Eurovision 2009: paralela Elena, “Balkan Girls” – Shakira, “Suerte (whenever, wherever)”

Share

Laurentiu Duta, Ovidiu Bistriceanu si Daris Mangal au facut treaba buna. Foarte buna. Au scris o piesa, numita “Balkan Girls”, care nu-mi place si nu-mi spune nimic nou. Tema din refren imi era cunoscuta.

https://youtu.be/XhuNEU4NAeQ

Nu stiam de unde sa o iau, dar mi se parea extrem de cunoscuta si ma irita ritmica de manea din subsidiarul sau. Si, precum profesorul Balthazar din desenele animate cehoslovace de acum 20 de ani, m-am gandit, m-am gandit, si deodata mi-am dat seama. Aceasta este celebra piesa a Shakirei, “Suerte”:

Urmariti cu atentie refrenul celor doua piese, cu mentiunea ca piesa cantata de Elena incepe cu refrenul, iar “Suerte (whenever, whatever)” nu. “Balkan Girls” manelizeaza o formula muzicala tipica muzicii comerciale, care probabil a mai fost cantata de nu-stiu-cati insi pe mapamond. Duta & Co. nu a plagiat dupa compozitorul cantecului “Suerte”, dar temele inrudite sunt un loc comun.

Dincolo de faptul ca nu am nici o simpatie pentru moartea barbatilor din Romania, Shakira, pentru ca aceasta schimba locul de emisie in functie de registrul in care canta, asa mica si prapadita cum este tema refrenului din “Suerte”, cea a refrenului din “Balkan Girls” este si mai obscura.

Mai fratilor, doar atatea parale dati voi pe frumoasa, focoasa, felurita femeie balcanica, atat, doar atat?

Share