avut dintotdeauna o gasca selecta de capusari (ca orice intreprindere de stat). Chiar daca este criza, chiar daca are datorii zeci de milioane de euro, “programul investitonal” acolo continua. Aceasta televiziune nu va fi niciodata “libera”, cum se autointitulase la inceputul anilor ’90.

De ce? Pentru simplul motiv ca partidele aflate la guvernare vor avea nevoie intotdeauna de o mare televiziune. Unde pui ca e si moca.

P.S. Avanpremiera la unul din scandalurile ce vor infrumuseta Eurovision 2009: din cauza regulamentului, cativa autori-interpreti straini s-au vazut obligati sa accepte creditarea piesei 100% catre autorul roman.

Raman al dumneavoastra,
Un simplu spectator.

NOTA: Numai un simplu spectator nu cred ca sunteti, stimate domn. Mai cred ca am identificat cel putin o piesa cu autor roman, care aproape sigur nu a scris piesa. Cred ca stiu si cine a scris-o, iar felul cum a “delegat competentele” si a “maritat” cantecul se constituie intr-o subtila ironie, a unui ins rafinel.

Share